foto: Pool via REUTERS/Scanpix
Spānijas futbola izlase astoņu vārtu spēlē pēc uzvaras papildlaikā iekļūst EČ ceturtdaļfinālā
Futbols
2021. gada 28. jūnijs, 21:47

Spānijas futbola izlase astoņu vārtu spēlē pēc uzvaras papildlaikā iekļūst EČ ceturtdaļfinālā

Jauns.lv / LETA

Spānijas futbolisti pēc uzvaras papildlaikā mačā, kurā tika gūti astoņi vārti, pirmdien iekļuva Eiropas futbola čempionāta finālturnīra ceturtdaļfinālā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopenhāgenā Spānija pieveica Horvātiju ar 5:3 (1:1, 2:2, 2:0).

Vārtus uzvarētājiem guva Pavlo Sarabija, Sesars Aspilikveta, Ferrans Torress, Alvaro Morata un Mikels Ojarsabals, bet Horvātijai izcēlās Mislavs Oršičs un Mario Pašaličs, bet Pedri raidīja bumbu savos - Spānijas izlases - vārtos.

Spēle, kurā 2002.gada 25.novembrī dzimušais spānis Pedri 18 gadu vecumā kļuva par jaunāko, kurš gājis laukumā pamatsastāvā Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, sākās ar gaidīto Spānijas valstsvienības piekopto bumbas kontroli.

16.minūtē pirmais bīstamais moments pie Horvātijas vārtiem beidzās ar Kokes nokļūšanu aci pret aci pret horvātu vārtsargu Dominiku Livakoviču, taču pa zemi sita virsū vārtsargam, kurš ar kāju atvairīja bumbu.

19.minūtē Domagojs Vida bija tuvu tam, lai savā soda laukumā nospēlētu ar roku, taču tas netika fiksēts.

Jau nākamajā minūtē vadībā bez savu futbolistu dalības izvirzījās Horvātija. Saspēlējoties savā starpā, no laukuma centra bumbu atpakaļ vārtsargam Unajam Simonam atspēlēja Pedri. Simons, skatoties, kam piespēlēt, bumbai netrāpīja, tai ieripojot vārtos - 1:0 Horvātijas labā.

25.minūtē no spāņu vārtsarga laukuma stūra spēcīgi garām tuvajam vārtu stūrim sita Nikola Vlašičs.

38.minūtē Spānija rezultātu izlīdzināja. Kaut arī spāņu teritoriālais un bumbas kontroles pārsvars, salīdzinot ar mača sākumu, bija samazinājies, pēc ilgstošas uzturēšanās horvātu soda laukumā un Hosē Gajas sitiena, ko atvairīja Livakovičs, bumbu vārtos no metriem sešiem trieca Sarabija - 1:1.

57.minūtē pēc Torresa centrējuma no kreisās puses savus pirmos vārtus valstsvienībā ar galvu guva Aspilikveta, bumbu raidot vārtu labajā stūrī - 2:1.

67.minūtē par kļūdu pirmajā puslaikā reabilitējās spāņu vārtsargs Simons, kurš atvairīja un rokās nofiksēja zem viņa lēkājošo bumbu pēc bīstama Joško Gvardiola sitiena no soda laukuma vidus.

72.minūtē bumba vēlreiz pabija horvātu vārtos pēc Alvaro Moratas raidījuma no vārtu priekšas, taču aizmugures dēļ vārtu ieņemšana netika fiksēta.

Minūti vēlāk tika parādīta mačā pirmā dzeltenā kartīte, kad horvāts Marcelo Brozovičs cīņā pie laukuma sānu līnijas uzkāpa uz rokas Kokem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Likās, ka uzvaru Spānijai 77.minūtē nodrošināja Torress, kurš pēc brīvsitiena no savas laukuma puses apspēlēja Gvardiolu, ar kreiso kāju raidot bumbu tālajā vārtu stūrī - 3:1.

