Futbols
2021. gada 29. septembris, 22:16

Rīgas ārsti izglābj Nigērijas futbolistam kāju, bet rēķinu slimnīcai neviens neapmaksā

Jauns.lv / LETA

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas ārsti Nigērijas futbolistu izglābuši no kājas amputācijas pēc virslīgas spēlē gūtas smagas traumas, taču tagad nav neviena, kurš apmaksātu rēķinu slimnīcai, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Maijā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas mediķi astoņu stundu operācijā, pārstādot audus no muguras, burtiski izglāba Nigērijas futbolista Mirakla Nvaorisas kāju pēc spēles laukumā gūta smaga atvērta lūzuma.

Sportistam ne tikai fiksēja salauztos kaulus, bet arī pārstādīja mīksto audu lēverus ar apasiņošanu no citas ķermeņa vietas, lai nosegtu plašu mīksto audu bojājumu. Ja operāciju neveiktu iespējami drīz, lielu daļu kājas nāktos amputēt, skaidrojuši ārsti.

Uzņemoties operāciju, slimnīca bija saņēmusi garantijas vēstuli no futbola kluba "Noah Jūrmala," kuru sportists pārstāvēja negadījuma brīdī.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš jūtas pārsteigts, ka Latvijā var strādāt ārzemnieks bez kādas juridiskas piesaistes ar darba atļauju vai apdrošināšanas garantētu veselības aprūpes finansējumu.

Latvijas Futbola federācijā (LFF) gan norāda, ka sportists bija apdrošināts spēles brīdī. Virslīgas reglaments paredz, ka komandām, piesakoties dalībai turnīrā, ir jāuzrāda spēlētāju apdrošināšanas polises kopijas.

Tomēr cietušo Nvaorisu bija apdrošinājis nevis "Noah Jūrmala," kuru futbolists pārstāvēja negadījuma brīdī, bet gan futbola klubs "Spartaks Jūrmala," kuram ar futbolistu ir noslēgts līgums un kurš savu sportistu izīrē, vēstīja raidījums.

"Spartaka" ģenerāldirektors Edgars Gauračs pastāstīja, ka apdrošinātāji par traumu maksātu tikai tad, ja "Noah Jūrmala" apmaksātu slimnīcas rēķinu. Taču "Noah Jūrmala", kura vadītājs Aleksandrs Jakubovskis uz zvaniem trešdien neatbildēja, parādā ir daudziem.

Jau pēc tam, kad sportists guva traumu, par pārkāpumiem, tajā skaitā aizdomās par manipulēšanu ar spēļu rezultātiem, "Noah Jūrmala" ir izslēgts gan no virslīgas, gan no LFF.

"Tur ir akumulējusies vesela virkne pārkāpumu un vesela virkne parādsaistību ne tikai pret šādu iestādi, bet arī pret spēlētājiem, pret citiem biedriem, un klubs ir izslēgts jau labu laiku no virslīgas un izslēgts arī no LFF biedru saraksta," informēja LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

Kamēr "Noah Jūrmala" grimst parādos, joprojām nav atbildes, kurš segs 5286 eiro parādu slimnīcai un kā no šādas situācijas izvairīties nākotnē.

Par sporta nozari atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka ārzemnieku nodarbinātības jautājumi ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras ziņā, kur savukārt norāda, ka tomēr jājautā IZM un var konsultēties arī Labklājības ministrijā. Konkrēto situāciju neuzrauga ne Valsts darba inspekcija, ja netiek slēgts darba līgums, ne arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, vēstīja raidījums.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Zariņš aicina iesaistītās struktūras savas kompetences robežās situāciju sakārtot, lai turpmāk tādu gadījumu vairs nebūtu.