Citi sporta veidi
2020. gada 13. decembris, 17:51

Latvijas biatlonisti Pasaules kausa stafetē paliek pēdējie un tiek apdzīti par apli; Bendikai ļoti neveiksmīga šaušana

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu izlase, kuras sastāvā ir Andrejs Rastorgujevs, Aleksandrs Patrijuks, Edgars Mise un Roberts Slotiņš svētdien Hohfilcenē tika apsteigta par apli Pasaules kausa trešā posma 7,5x4 kilometru stafetē, paliekot 25.vietā, kamēr uzvaru svinēja Zviedrijas kvartets.

Latviju pirmajā posmā pārstāvēja Rastorgujevs, kurš pirmajā šaušanā aizvēra visus mērķus, taču ņēma talkā divas rezerves patronas. Latvietis trasē atgriezās 20. vietā 18 sekundes aiz tā brīža līderes Norvēģijas.

Distancē viņš pakāpās uz 14. vietu, bet otrajā ugunslīnijā visu mērķu sašaušanai pielietoja visas trīs rezerves patronas, kas deva 17. vietu un 37 sekunžu deficītu pret līderi Krieviju.

Līdz stafetes maiņai alūksnietis atguva 14. pozīciju, bet līdere Norvēģija tobrīd bija 33 sekunžu attālumā. Patrijuks savu posmu sāka sekmīgi - lai gan distancē zaudēja vienu vietu, tomēr viņš šāva precīzi un ļāva Latvijai pakāpties uz 12. vietu 35 sekundes aiz līderes Vācijas.

Turpinājumā gan Patrijuks strauji zaudēja pozīcijas un pirms otrās šaušanas bija atkāpies uz 19. vietu. Savā otrajā šaušanā viņam radās problēmas ar šauteni, taču izdevās aizvērt visus mērķus, tiesa, ar trīs rezerves patronu palīdzību. Trasē latvietis atgriezās 22. vietā, bet pēdējā starpfinišā pirms stafetes maiņas viņš bija jau pēdējā, 25. pozīcijā.

Mise stafeti saņēma pusminūti aiz priekšpēdējās vietas, bet savā pirmajā šaušanā viņš aizvēra visus mērķus, pielietojot vienu rezerves patronu. Tas gan nepalīdzēja izkļūt no pēdējās vietas. Arī nākamajā šaušanā viņš sašāva visus mērķus ar vienas papildu patronas palīdzību, bet priekšpēdējā vieta bija jau minūtes attālumā.

Dodoties uz stafetes maiņu, Mise tika apdzīts par apli, tādējādi Slotiņš netika pie iespējas startēt stafetē.

Zelta medaļu liktenis izšķīrās pēdējā ugunslīnijā, kurā zviedrs Sebastians Sāmuelsons un Johanness Tinjess Bē ieslēpoja līdzās. Zviedrs sašāva visus mērķus ar divu rezerves patronu izmantošanu, bet tehnisku problēmu dēļ nedaudz aizkavējās šautuvē. Tiesa, Bē bija spiests slēpot vienu soda apli, kas Zviedrijai deva 16,6 sekunžu pārsvaru.

Sāmuelsons pirmo vietu noturēja un sarūpēja uzvaru Zviedrijas komandai, kuras sastāvā bija arī Pepe Femlings, Jespers Nēlins un Martins Ponsilouma. Zviedrijas kvartets visu mērķu sašaušanai pielietoja astoņas rezerves patronas, finišējot pēc vienas stundas 16 minūtēm un 31,5 sekundēm.

Norvēģija ar vienu soda apli un 11 rezerves patronām zaudēja 5,7 sekundes, bet Vācija ar precīzu šaušanu un septiņām papildu patronām bija 44,1 sekundi lēnāka. Aiz goda pjedestāla palika Krievija, piekto vietu ieņēma Čehija, bet pirmo sešinieku noslēdza Francija.

Kopumā stafetē piedalījās 25 izlases, no kurām trīs tika apsteigtas par apli.

Pagājušajā etapā Kontiolahti Latvijas komandu apsteidza par apli, tai ierindojoties 22. pozīcijā. Somijā Latvijas izlasē startēja Renārs Birkentāls, Andrejs Rastorgujevs, Roberts Slotiņš un Rūdis Balodis.

Iepriekšējā sezonā, ieskaitot pasaules čempionātu, Latvijas izlase stafetē startēja sešas reizes, divreiz ierindojoties 21. vietā, bet sliktākajā startā Estešundā finišējot 26. vietā.