Tomēr horvāti atspēlējās ar uzmainīto spēlētāju palīdzību. 85.minūtē vienus vārtus Horvātija atguva ar 67.minūtē laukumā nākušā Oršiča sitienu no tuva attāluma - 2:3. Savukārt mača kompensācijas laika otrajā minūtē, kad pēc Oršiča piespēles Pašaličs no gaisa ar galvu rezultātu izlīdzināja.

Likās, ka Horvātija savas piecas maiņas ir veikusi labāk nekā Spānija. Turklāt papildlaika otrajā minūtē bumba uz spāņu soda laukuma robežas atleca pie Oršiča, kura labs sitiens vārtu tālajā stūrī lidoja nedaudz virs pārliktņa.

Papildlaika sestajā minūtē Andreja Kramariča sitienu no soda laukuma vidus lieliski kritienā ar roku atvairīja Simons, bet jau nākamajā minūtē pie pretējiem vārtiem tika bloķēts Dani Olmo sitiens no soda laukuma vidus.

Tomēr spēles 100.minūtē spāņi vēlreiz izvirzījās vadībā. Pēc 71.minūtē Sarabijas vietā laukumā nākušā Olmo centrējuma no labās puses Morata soda laukumā tehniski bumbu ar labo kāju pieņēma, neitralizējot Josipu Brekalo, un ar kreiso kāju no gaisa raidīja bumbu vārtos - 4:3.

Vēl trīs minūtes vēlāk pēc vēl vienas teicamas Olmo piespēles viens pret Livakoviču nokļuva Ojarsabals, kurš tehniski apstrādāja bumbu, neļaujot līdz tai tikt diviem horvātu aizsargiem, un raidīja bumbu vārtos. Livakovičs skāra bumbu, bet atvairīt nespēja - 5:3 Spānijas labā, spāņiem otro reizi spēlē panākot divu vārtu pārsvaru. 

Jau pēc 30 spēlētām sekundēm papildlaika otrajā daļā, nokļuvis viens pret vienu ar Simonu, no soda laukuma ar kreiso kāju tikai nedaudz vārtu labajam stūrim bumbu garām raidīja Ante Budimirs.

120.minūtē Olmo ar sitienu no soda laukuma vēl trāpīja pa kreiso vārtu stabu, bumbai atlecot laukumā.

Horvātijas futbolisti izcīnīja otro vietu D apakšgrupā, kur ar 0:1 zaudēja Anglijai, cīnījās neizšķirti 1:1 ar Čehiju un izšķirošajā spēlē ar 3:1 pārspēja Skotiju. Divus vārtus horvātiem bija guvis Ivans Perišičs, taču viņš pozitīva Covid-19 testa dēļ bija spiests doties pašizolācijā un uz astotdaļfināla mača norises vietu nav devies.

Spānija čempionātu sāka ar dominanci pār Zviedriju, tomēr mačs noslēdzās neizšķirti 0:0. Pēc tam vēl viens neizšķirts 1:1 pret Poliju, bet noslēdzošajā un izšķirošajā spēlē spāņi ar 5:0 sagrāva Slovākiju, izcīnot otro vietu E apakšgrupā. Spāņiem produktīvākie ar divām rezultatīvām piespēlēm pirms astotdaļfināla bija bijuši Pavlo Sarabija un Herards Moreno.

Sakrāto brīdinājumu dēļ Horvātijas izlasei nevarēja palīdzē aizsargs Dejans Lovrens.

Spānija, kas ir trīskārtēja Eiropas čempione, ir vienīgā komanda, kas izcīnījusi divus titulus pēc kārtas (2008. un 2012.gadā). Tāpat spāņi ir 1984.gada vicečempioni. 2018.gada Pasaules kausa finālisti horvāti Eiropas meistarsacīkstēs divreiz bija aizkļuvuši līdz ceturtdaļfināla fāzei.

No abu komandu astoņām savstarpējām spēlēm četrās bija uzvarējusi Spānija, trīs - Horvātija, bet viens mačs noslēdzies neizšķirti. Abas izlases tikās iepriekšējo divu finālturnīru apakšgrupās. 2012.gadā ar 1:0 uzvarēja spāņi, vārtus 88.minūtē gūstot Hesusam Navasam. Četrus gadus vēlāk ar 2:1 uzvarēja horvāti, pateicoties Perišiča 87.minūtē izdarītajam precīzajam sitienam.

Šīs spēles uzvarētāja 2.jūlijā Sanktpēterburgā ceturtdaļfinālā tiksies ar patreizējās vicečempiones Francijas un Šveices mača uzvarētāju. Šī spēle Bukarestē sāksies, kad Latvijā būs plkst.22. Maču tiešraidē pārraidīs kanāls TV6.

Jau zināmi divi citi ceturtdaļfināla pāri, kuros 2.jūlijā Minhenē tiksies Beļģija un Itālija, bet 3.jūlijā Baku būs Čehijas un Dānijas izlašu pretstāve.

Astotdaļfināla noslēgumā otrdien Londonā Anglija cīnīsies ar Vāciju, bet Glāzgovā Zviedrijai pretī stāsies Ukraina.

Ceturtdaļfināli notiks 2. un 3.jūlijā, pusfināli - 6. un 7.jūlijā, bet finālcīņa gaidāma 11.jūlijā.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Spānijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Davids de Hea (Mančestras "United", Anglija), Unajs Simons (Bilbao "Athletic"), Roberts Sančess (Braitonas un Havas "Albion", Anglija);

aizsargi: Hosē Gaja ("Valencia"), Eriks Garsija, Aimeriks Laports (abi - Mančestras "City"), Žordi Alba ("Barcelona"), Djego Ljorente (Līdsas "United", Anglija), Pau Torress ("Villarreal"), Sesars Aspilikveta (Londonas "Chelsea", Anglija);

pussargi: Fabians Ruiss ("Napoli", Itālija), Serdžio Buskets ("Barcelona"), Rodrigo Ernandess (Mančestras "City", Anglija), Koke (Madrides "Atletico"), Tjagu Alkantara ("Liverpool", Anglija), Ferrans Torress (Mančestras "City", Anglija), Markoss Ljorente (Madrides "Atletico"), Dani Olmo ("Leipzig", Vācija), Rodri (Mančestras "City", Anglija),Pavlo Sarabija (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Adama Traore (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija);

uzbrucēji: Mikels Ojarsabals (Sansevastjanas "Real Sociedad"), Herards Moreno ("Villarreal"), Alvaro Morata (Turīnas "Juventus", Itālija), Pedri ("Barcelona").

Horvātijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Lovre Kaliničs (Splitas "Hajduk"), Dominiks Livakovičs (Zagrebas "Dinamo"), Simons Sluga ("Luton Town", Anglija);

aizsargi: Domagojs Vida (Stambulas "Bešiktaš", Turcija), Dejans Lovrens (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Šime Vrsaļko (Madrides "Atletico", Spānija), Borna Barišičs (Glāzgovas "Rangers", Skotija), Duje Čaleta-Cars (Marseļas "Olympique", Francija), Josips Juranovičs (Varšavas "Legia", Polija), Domagojs Bradaričs ("Lille", Francija), Mile Škoričs ("Osijek"), Joško Gvardiols ("Osasuna", Spānija);

pussargi: Luka Modričs (Madrides "Real", Spānija), Mateo Kovačičs (Londonas "Chelsea", Anglija), Marcelo Brozovičs (Milānas "Inter", Itālija), Milans Badeļs ("Genoa", Itālija), Mario Pašaličs (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Nikola Vlašičs (Maskavas CSKA, Krievija), Luka Ivanušecs (Zagrebas "Dinamo");

uzbrucēji: Ivans Perišičs (Milānas "Inter", Itālija), Andrejs Kramaričs ("Hoffenheim", Vācija), Ante Rebičs ("AC Milan", Itālija), Josips Brekalo ("Wolfsburg", Vācija), Bruno Petkovičs, Mislavs Oršičs (abi - Zagrebas "Dinamo"), Ante Budimirs ("Osasuna", Spānija).