foto: Edijs Pālens/LETA
Sakarsušos poļu futbola fanus uzraudzīja policisti, zemessargi un suņi: poļi apzog benzīntanku, kārtības sargiem izdevies savaldīt līdzjutējus
Ceturtdien Rīgā uz Latvijas un Polijas valstsvienības spēli ieradās simtiem poļu fanu, kuru uzraudzībai tika mobilizēti ne tikai policijas spēki, bet arī zemessargi.
Futbols
2019. gada 11. oktobris, 13:18

Sakarsušos poļu futbola fanus uzraudzīja policisti, zemessargi un suņi: poļi apzog benzīntanku, kārtības sargiem izdevies savaldīt līdzjutējus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Polijas līdzjutēju pūļi, kuri ceturtdien bija ieradušies vērot Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli starp Latvijas un Polijas izlasēm, īpašas nekārtības un postījumus nav nodarījuši, Jauns.lv pastāstīja gan Valsts, gan pašvaldības policijā. Policijai ar zemessargu palīdzību izdevies savaldīt ar agresivitāti slavenos poļu futbola fanus, kuri pirms tam Latvijā īpaši izcēlās ar savu bravūrību un huligānismu. Arī šoreiz nav izticis bez starpgadījumiem - poļi centušies apzagt Grenctāles benzīntanku.

Iespējams, viņu karstgalvību mazināja fakts, ka mūsējie poļiem zaudēja ar 0:3. Kad poļi latviešiem zaudē, viņus gan nevar nosaukt par mierīgiem.

Ne tikai policisti, bet arī zemessargi un suņi mūs sargāja no poļu ālēšanās

Ceturtdienas vakarā vairums poļu fanu automašīnās pa Bauskas šoseju devās robežas virzienā, lai caur Lietuvu brauktu uz mājām. Jauns.lv jautāja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes speciālistei Arlitai Dolgā, vai poļu mājupceļš notika bez starpgadījumiem, jo vairāki Jauns.lv lasītāji bija novērojuši, ka naktī uz piektdienu ceļš uz Lietuvas robežu bija kā nosēts ar policijas ekipāžām un armijas patruļām. Dolgā atbildēja:

„Poļu līdzjutēju uzvedība šogad bijusi apmierinoša, nekādi speciāli sabiedrisko kārtību dezorganizējoši incidenti nav tikuši novēroti, arī robežu šķērsošanā tūristu plūsma uz spēli, kā arī - pēc tās pašā ceturtdienas vakarā - ir bijusi korekta, ko, iespējams, veicināja policijas novietoto ekipāžu redzamība un apmērs sadarbībā ar Zemessardzes un kinologu pārstāvjiem”.

Jautāta, cik šāda īpašā poļu uzraudzīšana izmaksāja, Dolgā teica: „Te gan nevarēsim sniegt detalizētāku informāciju, tā kā rīcība bija saskaņota un koordinēta pēc iepriekš izstrādāta plāna - kā līdzīgos gadījumos un labas prakses piemēriem, kā arī visu iesaistīto personvienību, tehnisko līdzekļu un citi (piemēram, dienesta suņu klātbūtne vai tamlīdzīgi) apmēri.

Vēlāk noteikti Iekšlietu ministrijā finanšu līdzekļi tiks aplēsti, izvērtējot to lietderību un norādot uz nepilnībām, ja tādas būs”.

Arī Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Priedīte Jauns.lv norādīja: „Valsts policija nav konstatējusi būtiskus poļu futbola fanu pārkāpumus, viss noritēja mierīgi, bez īpašiem starpgadījumiem. Kā ierasts šādos gadījumos, Valsts policija kontrolē un uzmana spēles līdzjutēju darbības ne tikai spēles norises laikā, bet arī pirms un pēc tās”.

Poļi apzog Grenctāles beznīntanku

„Nepatīkamus mirkļus nācās piedzīvot “Virši” Grenctāles degvielas uzpildes stacijas darbiniekiem - pēc Polijas līdzjutēju vizītes tika konstatēta zādzība, par ko stacijas darbinieki paziņoja policijai. Policija apturēja autobusu, kurā brauca līdzjutēji, veica pārbaudi un, atradot nozagtās preces, lika par tām samaksāt”.

Savukārt degvielas uzpildes staciju „Neste” Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Pērkone Jauns.lv ziņoja: „ „Neste” degvielas uzpildes stacijās Latvijā nekādi likumpārkāpumi nav konstatēti”.

Pārdzērušies un pārpīpējušies

Savukārt Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis Jauns.lv pastāstīja, ka galvaspilsētā poļu fani īpašas jukas un nekārtības nav izraisījuši, kaut arī ceturtdien pilsētas centru un kafejnīcas bija pārpludinājuši sakarsušie poļi. Ir bijuši divi vērā ņemami incidenti, bet nevienam administratīvā pārkāpuma protokols par to nav uzrakstīts:

„Vienā gadījumā vēl pirms spēles izcēlās konflikts kādā viesnīcā, kur bariņš poļu fanu jau hoteļa vestibilā sāka smēķēt. Tādēļ viesnīcas vadība viņus attiecās izmitināt. Konfliktu atrisinājām uz vietas – poļus izraidījām no viesnīcas un viņi aizgāja meklēt citu naktsmītni.

Otrs negadījums saistās ar kādu fanu jau pēc spēles. Viņš bija tik ļoti pārdzēries, ka vairs nespēja nostāvēt pats uz savām kājām mēs viņu aizvedām uz viesnīcu izgulēties”.

Poļu futbola fani slaveni ar savu bravūrību

Latvija ne vienu reizi vien ir piedzīvojusi poļu fanu ārdīšanos. 1. augustā, kad „Skonto” stadionā futbola klubs „Riga” ar 2:1 sagrāva uzņem Glivices „Piast”, poļu līdzjutēji gan nebija tik mierīgi. Viņi ne tikai pie Brīvības pieminekļa aizdedzināja dūmu sveces, bet arī pēc spēles pamatīgi ālējās Vecrīgā. Vecpilsētā par huligānismu tika aizturēti trīs poļu fani: viens no viņiem pie „makdonalda” bija novilcis bikses un publiski grābstījās gar saviem dzimumorgāniem, otrs centās atraut policijas busiņa durvis, bet trešais, kurš „asistēja” huligāniem, no kārtības sargiem metās bēgt. Visiem trijiem tika sastādīti protokoli par 150, 200 un 250 eiro naudas soda piemērošanu.


 
Vēl trakāk gāja liepājniekiem, kur 2012. gada jūlijā „Liepājas metalurgs” savā laukumā uzņēma Varšavas „Legia” (spēle beidzās neizšķirti 2:2). Poļi šāva petardes, pārlieku apdzērās, apzīmēja māju sienas un pieminekļus, kāvās. Arī vēju pilsētas iedzīvotāji nepalika parādā – viņi poļu automašīnām dūra riepas. Lai situāciju uzmanītu uz vietas, darba plānus bija mainījis toreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kurš bija devās uz Liepāju uzraudzīt poļu „uzbrukumu”. Liepājas pašvaldības policija informēja, ka vairākiem poļu faniem noformēja administratīvā pārkāpuma protokolus par ēku sienu apzīmēšanu un atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā vai alkohola lietošanu publiskā teritorijā.