foto: Paula Čurkste/LETA
Kazakevičs: "Izlases gatavība noteikti būs labāka nekā tā bija jūnijā"
Latvijas vīriešu futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs.
Futbols
2021. gada 26. augusts, 15:37

Kazakevičs: "Izlases gatavība noteikti būs labāka nekā tā bija jūnijā"

Jauns.lv / LETA

Latvijas futbola izlase septembrī trīs gaidāmajās Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēs būs labākā fiziskā gatavībā nekā vasaras sākumā jūnijā, ceturtdien preses konferencē pārliecināti pauda galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka Latvijas futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs uz nometni pirms trim Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēm izsaucis 27 futbolistus, starp kuriem ir arī Polijā spēlējošie Kristers Tobers, Vladislavs Gutkovskis un Pāvels Šteinbors.

Latvijas futbolisti 1. septembrī "Daugavas" stadionā spēkosies ar Gibraltāru, trīs dienas vēlāk turpat būs mačs ar Norvēģiju, bet 7. septembrī latvieši Podgoricā viesosies pie Melnkalnes.

Pagājušajā gadā teju visas sporta sacensības pasaulē notika bez skatītāju atbalsta, tāpēc izlase tuvojošās spēles gaida ar pacilātu garastāvokli.

"Domāju, ka sastāva ziņā lielu pārsteigumu nav. Prieks, ka vairāki spēlētāji, kuri jūnijā dažādu iemeslu dēļ nebija pieejami un ļoti trūka, ir atgriezušies ierindā. Cerams, ka līdz treniņnometnes sākumam viņi būs veseli un varēs palīdzēt jau pirmajās spēlēs," preses konferencē saka Kazakevičs.

Kopš izlases nometnes jūnijā Kazakevičs šajā laikā ir apmeklējis vairāku vietējo un arī ārzemēs spēlējošo futbolistu spēles. Visvairāk tikšanās ar futbolistiem notikušas pēdējo nedēļu laikā.

"Izlases gatavība noteikti būs labāka nekā tā bija jūnijā. Būtiski, lai nebūtu pēdējā brīža nepatīkami notikumi, un visi puiši ir labā gatavībā," cerību pilns ir treneris. "Vērtējums pamatots uz maniem novērojumiem un arī spēlētāju funkcionālajiem rādītājiem, ko pētām kopumā ar fiziskās sagatavotības treneri."

Kazakevičs izlasē iekļāvis arī bez spēļu prakses esošos Mārci Ošu un Dāvi Ikaunieku, tikmēr starp aizsargiem nav redzams vietējā čempionātā labu sniegumu parādījušais Vitālijs Jagodinskis.

"Gan Mārcis, gan Dāvis trenējas kopā ar attiecīgi Jūrmalas "Spartaku" un "Liepāju", taču abi ir bez spēļu prakses. Tas ir faktors, kas var negatīvi ietekmēt viņu gatavību izlases spēlēm, bet mēs šo jautājumu ar fiziskās sagatavotības treneru iesaisti jau savlaicīgi monitorējām," uzsver treneris. "Ar abiem spēlētājiem jau iepriekš vienojāmies, ka viņi izlasē ieradīsies maksimāli labākajā funkcionālajā stāvoklī."

"Ja spēlētāji ilgstoši būs bez kluba, viņu situācija izlasē var arī mainīties. Pirms šīs nometnes ar abiem pats aprunājos un paudu, ka rēķināmies ar viņiem. Pie tā arī esam strādājuši izlases treneru korpusā," pauž futbola izlases treneris.

Pagaidām stabilākā situācija izlasē ir aizsardzības līnijā, bet vārtsargi, par kuriem vēl nesen it ne maz nebija jāsatraucas, tagad nedaudz apgrūtina lēmumu pieņemšanu. Gadījumā, ja izlasei būs nepieciešami papildinājumi aizsardzības līnijā, tuvākajā kandidātu lokā ir Jagodinskis un arī Vjačeslavs Isajevs.

"Uz nometni ir izsaukti pieci centra aizsargi, kuru spēle mani apmierina. Tāpat arī Tobers bieži spēlē šajā pozīcijā. Ja kāds no futbolistiem nebūs optimālajā kondīcijā, šajā pozīcijā konkurences netrūkst," pārliecināts par aizsargiem ir Kazakevičs. "Domāju, ka tiksim galā ar pieciem spēlētājiem."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Pirms gada mums bija stabils pirmais numurs un arī labs otrais numurs, jo visiem bija stabila spēļu prakse, bet īstermiņā situācija ir nedaudz pamainījusies. Es gan uz to asi nereaģēju. Jā, atbildes par pamatvārtsarga izvēli man pagaidām nav, bet abi ir diezgan pieredzējuši, un treniņnometnes laikā tiksim skaidrībā ar šo jautājumu. Lai arī Rihards Matrevics ir nomināli trešais numurs, viņam ir liela spēļu prakse, tāpēc arī viņš noteikti būs gatavs sastādīt konkurenci," par sastāvu stāsta speciālists.

Nesen Polijas čempionātā potītes traumu guva Tobers, tomēr Kazakevičs ir diezgan pārliecināts, ka futbolists varēs palīdzēt valstsvienībai. Šī iemesla dēļ Tobers arī nebija ierindā Gdaņskas "Lechia" pēdējā mačā.

Izlases kandidātu sarakstā nav redzams Vācijā pieredzi iekrājušais Daniels Ontužāns. Viņš, iespējams, tuvākajā laikā varētu papildināt Latvijas U-21 izlases rindas, savukārt Čebrails Makreckis, kurš šonedēļ Vācijas pēc spēka trešajā līgā laukumā nāca uz maiņu, visticamāk, pats sev laupījis iespēju piemērīt valstsvienības kreklu.

"Ar Makrecki vairākkārt ir sazinājies U-21 izlases treneris, bet no spēlētāja puses iepriekš nav bijusi izteikta vēlme ierasties valstsvienības nometnē. Ņemot vērā šo kontekstu, Makreckis nav pieaugušo izlases kandidātu pulkā," skaidro treneris.

Pagājušajā nedēļā Skotijas portāls "Thescottishsun" vēstīja, ka vārtsargs Adams Legzdiņš, kura vecvecāki ir latvieši, varētu tikt izsaukts uz Latvijas izlasi. Tas gan bija pārsteidzīgs paziņojums no skotu preses, bet Kazakevičs atklāja, ka ar šo futbolistu pirmās sarunas bijušas jau 2017. gadā.

Legzdiņš izrādījis interesi pārstāvēt Latvijas izlasi, tomēr treneris pagaidām nezina teikt, cik liels palīgs vārtsargs varētu būt. Tuvākajā laikā visas iesaistītās puses plāno tikties, tad Kazakevičs arī varētu aprunāties ar pašu Legzdiņu. Tāpat jātiek skaidrībā ar formalitātēm.

Septembrī Kazakevičs rēķinās ar vairākiem grūtiem lēmumiem, jo pirms Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēm notiks arī Latvijas virslīgas spēles un UEFA Konferences līgas mači.

"Novērtēju Latvijas klubu un arī futbolistu startu Eirokausos. Izlasei tas noteikti ir liels pluss. Protams, Eirokausu kontekstā ir arī būtiski mīnusi, jo pirms spēles ar Gibraltāru būs futbolisti, kuri kopā ar izlasi iepriekš nebūs aizvadījuši kaut vienu treniņu. Spēles notiek svētdien, skaidrs, ka daļa nevarēs trenēties nedz svētdien, nedz pirmdien. Liels jautājums ir arī par otrdienu, kādā apjomā futbolisti varēs trenēties," par gaidāmajām grūtībām stāsta Kazakevičs.

29. augustā Latvijas virslīgā savā starpā tiksies "Riga" un "Valmieras" komandas, bet spēle todien paredzēta arī Polijas klubu pārstāvjiem.

"Faktiski var gadīties situācija, ka spēlētāji, kuri trešdien iziet laukumā pamatsastāvā, iepriekš nav aizvadījuši nevienu pilnvērtīgu treniņu," neslēpj treneris. "Situācija par kalendāru bija skaidra jau sezonas sākumā. Diemžēl federācijas orgkomiteja nespēja piedāvāt mums citu - pievilcīgāku - datumu."

