Porziņģis audzē svaru ar steikiem, kūkām, bekonu un ievārījumu. Vai tas ir veselīgi?
Latviešu talantīgajam basketbolistam Kristapam Porziņģim ir īpaša sportista diēta – viņš uzņem divas reizes vairāk kaloriju nekā „parastais latvietis”.
Sporta zvaigznes
2015. gada 14. oktobris, 06:39

Porziņģis audzē svaru ar steikiem, kūkām, bekonu un ievārījumu. Vai tas ir veselīgi?

Jauns.lv

Latviešu basketbola talants Kristaps Porziņģis, kurš pašlaik spēlē NBA klubā – Ņujorkas klubā „Knicks” ikdienu ietur maltīti 4000 kaloriju vērtībā, kas ir divas reizes vairāk, nekā tas būtu nepieciešams „parastam” cilvēkam. Negausīgajai ēšanai iemesls ir viens – jau uzreiz pēc nokļūšanas pasaules spēcīgākās basketbola līgas apriņķos izskanēja runas, ka latvieša galvenās problēmas ir ķermeņa svara trūkums.

Liepājā dzimušais Porziņģis NBA draftā tika pieteikts ar augumu 216 centimetri, bet svaru 105 kilogrami. Pēdējo pāris mēnešu laikā latvietis ir sasniedzis jau 110 kilogramu svaru. Tomēr šī ķermeņa transformēšana nedrīkst notikt arī pārāk strauji, lai basketbolists nezaudētu savas ātruma un atlētiskuma īpašības.

„Knicks” speciālisti izstrādājuši speciālu diētu, lai Porziņģis pieņemtos svarā un uzaudzētu muskuļu masu. Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis Kasjauns.lv par basketbolista īpašo diētu teic:

„Porziņģim ir tik liela fiziskā slodze kā reti kuram. Profesionāls sportists ir pavisam kas cits, nekā parasts fizkultūrietis vai cilvēks, kurš ikdienā sēž pie rakstāmgalda. Viņa diētā ir daudz olbaltumvielas, ne tikai pliks gaļas gabals - steika gabals, bet arī, piemēram, dārzeņi. Un tas viss, pirmām kārtām, tēmēts uz to, lai palielinātu muskulatūras masu. Viņa diētu, pēc visa spriežot, ir izstrādājusi speciālistu komanda. Cilvēkam, kuram nav tik lielas slodzes, šī diēta nāktu par sliktu, bet ne Porziņģim kā sportistam. Šeit jāņem vērā cilvēka nianses – svars, slodze un garums. Katrā ziņā, domāju, ka viņa diēta ir ļoti atbilstoša slodzei”.

Porziņģis izdevumam „Wall Street Journal” atklājis savu īpašo diētu, kas sastāv no piecām maltītēm

* Brokastīs viņš ēd „tik, cik var apēst” - trīs vai četras ceptas olas, bekonu, pankūkas, kādu augli, kā arī izdzer olbaltumvielu kokteili. Pēc treniņa viņš uzēd proteīna batoniņu vai „kaut ko tamlīdzīgu”.

* Pusdienās Porziņģis cenšas ēst daudz gaļu, lai iegūtu ogļhidrātus - vistu vai steiku. „Cenšos visu sabalansēt, lai neēstu pārāk vienveidīgi, kaut ko pamainītu,” Porziņģis saka „Wall Street Journal”.

* Pēc pusdienām basketbolists parasti kādu stundiņu nosnaužas. Pēc diendusas viņam atgriežas ēstgriba. Tad viņš apēd zemesriekstu sviesta vai ievārījuma sendviču, kam virsū uzdzer pienu.

* Ap deviņiem vakarā Porziņģis ietur vakariņas, kurās ir rīsi, dārzeņi un gaļa.

* Pirms gulētiešanas basketbolists mīl kaut ko uzkost. Dažreiz tas ir deserts - kūkas gabaliņš vai kaut kas proteīnu saturošs.

Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA