foto: Ieva Makare/LETA
Gulbis paziņo spēlētājas EČ kvalifikācijas izšķirošajām spēlēm
Lai iegūtu ceļazīmi uz finālturnīru, Latvijas komandai jāuzvar abās spēlēs.
Basketbols
2021. gada 18. janvāris, 16:19

Gulbis paziņo spēlētājas EČ kvalifikācijas izšķirošajām spēlēm

Jauns.lv / LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2021.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas izšķirošajām spēlēm gatavosies ar visām vadošajām spēlētājām, informē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis nosaucis 19 basketbolistes, kuras iekļautas sākotnējā pieteikumā Rīgā paredzētajām Eiropas sieviešu čempionāta kvalifikācijas turnīra pēdējām spēlēm ar Ziemeļmaķedonijas (4.februārī) un Vācijas (6.februārī) izlasēm.

Lai iegūtu ceļazīmi uz finālturnīru, Latvijas komandai jāuzvar abās spēlēs, turklāt Vāciju vajadzēs pieveikt ar lielu punktu starpību.

Kandidātēs iekļautas 12 basketbolistes, kuras piedalījās novembra sabraukuma spēlēs, kā arī Aija Klakocka, Rūta Stiprā, Dinija Pāvelsone un Ketija Vihmane, kuras novembrī nebija pieejamas savainojumu dēļ. Ņemot vērā dažādus riskus, kas turpmākajās divās nedēļās varētu saīsināt spēlēt varošu kandidātu loku, paplašinātajā sarakstā iekļautas arī potenciālā debitante Katrīna Trankale un pērn valstsvienībā jau debitējušās juniores Elizabete Bulāne un Vanesa Jasa.

Valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis uzsver, ka Latvijas labāko spēlētāju hierarhijā nekādas izmaiņas nav notikušas.

"Diemžēl šosezon esam pakļauti dažādu ārkārtas apstākļu ietekmei. Labi, ka spēļu prakse ir gan ārzemju klubu pārstāvēm, gan tagad arī "TTT Rīga" basketbolistēm, kuras tikko spēlēja Eiropas līgas turnīrā Minskā un šonedēļ aizvadīs Eirolīgas cīņas Itālijā. Jācer, spēlēšanai un ceļošanai nebūs nevēlamas blaknes un visas labākās būs pieejamas arī pēc divām nedēļām, kad sāksies valstsvienības sabraukums," LBS citē Gulbja teikto.

Gulbis sezona, ka Ziemeļmaķedonijas izlase novembrī ar naturalizēto amerikānieti un vēl divām jaunām spēlētājām bija daudz nopietnāka pretiniece, nekā pirms gada, kad izbraukumā tika gūta viegla uzvara. Savukārt Vācijas izlasei talkā, iespējams, nāks novembrī nespēlējusi komandas līdere Satū Sabalī.

"Individuāli ļoti meistarīga basketboliste, kuras līdzdalība mainīs visu komandas spēles zīmējumu. To ņemsim vērā, bet galvenais uzdevums - pašiem nospēlēt ar tādu pašatdevi, kādu redzējām novembrī mačā ar Horvātiju," saka Gulbis.

Spēles notiks "Arēnā Rīga", taču valstī pastāvošo ierobežojumu dēļ skatītāju tribīnēs nebūs. Pirmajā spēļu dienā ceturtdien, 4.februārī, Latvijas vienība tiksies ar I grupas pastarīti Ziemeļmaķedonijas izlasi un uzvara šajā spēlē ir obligāts priekšnoteikums, lai turpinātu pretendēt uz tiesībām spēlēt finālturnīrā.

Vēl 4.februārī savā starpā spēlēs galvenās konkurentes Vācija un Horvātija. Horvātietēm uzvara garantēs pirmo vietu grupā un ceļazīmi uz finālturnīru. Tādā gadījumā sestdien, 6.februārī, Latvijas un Vācijas komandu spēles uzvarētājas ieņems otro vietu, bet uz finālturnīru varēs doties tikai gadījumā, ja bilance būs labāka, nekā otro vietu ieguvējām vismaz četras grupās no deviņām.

Savukārt Vācijas izlases panākums sarežģīs situāciju tabulā un atjaunos arī Latvijas valstsvienības izredzes uz pirmo vietu - lai to izcīnītu, pēdējā kārtā vajadzēs uzvarēt Vāciju ar lielu punktu starpību.

Salīdzinot otro vietu ieguvēju bilances dažādās grupās, pirmais kritērijs būs uzvaru skaits, otrais kritērijs - gūto un zaudēto punktu starpība (vērā tiks ņemti tikai rezultāti spēlēs ar pirmās un trešās vietas ieguvējām). Jau zināms, ka trīs uzvaras garantēs tiesības spēlēt finālturnīrā, un šo latiņu pārvarēs vismaz divas komandas (otro vietu ieguvējas C un D grupās), savukārt trīs uzvaras vairs nevar iegūt otrās vietas ieguvējas trijās grupās (A, E un G).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pagaidām tiesības spēlēt finālturnīrā ir tikai rīkotājvalstīm Spānijai un Francijai, kā arī Beļģijas izlasei, kas nodrošinājusi pirmo vietu G grupā.

Pēc četrām kārtām pa trim uzvarām ir Vācijai un Horvātijai, divi panākumi ir Latvijai, bet bez uzvarām ir Ziemeļmaķedonija.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere, Dinija Sanda Pāvelsone, Aija Klakocka (visas - "TTT Rīga"), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Zenta Meļņika (Upsalas "KFUK-KFUM", Zviedrija), Kristīne Vītola (Stambulas "Fenerbahce", Turcija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Elizabete Bulāne, Vanesa Jasa, Luīze Šepte (visas - "Latvijas Universitāte"), Katrīna Trankale, Ketija Vihmane, Rūta Stiprā (visas - "Liepāja"/LSSS), Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija).