foto: Zane Bitere/LETA
Pēc vairākiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem Jūrmalas "Spartaks" komandā tiek atcelta futbola virslīgas spēle
Jūrmalas "Spartaks" apstiprinājis, ka viens no saslimušajiem ir nu jau bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Edgars Gauračs, kurš pērn beidza karjeru un šobrīd ir kluba ģenerāldirektors.
Futbols
2020. gada 11. jūlijs, 17:35

Pēc vairākiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem Jūrmalas "Spartaks" komandā tiek atcelta futbola virslīgas spēle

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar Covid-19 izplatību veselības drošības apsvērumu dēļ uz nenoteiktu laiku pārcelta futbola virslīgas spēle starp Jūrmalas "Spartaka" un "Liepājas" komandām, kā arī ieviestas izmaiņas spēļu apmeklēšanas noteikumos, apstiprināja Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Preventīvos drošības nolūkos LFF lēmusi ieviest izmaiņas visu pašmāju futbola sacensību spēļu apmeklēšanas noteikumos, ierobežojot skatītāju skaitu turpmākajās virslīgas spēlēs, sestdien vēstīja LFF.

Spēļu apmeklēšanos noteikumos Virslīgas organizācijas komiteja un LFF Sacensību organizācijas komiteja lēmusi turpināt 2020.gada LFF organizēto čempionātu norisi saskaņā ar spēkā esošo LFF organizēto sacensību sanitāro protokolu.

No 12.jūlija visu LFF organizēto sacensību laikā drīkst tikt aizpildīti ne vairāk kā 30% no kopējās sēdvietu platības stadiona teritorijā, tajā pašā laikā nosakot maksimālo cilvēku skaitu stadiona teritorijā - 250 cilvēki.

LFF uzsver, ka šajā cilvēku skaitā neietilpst tās personas, kuras ir uzskatāmas par sacensību dalībniekiem - spēlētāji, futbola klubu oficiālās personas, tiesneši, inspektors, delegāts un stadiona darbinieki.

Tāpat LFF aicina visus LFF sacensību dalībniekus - prioritāri spēles organizatorus (mājinieku komandas) - veikt spēles apmeklētāju uzskaiti un identificēšanu, saņemot informāciju par visu skatītāju vārdiem, uzvārdiem un kontakttālruņiem, kā arī informējot minētās personas, ka dati tiks nodoti apstrādei LFF un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC).

"Lēmums par "Spartaka" tuvākās spēles pārcelšanu ir pieņemts, lai situācijā, kurā klubā pēc pilnīgas tā spēlētāju un apkalpojošā personāla testēšanas konstatēti trīs saslimšanas gadījumi, nodrošinātu maksimālus piesardzības apstākļus, kā arī ņemtu vērā vīrusa inkubācijas un personu infekciozitātes apsvērumus," savā paziņojumā vēsta LFF.

Lai arī LFF organizēto sacensību sanitārais protokols šādā situācijā ļauj komandai tālāku dalību čempionātā, attiecīgās personas izolējot no pārējās komandas, lēmumā par spēles ar "Spartaka" līdzdalību atcelšanu ņemts vērā apstāklis, ka komanda ilgstošu periodu atradusies slēgtā telpā (autobusā) ar vismaz vienu no saslimušajām personām.

Nākamās nedēļas izskaņā pirms komandas nākamās čempionāta spēles futbolistiem un personālam paredzēts veikt atkārtotas pārbaudes.

Klubam "Valmiera", kura administratīvajam darbiniekam konstatēta saslimšana, tuvākās spēles pārcelšana nav nepieciešama, jo attiecīgā persona nav bijusi kontaktā ar komandas pārstāvjiem, vēsta LFF.

"Lai ātrāk un operatīvāk pielāgotos jaunajiem apstākļiem, uz turnīru sākuma laiku LFF nodrošināja pilnu informācijas kopumu drošības noteikumu striktai ievērošanai. Ar to izpildi kopumā, ar atsevišķiem izņēmumiem, par kuriem no mūsu puses ar klubiem ir bijusi attiecīgā komunikācija, klubi tikuši galā labi," pauž LFF ģenerālsekretārs Pukinsks.

"Mēs nepārtraukti uzraugām situāciju un atrodamies ikdienas kontaktā ar attiecīgajām iestādēm, un šobrīd secinām, ka ir nepieciešams vismaz uz laiku ieviest mazliet stingrākus ierobežojumus spēļu apmeklēšanai, lai visiem spēlēs iesaistītajiem un stadionā esošajiem radītu pēc iespējas drošākus apstākļus," saka LFF ģenerālsekretārs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Pēdējo dienu notikumi un konstatētie saslimšanas gadījumi mums diktē, ka pašlaik, kamēr turpinām turnīru drošības līmeņa uzturēšanu, skatītāju klātbūtnes jautājumā spēlēs ir jāpasper solis atpakaļ," viņš skaidro. "Arī par vienas virslīgas spēles pārcelšanu varu teikt līdzīgi - gluži kā spēles laukumā dažreiz tu uzbrūc, bet dažreiz gudrāk un jēgpilnāk ir aizsargāties."