Pret izteikti vājākām komandām kā Gibraltārs Kazakevičs vēlas, lai izlase pieturas pie sava spēles zīmējuma un spēj izmantot "uz papīra" redzamās priekšrocības. Komandai jāspēj demonstrēt augsts koncentrēšanās līmenis, īpaši tāpēc, ka spēle bieži vien nerit pēc iepriekš nospraustā plāna.

"Pagājušā gada neveiksmīgais sākums Nāciju līgā deva turbulences efektu tālākajos mačos. Šī iemesla dēļ pirmo spēli ar Gibraltāru noteikti nenovērtēsim par zemu," kaujinieciski noskaņots ir treneris.

2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu Latvija sāka ar trīs spēlēm martā, kad ar 1:2 zaudēja Melnkalnei, 0:2 piekāpās Nīderlandei un cīnījās neizšķirti 3:3 ar Turciju. Jūnijā Baltijas kausā ar 3:1 tika uzvarēta Lietuva un ar 1:2 piedzīvota neveiksme pret Igauniju, bet pa vidu latvieši pārbaudes spēlē tikās ar Vāciju, kurai kapitulēja ar 1:7.

Latvija FIFA rangā ieņem 136. vietu, Gibraltārs ir 194. pozīijā, Norvēģija 43. vietā un Melnkalne - 67. pozīcijā.

G apakšgrupā pēc trim spēlēm vadībā ar septiņiem punktiem ir Turcija, Nīderlande, Melnkalne un Norvēģija seko ar sešiem punktiem, Latvijas rēķinā ir viens punkts, bet Gibraltārs pagaidām ir bešā.

Eiropas zonā izlases sadalītas desmit apakšgrupās - piecās pa piecām izlasēm un piecās pa sešām izlasēm. Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies desmit grupu uzvarētājas, bet "play-off" kārtā piedalīsies desmit otro vietu ieguvējas un divas labākās UEFA Nāciju līgas komandas, kas apakšgrupās būs ārpus labāko divnieka.

Izslēgšanas turnīrā 12 izlases tiks sadalītas trīs "play-off" zaros, kur 2022. gada martā tiks noskaidrotas vēl trīs finālturnīra dalībnieces.

2022. gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laikapstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā no 21. novembra līdz 18. decembrim.

2022. gadā Katarā notiks pēdējais Pasaules kausa finālturnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas. 2026. gada turnīrā, kuru uzņems Kanāda, Meksika un ASV, piedalīsies 48 izlases.

Latvijas izlases kandidāti dalībai Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā septembrī:

vārtsargi - Roberts Ozols ("Riga"), Rihards Matrevics ("Valmiera"), Pāvels Šteinbors (Belastokas "Jagiellonia", Polija);

aizsargi - Antonijs Černomordijs, Vladislavs Fjodorovs (abi - "Riga"), Mārcis Ošs (Jūrmalas "Spartaks"), Kaspars Dubra ("Oleksandrija", Ukraina), Igors Tarasovs (Ahnas "Ethnikos", Kipra), Elvis Stuglis, Roberts Savaļnieks, Vladislavs Sorokins (visi - RFS), Raivis Andris Jurkovskis ("Dundalk", Īrija);

pussargi - Artūrs Zjuzins, Renārs Varslavāns (abi - RFS), Kristers Tobers (Gdaņskas "Lechia", Polija), Andrejs Cigaņiks (Dunajska Stredas "DAC 1904", Slovākija), Eduards Emsis (Erevānas "Noah", Armēnija), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Krišs Kārkliņš, Mārtiņš Ķigurs (abi - "Liepāja"), Vladimirs Kamešs, Aleksejs Saveļjevs (abi - "Riga"), Jānis Ikaunieks (Kuopio "Palloseura", Somija);

uzbrucēji - Dāvis Ikaunieks ("Liepāja"), Vladislavs Gutkovskis (Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice), Raimonds Krollis ("Valmiera").