foto: EPA/Scanpix
VIDEO: "Liverpool" tuvojas premjerlīgas rekordam; "Atalanta" svarīga uzvara cīņā par trešo vietu Itālijā
Mohamedam Salāham mačā tomēr neizdevās gūt trīs vārtus.
Futbols
2020. gada 9. jūlijs, 11:19

VIDEO: "Liverpool" tuvojas premjerlīgas rekordam; "Atalanta" svarīga uzvara cīņā par trešo vietu Itālijā

Jauns.lv / LETA

Pēdējā Anglijas premjerlīgas trešdienas spēlē par čempioni jau kļuvusī "Liverpool" Braitonā astotajā minūtē panāca divu vārtu pārsvaru un svinēja kārtējo panākumu, tuvojoties līgas rekordam sezonas laikā gūtajos punktos.

"Liverpool" viesos ar 3:1 (2:1) pieveica Braitonas un Havas "Albion".

Galvenie draudi mājinieku vārtiem bija Mohameds Salāhs, kurš vispirms guva vārtus sestajā minūtē pēc Nabi Keitā pārķertas bumbas, bet divas minūtes vēlāk atstāja bumbu pa sitienam ārpus soda laukuma Džordanam Hendersonam - 2:0.

45.minūtē Leandro Trosārs vienus vārtus atguva, cauršaujot viesu vārtsargu no soda laukuma vidus, taču Salāhs 76.minūtē pēc Endrjū Robertsona piespēles no stūra izspēles ar galvu guva savu otro "golu" mačā, panākot 3:1 čempionu labā.

Pēc tam ēģiptietis palaida garām vēl divas labas iespējas kompensācijas laikā, lai gūtu savu trešo "hat-trick" Liverpūles kluba rindās.

Anglijas čempioniem šobrīd ir 92 punkti un labas izredzes, lai labotu Mančestras "City" rekordu - 100 punkti pirms divām sezonām.

Salāhs var trešo reizi pēc kārtas iegūt savā rīcībā līgas "Zelta futbolzābaku". Šobrīd viņa kontā ir 19 vārtu 30 mačos, un viņš par trim "goliem" atpaliek no Lesteras "City" spēlētāja Džeimija Vardija un par vienu - no Londonas "Arsenal" futbolista Pjēra Emerika Obamejanga.

Citā spēlē trešdien Mančestras "City" uzbrucējs Gabriels Žezūss pārtrauca savu ieilgušo "sauso" sēriju, palīdzēdams klubam izcīnīt graujošu uzvaru, mājās ar 5:0 (2:0) uzvarot Ņūkāslas "United".

Spēles rezultāts tika atklāts desmitajā minūtē, kad Dāvids Silva soda laukumā bumbu nogādāja pie Žezūsa, bet brazīlietis pielika kāju, tai ielidojot vārtos. Jau 11 minūtes vēlāk Kevins de Brujne no paša laukuma gala bumbu atspēlēja atpakaļ soda laukumā, kur precīzs bija Rijāds Mahrezs.

Otrajā puslaikā viesi turpināja kapitulēt. Trešos vārtus "City" labā guva Federiko Fernandess no "United", kurš soda laukumā centās atbruņot Silvu, bet bumbu sanāca iesist savos vārtos. Septiņas minūtes vēlāk uzmanību atkal izpelnījās Silva. Futbolists izpildīja standartsituāciju no aptuveni 22 metriem, raidot bumbu kreisajā augšējā vārtu stūrī.

Piektos un arī pēdējos vārtus spēlē Rahīms Stērlings guva kompensācijas laika pirmajā minūtē, Silvam iepriekš pārtverot pretinieku piespēli.

Žezūss pēdējās 12 premjerlīgas spēlēs gan izcēlies vien divas reizes.

Zīmīgi, ka "United" trešdienas pretiniekus viesos nav izdevies uzvarēt jau pēdējos desmit mačus.