Svētdien "Liepājai" stadionā "Daugava" bija jāuzņem "Spartaka" komanda, taču, kā iepriekš ziņots, Jūrmalas komandas administrācijā konstatēti trīs Covid-19 inficēšanās gadījumi.

Jūrmalas "Spartaks" sestdien savā tīmekļa vietnē "Facebook" paziņoja, ka pēc LFF kongresa "mūsu klubs sadarbībā ar LFF un SPKC operatīvām darbībām ir veicis visu savu darbinieku, sportistu un apkalpojošā personāla testēšanu".

"Testu rezultātā diemžēl ir atklāti trīs pozitīvie rezultāti kluba vadības un apkalpojošā personāla vidū," ziņo klubs. "Divos gadījumos ir pilnībā noteikts inficēšanas iemesls, abas personas bija klātienē apmeklējušas LFF kongresu un bija tiešā kontaktā ar cilvēku, kuram tika konstatēts Covid-19 pozitīvais rezultāts. Trešā gadījuma inficēšanas iemesli tiek noskaidroti. Visas trīs personas tika nekavējoties izolētas, šobrīd atrodas karantīnā un nerada bīstamību ne komandai, ne apkārtējiem."

Pārējiem kluba darbiniekiem, sportistiem, apkalpojošam personālam, stadiona darbiniekiem un citām ar "Spartaku" saistītām personām saslimšanas simptomi nav konstatēti, un visi testu rezultāti ir negatīvi.

Klubs apstiprināja, ka trīs pozitīvie Covid-19 analīžu rezultāti ir bijušajam Latvijas izlases futbolistam Edgaram Gauračam, kurš ir komandas ģenerāldirektors, izpilddirektoram Rihardam Ivanovam un vārtsargu trenerim Aleksandram Proskurņinam, ziņo interneta portāls "Sportacentrs.com" un Latvijas Televīzija .

Ar paziņojumu klajā sestdien nāca arī "Valmiera".

"Varam apstiprināt, ka Covid-19 pozitīvs atklāts mūsu kluba viceprezidentam Uldim Pūcītim (tests veikts 9.jūlijā)," vēsta kluba "Facebook" vietne tīmeklī. "10.jūlijā testēti tika arī visi mūsu virslīgas un dublieru komandas futbolisti, treneri un atbalsta personāls, kopskaitā 46 personas. Visiem testa rezultāts izrādījās negatīvs."

"Pūcīša Covid-19 gadījums ir izsekots, un ir zināms, ka slimība iegūta, esot tiešā kontaktā ar jau iepriekšminēto personu, kura līdzīgi kā viņš apmeklēja LFF kongresu 3.jūlijā, turklāt tās pašas dienas vakarā abas personas kopā devās arī uz "Optibet" virslīgas spēli Valmierā."

Tiek ziņots, ka kluba viceprezidentam pirmie slimības simptomi parādījās 9.jūlijā, un, sākot no šīs dienas, viņš ir karantīnā.

"Valmiera", ievērojot visus piesardzības pasākumus, turpina darbu ierastā režīmā, gatavojoties tuvākajām virslīgas un dublieru čempionāta spēlēm.

LFF apstiprina, ka abos virslīgas klubos jau ir veiktas centralizētas Covid-19 pārbaudes un pēc visu rezultātu saņemšanas jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Noteiktā secībā tiek testēti arī pārējo virslīgas klubu spēlētāji un oficiālās personas, kā arī sacensību tiesneši.

Kā to paredz SPKC norādes un LFF organizēto sacensību sanitārais protokols, visas četras personas uz normatīvajos dokumentos noteikto periodu atrodas pašizolācijā.

Pēc LFF pieejamās informācijas līdz šim veiktajās pārējo LFF 3.jūlija kongresa dalībnieku (LFF biedri, viesi, tehniskais personāls, vēlēšanu kandidāti) pārbaudēs konstatēts vēl viens Covid-19 saslimšanas gadījums.

Tāpat konstatēts, ka vienas saslimušās personas ģimenes piederīgais piektdien atradies "Metta" kluba treniņnometnē LFF Mācību un treniņu centrā "Staicele". Pēc konsultācijām ar attiecīgajām iestādēm, kā arī izvērtējot "Metta" plašo preventīvo un drošības pasākumu klāstu, kas tiek nodrošināts akadēmijas jauniešiem, saslimšanas riski bija vērtējami kā zemi.

Neskatoties uz to, persona tika operatīvi atbrīvota no tālākas dalības nometnē, un tai tika nodrošināta nepieciešamā pārbaude, kamēr pārējo nometnes dalībnieku vecāki tika informēti par nepieciešamību turpmāko periodu rūpīgi sekot līdzi savu atvašu pašsajūtai, nepieciešamības gadījumā veicot arī pakārtotās SPKC rekomendētās darbības. Pārbaudēs ģimenes piederīgajam saslimšana netika konstatēta.

Tikmēr virslīgas vienība "Daugavpils" pēc Covid-19 testu veikšanas savā "Facebook" vietnē tīmeklī vēsta, ka "visai komandai, treneriem un administrācijai Covid-19 tests ir negatīvs".

Šī ziņa komandas vietnē ievietota jau piektdien.