foto: Zane Bitere/LETA
Mārtiņš Gulbis nosaucis 18 sieviešu basketbola izlases kandidātes Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram novembrī
Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.
Basketbols
2020. gada 10. oktobris, 09:48

Mārtiņš Gulbis nosaucis 18 sieviešu basketbola izlases kandidātes Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram novembrī

Jauns.lv / LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis Eiropas nosaucis 18 kandidātes Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram novembrī, piektdien ziņoja Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Covid-19 pandēmijas dēļ ir mainīta kvalifikācijas turnīra izspēles sistēma, un Latvijas komandai novembrī izbraukumā pieredzētās spēles ar Vācijas un Horvātijas vienībām attiecīgi 12. un 14. novembrī notiks Rīgā, kur sapulcēsies visas četras I grupas komandas, arī Ziemeļmaķedonija.

"Lai sasniegtu mērķi un kvalificētos Eiropas čempionāta finālturnīram, ir svarīgi sapulcēt iespējami labāko sastāvu, turklāt panākt, lai meitenes ir labā sportiskā formā. Vismaz pagaidām mūs sasniedz cerīgas ziņas no spēlētājām ārzemju komandās - visas trenējas un spēlēs. Arī "TTT Rīga" komandā notiek normāls treniņprocess," saka Gulbis.

Notiek sarunas arī ar ASV augstskolām, un Gulbis cer, ka valstsvienībai varēs pievienoties Digna Strautmane un Aleksa Gulbe.

Jau ziņots, ka vēlmi atgriezties valstsvienībā apliecinājusi Anete Šteinberga.

 Tāpat svarīgi ir, lai kandidātu sarakstu neietekmē nekādi blakusapstākļi un no šīm 18 spēlētājām var izraudzīties 12 labākās, kuras dosies laukumā. Tomēr kandidātu sarakstu nepieciešamības gadījumā papildinās arī citas spēlētājas.

Gulbis atzīmē, ka "LBS paveikusi labu darbu, panākot iespēju divu izbraukuma spēļu vietā cīnīties savā laukumā". Viņš pamatoti cer, ka tā ir papildu iespēja nospēlēt labāk, nekā tas izdevās pirms gada.

Valstsvienību vajadzībām novembrī paredzēts "logs" no 8. līdz 15.novembrim, spēles paredzēts rīkot 12. un 14.novembrī. Bez Latvijas izlases diviem mačiem Rīgā notiks spēles Horvātija - Ziemeļmaķedonija un Ziemeļmaķedonija - Vācija.

Pēc divām kārtām I grupā Horvātijas izlasei ir divas uzvaras, Latvijai un Vācijai pa vienai, bet Ziemeļmaķdonijai uzvaru nav.

Gulbim amatā izlasē palīdz Ziedonis Jansons un Matīss Rožlapa.

2019.gada Eiropas čempionātā, kas daļēji notika Latvijā, Latvijas valstsvienība ieņēma 11.vietu, taču spēlēja jau astotajā finālturnīrā pēc kārtas. Kopumā deviņas reizes Latvijas sieviešu izlase ir piedalījusies kontinenta labāko komandu turnīrā, augstāko vietu izcīnot 2007.gadā Itālijā - ceturto.

I grupā kvalifikācijas turnīra cīņas vēl notiks arī 2021.gada februārī.

Finālturnīrs norisināsies 2021.gada jūnijā Spānijā un Francijā, un tajā iekļūs katras grupas uzvarētāja, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas. Tā kā grupās ir dažāds komandu skaits, nosakot labākās otro vietu ieguvējas, tiks ņemti vērā rezultāti pirmo triju grupas vienību starpā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm novembrī:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone ("TTT Rīga"), Ketija Vihmane ("Liepāja"/LSSS), Ieva Pulvere, Dinija Sanda Pāvelsone (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija), Kitija Laksa ("TTT Rīga"), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray: , Turcija), Karlīne Pilābere ("TTT Rīga"), Digna Strautmane ("Sirakjūsas Universitāte", ASV), Aleksa Gulbe ("Indiānas Universitāte", ASV), Rūta Stiprā ("Liepāja"/LSSS), Aija Klakocka ("TTT Rīga"), Zenta Meļņika (Upsalas "KFUK-KFUM", Zviedrija), Kristīne Vītola (Miškolcas DVTK, Ungārija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).