Citā spēlē Šefīldas "United" savā laukumā ar 1:0 (0:0) uzvarēja Vulverhemptonas "Wanderers".

Uzvaru mājiniekiem mača kompensācijas laika trešajā minūtē izrāva Džons Egans.

Savukārt "Burnley" viesos ar 1:0 (1:0) pieveica Vesthemas "United".

Uzvaru viesiem spēles 38.minūtē nodrošināja Džejs Rodrigess. 77.minūtē vēl vienus vārtus iesita arī Kriss Vuds, bet ar VAR tehnoloģijas palīdzību tika lemts, ka vārti netiks skaitīti.

Priekšlaicīgi par čempionāta uzvarētāju tika kronēta "Liverpool", kas 34 spēlēs iekrājusi 92 punktus. Tālāk ar 69 punktiem seko Mančestras "City", par deviņiem punktiem mazāk ir Londonas "Chelsea". kas par punktu apsteidz Lesteras "City". Mančestras "United" ar 55 punktiem ir piektā, bet "Wanderers" seko ar 52 punktiem.

Tikmēr Bergamo "Atalanta" futbolisti A sērijas spēlē savā laukumā ar 2:0 pārspēja "Sampdoria", svinot devīto uzvaru pēc kārtas līgā, un izvirzījās turnīra tabulas trešajā vietā, apsteidzot Milānas "Inter".

Bergamo "Atalanta" apspēlēja Dženovas "Sampdoria" ar 2:0 (0:0).

Abi vārti tika gūti otrajā puslaikā. Pirms tam gan "Sampdoria" galvenais treneris Klaudio Ranjēri 66.minūtē bija spiests pamest laukumu pēc triju minūšu laikā divu dzelteno kartīšu parādīšanas par neatrašanos savā vietā.

75.minūtē uzvaras vārtus guva brazīliešu aizsargs Rafaels Toloi, ar galvu raidot bumbu vārtu tālajā stūrī pēc stūra sitiena izspēles.

Desmit minūtes vēlāk Kolumbijas valstsvienības spēlētājs Luiss Muriels turpināja savu izcilo pirmo sezonu "Atalanta" pēc pārnākšanas no Florences "Fiorentina", pēc vēl viena stūra sitiena izspēles izrādoties vajadzīgajā vietā, vienatnē uztverot bumbu nedaudz ārpus soda laukuma, nomērķējot un raidot vārtos savu 17."golu" līgā šosezon.

"Atalanta", kas šogad ar 85 gūtajiem vērtiem par 18 "goliem" apsteidz tuvākos sekotājus līgā šajā rādītājā, tagad par diviem punktiem ir priekšā "Inter", kam ir spēle rezervē.

Piekto vietu saglabāja "AS Roma", bet tikpat - 51 punkts - un vieta turnīra tabulā ailīti zemāk ir "Napoli", kas arī svinēja panākumu.

"AS Roma" pieveica "Parma" ar 2:1 (1:1).

Viesus devītajā minūtē ar 11 metru soda sitienu vadībā izvirzīja Jurajs Kucka. Henriks Mhitarjans 43.minūtē atguva līdzsvaru uz tablo, bet uzvaras "gols" mača 57.minūtē franču pussarga Žordana Veretū kontā pēc Mhitarjana piespēles.

Juraja Kucka agrā soda sitiens atvairīja vārtsargu Stadio Olimpico, bet Henriks Mkhitānais guva vārtus otrajā spēlē Romai pirms Veretoutas 57. minūtes uzvarētāja.

"Napoli" svinēja panākumu izbraukumā, Dženovā pārspējot "Genoa" ar 2:1 (1:0).

Jau septītajā minūtē Elifs Elmass raidīja bumbu vārtos, taču VAR sistēma Konstantinam Manolam fiksēja bumbas skaršanu ar roku. Tomēr puslaika pirmajā kompensācijas minūtē Neapoles futbolistus vadībā izvirzīja Beļģijas futbolists Drīss Mertenss - 1:0.

Eduardo Goldaniga 49.minūtē panāca 1:1, bet uzvaras vārti 66.minūtē Irvina Lozano kontā.

"Genoa" klubam zaudējums nozīmē viena punkta atpalikšanu no "Lecce" cīņā par pēdējo vietu, kas garantētu palikšanu virslīgā. Tikmēr Dženaro Džatuzo vadītā “Napoli” jau ir kvalificējusies Eiropas līgai pēc uzvaras Itālijas kausa izcīņā.

Vēl divas turnīra tabulas vidusdaļas komandas Florences "Fiorentina un "Cagliari" spēlēja neizšķirti 0:0.

Savukārt priekšpēdējās vietas īpašniece "Brescia" viesos izšķērdēja iespēju gūt punktus, izvirzoties vadībā pēc Ernesto Toregrosas rezultatīva sitiena, bet otrajā puslaikā ielaižot trīs vārtus, sākot ar Aleša Matēju sitienu savos vārtos, un ar 1:3 (1:0) zaudēja "Torino".

Tikmēr cīņā par astoto vietu tabulā "Bologna" piekāpās "Sassuolo" ar 1:2 (0:1). 57.minūtē viesi panāca 2:0, un mājinieki vienīgos vārtus savā labā spēja gūt vien mača kompensācijas laika minūtēs.

Jau ziņots, ka otrdien Turīnas "Juventus" futbolisti cieta zaudējumu rezultatīvā spēlē, taču saglabāja drošu vadību kopvērtējumā, jo neveiksmi piedzīvoja arī tuvākā sekotāja Romas "Lazio".

"Juventus" divu Itālijas titulētāko komandu cīņā viesos ar 2:4 (0:0) atzina "AC Milan" pārākumu.

Tikmēr "Lazio" viesos ar 1:2 (1:1) negaidīti zaudēja lejasgala komandai "Lecce", kas pārtrauca sešu zaudējumu sēriju.

Turnīra tabulā pirmo vietu ar 75 punktiem 31 spēlē ieņem "Juventus", "Lazio" ir 68 punkti, bet trijnieku ar 66 punktiem noslēdz Bergamo "Atalanta", no kuras Milānas "Inter" iepaliek divus punktus. Pa 51 punktam ir "AS Roma" un "Napoli", bet ar 49 punktiem seko "AC Milan".

Tikmēr "Barcelona" Spānijas futbola čempionātā saglabāja nelielas cerības uz čempiona titula izcīnīšanu, ar minimālu uzvaru trešdien nosūtot uz otro līgu citu pilsētas komandu "Espanyol".

"Barcelona" pieveica "Espanyol" ar 1:0 (0:0).

Vienīgos vārtus mača 56.minūtē guva Luiss Svaress, kurš bija pirmais pie bumbas pēc aizsargu bloķētā Lionela Mesi sitiena

Pirms tam triju minūšu laikā abas vienības palika desmit vīru sastāvā. Vispirms 50.minūtē "Barcelona" rindās ar rupju spēli izcēlās Ansu Fati, bet drīz vien skaitliskos sastāvus laukumā izlīdzināja "Espanyol" pārstāvošais Pols Losano.

"Dzīve vai nāve" ceturtdienas rītā vēstīja laikraksta "Mundo Deportivo" titullapa. "Barcelona" bija jāuzvar, lai turētu līdzi Madrides "Real", bet "Espanyol" bija nepieciešama uzvara, lai pagarinātu izdzīvošanas centienus.

Uzvara "Barcelona" ļāva līdz punkta deficītam pietuvoties Madrides "Real", kas savu 35.kārtas spēli mājās ar "Alaves" aizvadīs piektdien.

"Mums pašiem jāuzvar nākamās trīs spēles," sacīja Svaress. "Tas, ko dara "Real", ir atkarīgs no viņiem. Ja viņi zaudēs punktus, fantastiski. Mums vienkārši ir jābūt gataviem, ja tā notiks."

