foto: LETA
Staķis pēc Fāzela ultimāta paziņo, ka Rīgā noņems IIHF karogus
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.
Hokejs
2021. gada 25. maijs, 11:55

Staķis pēc Fāzela ultimāta paziņo, ka Rīgā noņems IIHF karogus

Jauns.lv

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP), reaģējot uz Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) pieprasījumu, pavēstījis, ka noņems IIHF karogus.

Mērs arī publicējis vēstuli, ko parakstīja IIHF prezidents Renē Fāzels un IIHF padomes pārstāvis Luks Tārdifs. Tajā lūgts noņemt IIHF karogu vietās, kur ir uzlikts Baltkrievijas vēsturiskais karogs. Tāpat vēstules pēdējā teikumā minēts, ka, protams, pastāv iespēja arī novietot atpakaļ Baltkrievijas oficiālo karogu, lai atspoguļotu 16 valstis, kas piedalās pasaules čempionātā.

Uz to Staķis sociālajā tīklā "Twitter" atbildējis: "IIHF prezidents prasa atjaunot Rīgā iepriekšējos karogus baltsarkanbalto Baltkrievijas brīvības karogu vietā. Citādi pieprasa noņemt IIHF karogus. Katram jāizvēlas puse - brīvību alkstoša tauta vai asiņains diktators. Pēc Fāzela kunga lūguma noņemsim IIHF karogus."

Arī Aleksandra Lukašenko režīma pretiniece un Viļņā dzīvojošā opozicionāre Svjatlana Cihanouska paudusi atbalstu Staķim. "Es apbrīnoju mēra stingro nostāju, atbalstot baltkrievus. Patiešām, tas ir svarīgi izvēlēties puses. Un mēs esam pateicīgi Mārtiņam Staķim, ka viņš izvēlējās nostāties demokrātijas, brīvības, cilvēktiesību un miljonu baltkrievu cieņas pusē. Par jūsu un mūsu brīvību!" 

Karogu pie viesnīcas, kur dzīvo arī Baltkrievijas hokeja izlase, pirmdien nomainīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP). Pēc tā sekoja Minskas paziņojums, ka tā izraida Latvijas vēstnieku Baltkrievijā Eināru Semani un Latvijas diplomātus, uz ko mūsu Ārlietu ministrija atbildēja ar līdzīgu soli, izsaucot Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Šis saspīlējums Baltkrievijas un Eiropas Savienības attiecībās sākās pēc svētdien notikušās "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā, ko rietumu politiķi jau nodēvējuši par pirātismu un nolaupīšanu. Pēc lidmašīnas sagrābšanas Baltkrievijas amatpersonas aizturēja Aleksandra Lukašenko režīmam nelojālo žurnālistu, opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču un viņa draudzeni. Žurnālistam Baltkrievijā draud nāvessods. 

Līdzās citiem hokeja čempionāta dalībvalstu karogiem Baltkrievijas oficiālo karogu aizstāj ar vēsturisko sarkanbalto

Pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts ...

gallery icon