foto: Edijs Pālens/LETA
Ābols stāsta par pozitīvo un negatīvo Vācijas turnīrā; nebaidās izcelt Jeļisejeva un Razgala potenciālu
Artis Ābols "Deutschland Cup" sacensībās vadīja Latvijas izlasi.
Hokejs
2020. gada 10. novembris, 16:05

Ābols stāsta par pozitīvo un negatīvo Vācijas turnīrā; nebaidās izcelt Jeļisejeva un Razgala potenciālu

Jauns.lv / LETA

Pagājušajā nedēļā notikušajā "Deutschland Cup" Latvijas izlases rindās pamanāmākie bijuši "Olimp"/"Venta 2002" hokejisti, taču turnīrā bija vēlme pārbaudīt vēl trīs jaunos hokejistus, kuri valstsvienības kreklu līdz šim nav piemērījuši, sarunā ar aģentūru LETA teica Artis Ābols.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sastāvā turnīram bija pieteikti 27 spēlētāji - trīs vārtsargi, deviņi aizsargi un 15 uzbrucēji, bet galvenā trenera pienākumi uzticēti Ābolam. Viņam asistēja Herberts Vasiļjevs un Edgars Masaļskis.

Jau pirms turnīra Ābols pauda, ka viens no galvenajiem mērķiem ir sniegt hokejistiem spēļu praksi, jo sastāvā tika iekļauti astoņi hokejisti, kuri laukumā nebija devušies vismaz sešus septiņus mēnešus. Speciālists atklāja, ka sasniegts ne tikai šis, bet arī vēl citi pakārtotie uzdevumi.

"Mērķi visnotaļ bija sasniedzami jau pašā sākumā," skaidro Ābols. "Federācija lūkoja palīdzēt hokejistiem bez spēļu prakses, tā kā šis mērķis noteikti ir sasniegts. Otrs - garantētas bija tikai divas spēles, bet uzdevums bija aizvadīt trīs mačus. Protams, beigās vēl papildu bonuss, uzvarēta Vācijas izlase un izcīnīts kauss."

Šajā turnīrā pieredzes bagātākais spēlētājs bija 39 gadus vecais Krišjānis Rēdlihs, kurš Vācijā aizvadīja savu 150.spēli izlasē. Sastāvā bija arī Nacionālajā hokeja līgā (NHL) pieredzi guvušie Oskars Bārtulis, Artūrs Kulda un Mārtiņš Karsums, bet vēl dažus hokejistus neizdevās pārbaudīt Covid-19 dēļ.

Ābols neslēpa, ka sastāvs izvēlēts kopā ar Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretāru Viesturu Koziolu, kā arī izlases menedžeri Renāru Freibergu.

"Liels apsvērums ir tas, kas notiek apkārt... Rīgas "Dinamo" hokejisti atkrita uzreiz, tāpat no ārzemju klubiem netika palaisti hokejisti, tostarp arī Rodrigo [Ābols] no Erebrū, jo viņam ir spēļu prakse," par sastāva komplektāciju stāsta speciālists. "Gribējām nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu - pārbaudījām laikam astoņus hokejistus, kuri izlasē iepriekš nebija spēlējuši, taču arī rezultāts ir nepieciešams, tāpēc bija gan pieredze, gan meistarība, gan jaunība."

"Covid-19 dēļ nesanāca pārbaudīt Hokeja skolas "Rīga" aizsargu Gustavu Ozoliņu un uzbrucēju Danielu Mūrnieku. Tāpat bija plānots sastāvā iekļaut pie manis Jelgavā spēlējošo Raivi Ansonu, kurš paspējis aizvadīt tikai vienu spēli, bet viņš atzīts par Covid-19 slimnieka kontaktpersonu," atklāj Ābols.

Turnīrā Krēfeldē teju vai katrā spēlē pamanāmākais bija "Olimp"/"Venta 2002" uzbrucēju trijnieks - Nikolajs Jeļisejevs, Emīls Ezītis un Gatis Sprukts. Ābols norādīja, ka salīdzināt hokejistu prasmes nav viegli, jo arī vāciešiem nebija spēļu prakses, tomēr visspilgtāko iespaidu atstājis Jeļisejevs, kuram savulaik iespēja sevi pierādīt bija arī "Dinamo" komandā.

""Olimp" trijnieks bija labs, taču jāatzīmē, ka, nosakot sev augstākus mērķus, Jeļisejevs varētu sasniegt krietni vairāk. Pirms turnīra man ar viņu bija atsevišķa saruna. Jeļisejevs ir meistarīgs hokejists, bet, kāpēc viņš netiecas uz kaut ko vairāk... Katrs pats ir savas laimes kalējs," uzsver Ābols, piebilstot, ka uzbrucēja sniegums turnīrā bijis ļoti solīds.

"Jeļisejevam ir tas, ko treneris vairs nevar iemācīt, viņš ir radošs, tehnisks, apveltīts ar labu slidojumu un ātruma īpašībām, ja vien pats izvēlas tās likt lietā. Paliek vienkāršākais - jāuzlabo spēle bez ripas. Visās trijās spēlēs viņš sevi piespieda nedaudz vairāk nekā to līdz šim biju redzējis, taču viss atduras viņa vēlmēs," stāsta Ābols.

