foto: AP/Scanpix
"Pacietīgi jāgaida!" Beidzot komentē runas par daiļslidošanas dopinga skandālu, kurā, iespējams, ierauts brīnumbērns Vaļijeva
15 gadus vecā Kamila Vaļijeva uzskatāma par šā brīža planētas labāko daiļslidotāju un ir galvenā pretendente arī uz individuālo zelta medaļu Pekinā
Citi sporta veidi
2022. gada 10. februāris, 15:25

"Pacietīgi jāgaida!" Beidzot komentē runas par daiļslidošanas dopinga skandālu, kurā, iespējams, ierauts brīnumbērns Vaļijeva

Jauns.lv / LETA

Joprojām tiek risināti juridiskie jautājumi saistībā ar Pekinas olimpisko spēļu komandu sacensībām daiļslidošanā, kurās triumfēja Krievijas Olimpiskās komitejas (ROC) sportisti, ceturtdien paziņoja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pārstāvis.

Sākotnēji medaļu pasniegšanas ceremonija šajā disciplīnā, kur uzvarēja ROC, aiz sevis atstājot ASV un Japānas komandas, bija paredzēta otrdien, bet bez jebkādiem paskaidrojumiem tika atlikta.

SOK pārstāvis Marks Edamss preses konferencē Pekinā paziņoja, ka attiecībā uz šo lietu "spekulācijas nekomentēs". Medijos izskanējis, ka apbalvošana atlikta saistībā ar iespējamu pozitīvu dopinga testu ROC komandā.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon
71

Edamss atkārtoti norādīja, ka problēma parādījusies "ļoti pēkšņi", un viņš nevarot plašāk komentēt, jo notiekot juridisks process.

"Mums pacietīgi jāgaida, kamēr šī lieta atrisināsies," viņš piebilda. "Mēs lūdzam un ceram, ka visi iesaistītie sportisti būs pacietīgi un saprotoši, tomēr tā ir juridiska lieta," sacīja SOK pārstāvis.

"Visi mēģina strādāt pēc iespējas ātrāk visu iesaistīto interesēs. Mēs saprotam, ka cilvēki, jo īpaši sportisti, vēlas, lai tas tiktu atrisināts," Edamss teica.

Pagaidām nav skaidrs, kad un vai notiks medaļu pasniegšanas ceremonija daiļslidošanas komandām, jo pandēmijas laika nosacījumi paredz, ka sportistiem no Ķīnas jādodas prom divu dienu laikā pēc sacensību pabeigšanas. Komandu sacensības daiļslidošanā bija pirmdien.

SOK trešdien paziņoja, ka apbalvošanas ceremonija pārcelta uz nenoteiktu laiku, kamēr notiks konsultācijas ar juristiem un Starptautisko Slidošanas savienību (ISU).

ISU izplatītais paziņojums arī ir ļoti vispārīgs, paužot, ka, "komentējot nesen medijos izskanējušo par daiļslidošanas komandu sacensībām, Starptautiskā Slidošanas savienība nepublisko nekādu informāciju par iespējamiem antidopinga noteikumu pārkāpumu".

"Tas atbilst ISU antidopinga noteikumiem un SOK antidopinga noteikumiem Pekinas 2022.gada spēlēm. Tādēļ ISU pašlaik detalizētākus komentārus nesniegs," norādīja organizācija.

Komentārus atteikusi arī Starptautiskā Testēšanas aģentūra, kas atbildīga par analīžu veikšanu.

ROC komandā startēja dueti Anastasija Mišarina/Aleksandrs Gaļļamovs un Viktorija Siņicina/Ņikita Kacalapovs, kā arī Kamila Vaļijeva un Marks Kondratjuks.

Interneta portāls "Sport Express" ziņo, ka aizdomās turētā daiļslidotāja ir 15 gadus vecā Vaļijeva, kuras analīzēs ir kardioloģiskais preparāts trimetazidīns.

Tāpat tiek minēts, ka sportisti vēl var atzīt par nevainīgu dopinga lietošanā.

Tikmēr Krievijas blogeris Rustems Adagamovs savā "Twitter" kontā piebilst, ka preparāts Vaļijevas analīzēs tika atrasts decembrī un neietekmē sportiskos sasniegumus. Savukārt dopinga testi pirms Pekinas spēlēm ir negatīvi.

Tikmēr Krievijas mediji vēsta, ka ceremonija nav notikusi, jo vienam no ROC daiļslidotājiem ir bijušas neskaidras dopinga analīzes.

Krievijas Daiļslidošanas federācija noraidīja medijos izskanējušo informāciju, ka Vaļijeva diskvalificēta no dalības nākamnedēļ gaidāmajām Pekinas olimpisko spēļu sacensībām sieviešu konkurencē.

"Kamila nav atstādināta no piedalīšanās olimpisko spēļu sacensībās," Krievijas valsts ziņu aģentūrai TASS teikusi federācijas preses pārstāve Olga Jermoļina.

"Sport-express.ru" iepriekš vēstīja, ka Eiropas čempione daiļslidošanā nepiedalīsies Pekinas olimpisko spēļu sacensībās sievietēm, kur viņa ir favorīte.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka galavārds šajā situācijā pieder SOK.

"Mēs ievērojam SOK vadlīnijas un vēlam mūsu sportistiem, ieskaitot Vaļijevu, iegūt neko citu, kā vien zelta medaļas," sacījis Peskovs.