Pasaules vieglatlētikas savienības prezidents Sebastjans Ko preses konferencē informē par gatavošanos Pasaules pirmajam čempionātam skriešanā Rīgā

Preses konferencē, kas 2023. gada 9. martā norisinājās Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Sebastjans Ko kopā ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi, ...

gallery icon
Citi sporta veidi
2023. gada 9. marts, 15:52

FOTO: Sebastjans Ko informē par gatavošanos Pasaules pirmajam čempionātam skriešanā Rīgā

Jauns.lv/LETA

Pasaules Vieglatlētikas savienība ("World Athletics") rudenī Rīgā gaidāmajā pasaules skriešanas čempionātā sagaida pasaules rekordus, jo trase ir gluda un ātra, ceturtdien notikušajā preses konferencē uzsvēra WA prezidents Sebastjans Ko.

Pasaules čempionāts skriešanā Rīgā norisināsies šī gada 30. septembrī un 1. oktobrī, pirmo reizi pasaules vēsturē trīs distancēs pulcējot gan pasaules elites skrējējus, gan arī skriešanas entuziastus un ģimenes ar bērniem no vairāk nekā 100 pasaules valstīm. 

"Gada beigās varēsim teikt, ka Rīga šogad bija pasaules skriešanas galvaspilsētas. Gribam redzēt šeit pasaules rekordus, jo trase ir gluda un ātra. Mums bija daudz kandidātu, kas pretendēja uz šo meistarsacīkšu uzņemšanu. Lielu lomu spēlēja vietējā organizatoru komiteja, kas jau rīkojusi liela mēroga pasākumus. Tāpat ir laba vietējā federācija, un ir arī vīzija. Zinu, ka Rīgā tuvākajā nākotnē būs daudz sporta pasākumu, taču šajā čempionātā varēs piedalīties ikviens," stāstīja Ko.

Divkārtējais olimpiskais čempions Sebastjans Ko rīta agrumā sniegotajā Rīgā skrien krosu

Pasaules Vieglatlētikas savienības (WA) prezidents Sebastjans Ko, kurš ir arī divkārtējais olimpiskais čempions 1500 metros un divkārtējais olimpiskais vicečempions 800 ...

gallery icon

tautas sportam. "Trases ir veidotas, lai tās būtu gana ātras un parādītu Rīgu no labākā skatu punkta," teica Nords.

Visu laiku Latvijas labākā garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka, kura noslēgusi profesionāles karjeru, atzīmēja, ka šis ir vēsturisks moments, un pauda cerību, ka pašmāju sportisti parādīs savu labāko sniegumu. 

"Šajā pasākumā piedalīšos masu skrējienā pusmaratonā, jo no lielā sporta esmu aizgājusi, bet tas netraucē man turpināt motivēt un iedvesmot. Būšu trenere rīkotāju izveidotajai programmai tiem, kas tikko uzsāk savas gaitas skriešanā un vēlas piedalīties čempionātā. Priecājos, ka elites grupā startēs arī tādi jaunie talanti, kā Agate Caune," stāstīja Prokopčuka.

Daudzsološā Latvijas skrējēja Caune, kura šosezon labojusi vairākus Latvijas junioru rekordus vidējās distancēs, piebilda, ka startēt Rīgā būs īsts dzinulis parādīt savu labāko sniegumu.

"2023. gads jau pašā sākumā man bijis viens vislabākajiem gadiem, esmu labojusi vairākus junioru rekordus. Pasaules čempionātā skriešu piecus kilometrus," teica Caune.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis atzīmēja, ka galvaspilsēta ir gatava uzņemt Baltijā lielāko tautas sporta pasākumu. "Tie, kas netiks, varēs redzēt mūsu pilsētu attālināti, iepazīstoties ar labākajiem skatiem," teica Staķis.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Kārlis Strautiņš (JV) savukārt piebilda, ka šis pasākums būs unikāls notikums. "Vērojot profesionālā sporta notikumus, mēs varam būt tikai līdzjutēji, bet šīs sacensības dod iespēju skriet kopā ar pasaules labākajiem sportistiem," atzina Strautiņš.

Vispasaules skriešanas svētkos kronēs pasaules čempionus jūdzes (1609 metru), piecu kilometru un pusmaratona (21,975 kilometru) distancēs, kā arī piedāvās iespēju masu startos dalību ņemt un pie pasaules čempionāta medaļām tikt ikvienam skriet gribētājam.