Ar prezidenta uzrunu atklāts Eiropas čempionāts rogainingā
Citi sporta veidi
2020. gada 21. augusts, 22:45

Ar prezidenta uzrunu atklāts Eiropas čempionāts rogainingā

Jauns.lv

„Šīs sacensības ir gandrīz kā brīnums grūtajos pandēmijas laikos. Sacensību organizatori ir darījuši visu iespējamo, lai rogainingu organizētu patiešām lieliskā līmenī, atbilstoši standartiem,” ar šādu Latvijas prezidenta Egila Levita uzrunu piektdienas, 21. augusta vakarā tika atklāts 16. Eiropas čempionāts rogainingā, kas notiek Milzkalnā pie Tukuma.

Starts Eiropas čempionātam tiks dots 22. augustā pulksten 12 atpūtas kompleksā “Milzkalns”, kad 24 stundu garajās sacensībās, kas notiks 210 (!) kvadrātkilometru lielā apvidū Engures un Tukuma novados, starp Rīgas jūras līci, Ķemeru Nacionālo parku un šoseju Rīga–Ventspils, dosies teju 600 sportistu no vairāk nekā 15 valstīm.

Paredzams, ka šajās 24 stundu sacensībās, kas vienlaikus ir arī 2020. gada Latvijas čempionāts rogainingā piedalīsies 294 komandas ar kopējo dalībnieku skaitu 596, taču epidemioloģiskās situācijas dēļ tas var mainīties. Līdztekus Eiropas čempionātam notiks arī sešu stundu satelītsacensības Milzu kalna rogainings, kuram pieteikušās 50 komandas.

Sacensību oficiālā atklāšana notika 21. augusta vakarā atpūtas kompleksā „Milzkalns”, un, lai šajā Covid-19 pandēmijas laikā ievērotu nepieciešamos piesardzības pasākumus, tā daļēji notika virtuāli - to varēja redzēt ne tikai klātienē, bet arī tiešraidē sociālajos medijos. Sacensību dalībniekus klātienē uzrunāja Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents Dagnis Dubrovskis, Engures novada priekšsēdētājs Gundars Važa, Eiropas čempionāta rogainingā direktore Evita Freimane, bet ar virtuālu uzrunu sacensības atklāja Latvijas valsts prezidents Egils Levits.

„Dārgie, atlēti! Esmu priecīgs jūs sveikt 16. Eiropas rogaininga čempionātā, kurš šoreiz norisinās Latvijas mežos. Jūs esat atbraukuši uz Latviju, lai pārstāvētu kādu no 17 valstīm, kurā dzīvojat. Šis ir gandrīz kā brīnums grūtajos pandēmijas laikos. Sacensību organizatori ir darījuši visu iespējamo, lai rogainingu organizētu patiešām lieliskā līmenī, atbilstoši standartiem.

Man rogainings ir ļoti skaists sporta veids, kurš simboliski apvieno cilvēku ar dabu un loģisko domāšanu. Latvija un visa Eiropa vēlas zaļu nākotni, tādēļ es ceru, ka mēs būsim spējuši nodrošināt pietiekami skaistu apkārtni ikvienam skrējējam.  Lai visiem veiksmīgs skrējiens! Novēlu, lai katram izdodas rītdienas sacensības!” sacensību dalībniekus uzrunāja Egils Levits.

Rogainings ir viens no orientēšanās sporta sacensību veidiem, kas radies 1976. gadā Austrālijā, kad Viktorijas štatā norisinājās pirmās sacensības, un tā nosaukums cēlies no triju šī sporta veida izgudrotāju vārdu pirmajiem burtiem – RO(d), GAI(l) un NE(il). Rogainings ir komandu sporta veids, kur dalībniekiem noteiktā kontrollaikā ir jāapmeklē kartē atzīmētie kontrolpunkti ar mērķi savākt pēc iespējas lielāku ieskaites punktu summu.

Kontrolpunkti ir izvietoti plašā, mežainā apvidū, un tiem ir dažādas vērtības, tāpēc pirms starta krietnu brīdi aizņem komandas stratēģijas izstrāde – vai doties uz vieglākajiem, bet ne tik vērtīgajiem, vai tieši otrādi – apmeklēt vērtīgākos, bet grūtāk sasniedzamos punktus.

Komandas dalās vairākās grupās pēc vecuma un dzimuma – juniori, OPEN klase, veterāni, superveterāni un ultra veterāni. Klasiskie čempionāti parasti ir ar 24 stundu kontrollaiku, kad labākās komandas pieveic pat vairāk nekā 100 kilometrus, un arī Eiropas čempioni tiks noskaidroti 24 stundu rogainingā.

Latvija jau divas reizes ir bijusi Eiropas čempionāta rīkotājvalsts. 2007. gada jūlijā Smiltenes apkārtnē notika 4. Eiropas čempionāts rogainingā, kurā piedalījās 162 komandas (350 dalībnieki), bet 2011. gadā jūlijā Raunas apkārtnē 8. Eiropas čempionātā piedalījās 282 komandas.

Savukārt ka 2017. gadā Rāznas ezera apkārtnē Latvija pirmo reizi uzņēma pasaules čempionātu rogainingā, un tad absolūtajā vērtējumā latvieši aizņēma visu goda pjedestālu – par pasaules čempioniem kļuva Jānis Krūmiņš un Andris Ansabergs, otrajā vietā Zigmunds Bībers un Andris Ronimoiss, bet trešajā – Jānis Ansabergs un Kristaps Jaudzems.