Iepriekš Latvijas biatloniste Baiba BendikaHohfilcenē Pasaules kausa trešajā posmā ieņēma 49. vietu desmit kilometru iedzīšanas sacensības, uzvaru svinot norvēģietei Martei Ulsbū-Reiselannai.

Piektdien sprintā uzvarēja baltkrieviete Dinara Alimbekova, kura iedzīšanu sāk ar 8,5 sekunžu handikapu pār norvēģieti Tirilu Ekhofu. Alimbekova pirmajā ugunslīnijā bija nekļūdīga, bet par vicelīderi kļuva vāciete Franciska Proisa, kura baltkrievietei zaudēja nepilnas piecas sekundes.

Alimbekova bija nekļūdīga arī nākamajā šaušanā, turpat līdzās viņai bija itāliete Doroteja Vīrere, kā arī pietuvojusies bija pirmajā šaušanā vienu kļūdu pieļāvusī Ulsbū-Reiselanna. No vadošā trijnieka nākamajā šaušanā kļūdījās Vīrere, bet par līderi kļuva Ulsbū-Reiselanna, par astoņām sekundēm apsteidzot Alimbekovu.

Līderu duets palika nemainīgs arī pēc ceturtās šaušanas, kurā norvēģiete pieļāva vēl vienu kļūdu, tomēr par 2,6 sekundēm bija priekšā sāncensei, kamēr no pirmā trijnieka viena nesašauta mērķa dēļ izkrita Vīrere. Vadošajam divniekam sekoja zviedriete Hanna Ēberja, kura nekļūdījās nevienā no četrām ugunslīnijām.

Ulsbū-Reiselanna finišēja pēc distancē pavadītām 29 minūtēm un 4,6 sekundēm. Alimbekova zaudēja 13,9 sekundes un bija otrā, bet 17,8 sekundes atpalika trīs mērķus neaizvērusī francūziete Žilja Simona, kura pēdējā aplī apsteidza Ēberju.

Bendika pirmajā šaušanā pieļāva vienu kļūdu un atkāpās uz ceturto desmitu, kur bija arī pēc nākamajām divām ugunslīnijām, otrajā no tām pieļaujot vēl divas kļūdas. Pagalam neveiksmīga bija ceturtā šaušana, kurā izdevās aizvērt tikai vienu mērķi, tādējādi nācās mērot četrus soda apļus. 

Finišā cēsniece uzvarētājai zaudēja četras minūtes un 42,6 sekundes, kas deva 49. vietu.

Bendika piektdien aizvadīja savas pirmās šīs sezonas Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) mēroga sacensības. Sportiste sprinta disciplīnā izcīnīja augsto 20. vietu un ar šādu numuru arī svētdien devās trasē.

Iepriekšējā sezonā Bendika Pasaules kausa ieskaitē piedalījās astoņās sacensībās. Augstākais sasniegums ar vienu garām aizšautu lodi bija 12. vieta pasaules meistarsacīkstēs Itālijas trasē Antholcā, kā arī 15. vieta sezonas pēdējā posmā Kontiolahti.

Piektdien sprintā startēja arī Sanita Buliņa, kura bija nekļūdīga abās ugunslīnijās un ierindojās 64.vietā. Viņai līdz iedzīšanas sacensībām, kur piedalās 60 ātrākās biatlonistes, pietrūka 10,5 sekundes.

Pasaules kausa kopvērtējumā līdere ar 271 punktu ir Ulsbū-Reiselanna, seši punkti mazāk ir Alimbekovai, bet 259 punktus iekrājusi H.Ēberja. Bendika ar 21 punktu atrodama 56.vietā.

Tāpat svētdien spēkus plkst.15 samēros arī vīriešu stafetes komandas, kurā Latviju pārstāvēs Andrejs Rastorgujevs, Edgars Mise, Roberts Slotiņš un Aleksandrs Patrijuks.

Arī nākamais Pasaules kausa etaps no 14. līdz 20.decembrim notiks Hohfilcenē, bet 2021.gadu sportisti iesāks ar diviem posmiem Oberhofā. Turpinājumā iecerēts etaps Antholcā-Anterselvā, februārī pasaules čempionātu uzņems Pokļuka, turpinājumā būs divi posmi Nove Mesto, bet sezonas izskaņa paredzēta marta otrajā pusē Oslo.