foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas hokeja virslīga varētu pazaudēt vēl vienu komandu
"Prizma"/IHS galvenais treneris Ēriks Miļuns.
Hokejs
2020. gada 8. jūnijs, 13:51

Latvijas hokeja virslīga varētu pazaudēt vēl vienu komandu

Jauns.lv / LETA

Nākamās sezonas Latvijas "Optibet" hokeja līga (OHL) varētu pulcēt nedaudz mazāku dalībnieku skaitu, jo čempionātā, iespējams nepiedalīsies ne vien "Kurbads", bet arī "Prizma"/IHS komanda, sarunā ar aģentūru LETA teica vienības galvenais treneris Ēriks Miļuns.

Pagājušajā nedēļā Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols norādīja, ka LHF jau ir sagatavojusi pieteikumu formas nākamajai OHL sezonai. Pieteikumi šobrīd, visticamāk, jau ir nonākuši komandu rīcībā, bet čempionāta aprisēs noteikti gaidāmas izmaiņas.

"Šobrīd neesam līdz galam izlēmuši izlēmuši par to vai spēlēt OHL čempionātā. Spriežam par "lielās" komandas lietderību... Ir variants, ka spēlējam, tāpat pastāv iespēja izlaist šo gadu," pieredzējušā kluba domās dalās Miļuns. "Lūkosim, kā attīstīsies situācija gan pasaulē, gan organizācijas iekšienē."

"Lēmums lielā mērā atkarīgs no pieejamā finansējuma klubam. Skatīsimies."

Lai arī klubā pagaidām valda liela neziņa saistībā ar nākamo sezonu, skaidrākas aprises varētu būt zināmas ap augustu.

Aizvadītā sezona noslēdzās priekšlaicīgi, taču "Prizma"/IHS vienība jau paspēja aizvadīt visas čempionāta spēles. "Prizma"/IHS noteikti gaidīja labākus rezultātus, taču klubam, kurā atalgojumu saņem uz vienas rokas pirkstiem saskaitāms daudzums hokejistu, rezultāti bija gana atzīstami.

"Savas spēles paspējām izspēlēt pirms pandēmijas sākuma, tāpēc lielas problēmas priekšlaicīgais noslēgums nesagādāja. Komandā teju neviens hokejists nesaņem atalgojumu, tāpēc lielu ietekmi nejutām," skaidroja Miļuns. "Mums gan pietika izdevumu pozīcijas - ēdināšana, ledus treniņi, inventārs un citas ar hokeju saistītās lietas."

Gadījumā, ja "Prizma"/IHS nolems nepiedalīties OHL čempionātā, tā būs jau otrā komanda, kas salīdzinoši īsā laika posmā atstājusi vietējo turnīru. Pēc LHF valdes pieņemtā lēmuma par aizvadītās sezonas uzvarētāju pasludināt "Olimp", nodomus pamest OHL čempionātu paziņoja "Kurbads" vienības īpašnieks Andis Pikāns. Tāpat nav zināms, vai otro sezonu Latvijā plāno aizvadīt čempione "Olimp".

"Nākamā gada OHL čempionāts var izvērsties visāds... Ja ārzemēs neļaus atsākt sezonu, iespējams, OHL čempionāts kļūs spēcīgāks, jo vietējie hokejisti paliks mājās. Tāpat turnīrs varētu palikt jaunāks, jo vairāki pieredzējušie spēlētāji vairs nevēlēsies spēlēt prieka pēc," prognozēja Miļuns. "Domāju, ka rīkotājiem sākotnēji būs liels pārbaudījums, lai vispār noorganizētu gaidāmās sezonas čempionātu."

Gadījumā, ja OHL čempionāts tomēr notiks, klubu lielākās galvassāpes būs finansējuma piesaistīšana. Lielākās ieguvējas būs tās komandas, kas jau līdz šim saņēmušas pašvaldības atbalstu.

"Domāju, ka lielākās priekšrocības budžeta sastādīšanā būs tām komandām, kas iepriekš saņēmušas pašvaldības atbalstu. Uzskatu, ka pandēmijas laikā piesaistīt sponsorus būs ļoti sarežģīti," norādīja hokeja speciālists.

Neraugoties uz grūtībām, ar kurām saskaras OHL klubi, profesionālās ievirzes sporta skolai "Pārdaugava" darba grafiks nav mainījies, un šobrīd noris uzņemšana vairākās vecuma grupās.

"Jauniešu piramīda nav cietusi, un pagaidām viss notiek. Konkrētākas aplēses varēs veikt vien pēc laika... Ilgtermiņā pagaidām neprognozējam grūtības sporta skolai," teica Miļuns. "Nākamsezon plānojam katrā vecuma grupā startēt ar vismaz vienu komandu."

"Prizma"/IHS aizvadītajā sezonā ar 16 punktiem ieņēma septīto vietu.

Tikmēr hokeja komanda "Liepāja" jau ir uzsākusi darbu pie nākamās sezonas sastāva komplektācijas, bet zināms, ka vienībā noteikti būs redzamas jaunas sejas gan starp hokejistiem, gan speciālistiem, vēsta sociālajā vietnē "Facebook" publicētais kurzemnieku ieraksts.

Komandas ierakstā lasāms, ka šobrīd noris saruna ar potenciālajiem spēlētājiem. Savukārt izmaiņas gaidāmas gan komandas, gan treneru sastāvā.

"Princips pēc kā notiek jaunā komandas komplektācija ir saglabāt tās kodolu un dot iespēju spēlēt un augt profesionālajā virzienā arī jaunajiem, perspektīvajiem sportistiem, kuriem jaunā sezona būs lieliska iespēja gan pierādīt sevi, gan sagatavoties sportista karjerai nākotnē," "Liepāja" citē kluba līdzdibinātāja un valdes priekšsēdētāja Andreja Žukova teikto.

"Būs arī korekcijas treneru sastāvā, tādējādi, strādājot pie komandas sastāva pilnveides visos līmeņos un ejot uz labāku un produktīvāku rezultātu."

Pagājušajā sezonā komandas galvenajam trenerim Maksimam Bogdanovam padomu neliedza arī pieredzējušie Leonīds Beresņevs un Jūliuss Šuplers. Arī nākotnē komanda plāno sastrādāties ar pieredzes bagātiem profesionāļiem.

Pagājušajā sezonā "Liepājas" komandas spēlētājs Marks Kaļeiņikovs 26 vārtiem un 23 rezultatīvām piespēlēm bija OHL čempionāta otrs rezultatīvākais spēlētājs. Viņam ar 48 punktiem (14+34) sekoja Bruno Zabis, bet Māris Diļeva iekrāja par pieciem punktiem mazāk - 43 (13+30).

OHL sezonā šogad koronavīrusa radītās pandēmijas dēļ netika aizvadītas izslēgšanas spēles, liepājniekiem sezonu noslēdzot ceturtajā vietā. Par turnīra uzvarētāju tika pasludināta debitante "Olimp".

Aizvadītajā sezonā OHL čempionātā piedalījās astoņas komandas, aizvadot piecu apļu turnīru, kas kopumā ļāva aizvadīt 35 spēles. Čempionātā piedalījās "Mogo", "Kurbads", "Daugavpils", "Zemgale"/LLU, "Prizma"/IHS, Hokeja skola "Rīga", "Liepāja" un "Olimp" vienības.