Ābols nevairījās teikt, ka "bezdarbnieku klubiņa" hokejisti fiziski nav bijuši gatavi turnīram, taču šajā pulkā esošais Frenks Razgals bijis vēl neredzēti labā formā. Tieši Razgals kļuva par turnīra varoni, jo finālmačā guva divus vārtus, tostarp papildlaikā uzvaru nesošos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Frenks trešajā spēlē parādīja savu potenciālu, lai arī pēdējos trīs gadus tikpat kā sēdējis uz rezervistu soliņa. Viņam un Renāram Krastenbergam devu iespēju spēlēt mazākumā un vairākumā. Skaidrs, ka šādu spēles laiku viņi sen nebija dabūjuši," pauž Ābols, nevairoties teikt, ka daži hokejisti nedaudz likuši vilties. "Daudziem neticot, otrajā tikšanās reizē Vāciju uzvarējām, taču no dažiem hokejistiem gan no fiziskā aspekta, gan citiem gaidījām vairāk."

Nereti šāda tipa turnīri kalpo par iespēju hokejistiem iegūt jaunu līgumu, taču Ābola rīcībā vēl nav informācija, kas liecinātu, ka Razgals vai kāds cits labu sniegumu demonstrējušais hokejists būtu tikuši pie jaunas darba vietas.

"Deutschland Cup" kopā ar izlasi nevarēja būt galvenais treneris Bobs Hārtlijs, taču komunikācija ar viņu notikusi gana regulāri. Kanādiešu speciālists bijis informēts par notiekošo treniņos, spēlētāju attieksmi, kā arī pēcāk Ābols sniedzis savu vērtējumu par redzēto laukumā.

Pirms došanās uz turnīru, netrūka kritiķu, kuri pauda, ka doties uz Vāciju Covid-19 pandēmijas apstākļos ir neprāts, taču Ābols norādīja, ka visu šo laiku juties pat drošāk, nekā atrodoties Latvijā. Komandu visur vedis īpaši norīkots autobuss, brīvais laiks tika pavadīts viesnīcas istabiņās, regulāri bijis jālieto sejas maskas, bet no 4. līdz 9.novembrim spēlētāji kopumā veikuši sešus Covid-19 testus.

"Ceru, ka mēs palīdzējām Vācijas izlasei un arī federācijai ar šo turnīru, jo DEL līgā [spēcīgākais čempionāts Vācijas hokejā] vēl nekas nav sācies, lai arī visi grib redzēt hokeju. Skaidrs, ka ikdienā šis turnīrs ir ļoti prestižs, un tajā spēlē labas komandas, tāpēc Latvijas izlasei tas būtu pagodinājums piedalīties. Varbūt nākotnē tas mums dos bonusu, un mūs uzaicinās atkal," piebilst "Zemgale"/LLU vienības galvenais treneris.

Pēc trenera teiktā arī noprotams, ka hokejisti, kuri Vācijā demonstrēja atzīstamu sniegumu, visticamāk, tiks pie vēl kādas iespējas sevi pierādīt sarkanbaltsarkanajā kreklā.

"Deutschland Cup" turnīrs aizritējis bez Covid-19 pozitīviem gadījumiem, un visi testi negatīvi bijuši arī Latvijas izlases hokejistiem, kuri dzimtenē atgriezās pirmdien.

Turnīra pirmajā spēlē Latvija ar 4:2 uzvarēja Vācijas U-23 izlasi, bet vēlāk ar 0:2 piekāpās Vācijai. Abas komandas vēlreiz tikās finālā, kur pārāka ar 3:2 papildlaikā bija Latvija.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pārbaudes turnīrā "Deutschland Cup":

Vārtsargi - Artūrs Šilovs, Kārlis Beķeris-Brīvkalns (abi - Hokeja skola "Rīga"), Rūdolfs Lazdiņš ("Olimp"/"Venta 2002");

Aizsargi - Artūrs Kulda, Artūrs Salija (abi - bez kluba), Ēriks Ševčenko, Harijs Brants (abi - "Zemgale"/LLU), Kārlis Čukste, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs (visi - "Mogo"/LSPA), Arvils Bergmanis ("Olimp"/"Venta 2002"), Kristofers Bindulis (Krēfeldes "Penguine", Vācija);

Uzbrucēji - Vitālijs Pavlovs, Rihards Bukarts, Mārtiņš Karsums, Andris Džeriņš, Frenks Razgals, Renārs Krastenbergs (visi - bez kluba), Gatis Sprukts, Emīls Ezītis, Nikolajs Jeļisejevs (visi - "Olimp"/"Venta 2002") Egils Kalns, Raivo Freidenfelds, Kārlis Ozoliņš (visi - "Liepāja"), Ralfs Jevdokimovs ("Zemgale"/LLU), Oskars Batņa ("Anglet", Francija), Gunārs Skvorcovs (Pekinas "Kuņluņ Red Star", KHL).