"Espanyol" bija jāuzvar, bet tā nebija pārspējusi "Barcelona" līgas spēlē kopš 2009.gada, un "Espanyol" komandas ceturtais treneris šosezon Fransisko Rufete pēc mača pieņēma Mesi līdzjūtību.

Savukārt "Espanyol", kas ar 24 punktiem 35 spēlēs ieņem pēdējo 20.vietu līgā, ar trim atlikušām spēlēm vairs nevar pacelties augstāk par 18.vietu, izkrītot uz otro līgu.

"Espanyol" vienības atbalstītāji šonedēļ jau pauda dusmas pēc "apkaunojošās sezonas" "Chinese Rastar Group" vadībā, kas 2016.gadā pārņēma kluba akciju vairākuma kontroli.

Tikai "Barcelona", Madrides "Real" un Bilbao "Athletic" ir pavadījušas vairāk sezonu augstākajā līgā nekā "Espanyol", kurai pēc 26 gadiem "La Liga" tagad būs jācīnās līgu zemāk.

"Mēs lūdzam piedošanu no mūsu faniem," pēc mača sacīja "Espanyol" aizsargs Havi Lopess.

"Mēs zinām, ka šie ir smagi brīži ne tikai mums, bet arī mūsu līdzjutējiem. Šajā sezonā nekas nav noticis pareizi. Tā ir mūsu vaina, un mēs esam apņēmušies atgriezties līgā stiprāki," viņš piebilda.

Citā spēlē cīņā par piekto vietu turnīra tabulā un labākām izredzēm uz dalību Eiropas kausos nākamajā sezonā  "Getafe" savā laukumā piekāpās "Villarreal" ar 1:3 (0:0).

Ar 11 metru soda sitienu 66.minūtē viesus vadībā izvirzīja Santi Kasorla. 80.minūtē Ugo Duro rezultātu izlīdzināja, taču viesi guva vēl divus vārtus. Savu otro "pendeli" spēlē 86.minūtē realizēja Kasorla, bet kompensācijas laika trešajā minūtē viesu uzvaru nostiprināja Rubens Penja.

Asumos kompensācijas laika septītajā minūtē sarkano kartīti savā priekšā ieraudzīja trīs mājinieku un viens viesu spēlētājs.

Pēc trešdienas spēlēm abām komandām turnīra tabula dod iespēju nākamsezon spēlēt Eiropas līgas grupu turnīrā.

Trešajā mačā turnīra tabulas vidusdaļas vienību cīņā Seviljas "Real Betis" pieveica "Osasuna" ar 3:0 (2:0).

Mačā, kurā viesi nopelnīja piecas dzeltenās kartītes, ar precīzu sitienu mājinieku rindās izcēlās Gvido Rodrigess, Alfonso Pedrasa un Karless Alena.

Jau ziņots, ka otrdien trešās pozīcijas īpašniece Madrides "Atletico" viesos nospēlēja 1:1 (1:0) ar Vigo "Celta".

Pirms tam "Valencia" mājās ar 2:1 (1:0) pārspēja Valjadolidas "Real". "Sikspārņiem" uzvaras vārtus pamatlaika priekšpēdējā minūtē guva 19 gadus vecais Dienvidkorejas pussargs Kanjins Lī, kurš izcēlās ar skaistu sitienu ārpus soda laukuma robežām.

Turnīra vadībā ar 77 punktiem 34 spēlēs ir Madrides "Real", kas par punktu apsteidz savu tuvāko sekotāju "Barcelona", kam ir spēle vairāk. Ar 63 punktiem 35 mačos trešo pozīciju ieņem "Atletico", tālāk ar 60 un 54 punktiem attiecīgi seko "Sevilla" (34 spēlēs) un "Villarreal" (35 dueļos), bet vadošo sešinieku ar 53 punktiem 35 cīņās noslēdz "Getafe", kas par diviem punktiem apsteidz Sansevastjanas "Real Sociedad", kam ir mačs rezervē.