foto: AP/Scanpix
PSG sagādā Sūlšēram pirmo zaudējumu pie Mančestras "United" stūres
Pirmos vārtus pēc stūra sitiena 53.minūtē guva Kimpembē.
Futbols
2019. gada 13. februāris, 00:07

PSG sagādā Sūlšēram pirmo zaudējumu pie Mančestras "United" stūres

Jauns.lv / LETA

Francijas futbola flagmanis Parīzes "Saint-Germain" (PSG) otrdien UEFA Čempionu līgas pirmajā astotdaļfināla spēlē viesos ar 2:0 (0:0) uzvarēja Mančestras "United" no Anglijas, sagādājot norvēģu speciālistam Ūlem Gunnaram Sūlšēram pirmo zaudējumu pie šī titulētā kluba stūres.

Tikmēr otrā otrdienas astotdaļfināla mačā Itālijas klubs "AS Roma" savā laukumā ar 2:1 (0:0) pārspēja Portugāles komandu "Porto".

Spēlē Mančestrā vārtus guva Presnels Kimpembē un Kilians Mbapē.

Pirmajā puslaikā starp šīm komandām bija vērojams gana aktīvs futbols, tomēr vārtu gūšanas iespēju nebija daudz, tāpēc pirmās 45 minūtes noslēdzās bez gūtiem vārtiem. Tiesa, Mančestras "United" pirmajā puslaikā radās pamatīgi iztrūkumi sastāvā, jo savainojumus guva Antonī Marsiāls un Džese Lingārds, kā rezultātā pirmā puslaika beigās viņi maču vairs nevarēja turpināt.

Otro puslaiku krietni aktīvāk iesāka PSG, kas jau pirmajās minūtēs radīja spiedienu uz Mančestras "United" vārtiem. Tas vainagojās panākumiem, jo pēc stūra sitiena 53.minūtē izcēlās Kimpembē, bet 60.minūtē lielisku Anhela di Marijas piespēli izmantoja Mbapē, jau dubultojot viesu pārsvaru.

Di Marija gan šajā spēlē saskārās ar lielu Mančestras "United" fanu spiedienu, jo viņš 2015.gadā ne uz tās labākās nots pameta šo komandu.

Lai arī spēles beigās Mančestras vienība centās izdarīt spiedienu uz PSG vārtiem, rezultāts vairs nemainījās, turklāt emocionālās cīņas pašās beigās otro dzelteno kartīti nopelnīja Mančestras "United" līderis Pols Pogbā. Līdz ar to sarkanās kartītes dēļ viņš nevarēs piedalīties atbildes mačā.

Decembrī 45 gadus vecais Sūlšērs saņēma negaidītu piedāvājumu uz pagaidu tiesībām pārņemt Mančestras "United" galvenā trenera pienākumus, jo tobrīd no šī amata tika atlaists portugālis Žuzē Mourinju. Norvēģa vadībā Mančestras futbolisti dažādu turnīru ietvaros bija uzvarējuši desmit no pēdējām 11 spēlēm un vienā mačā cīnījušies neizšķirti, kas premjerlīgā ļāvis pacelties uz ceturto vietu.

Sūlšērs ir Mančestras "United" leģenda. "United" sastāvā viņš sešas reizes kļuva par premjerlīgas čempionu un 1999.gadā triumfēja UEFA Čempionu līgā, finālā gūdams uzvaras vārtus mača kompensācijas laikā.

Pēc Sūlšēra stāšanās pie "United" stūres jaunu elpu ieguvis franču pussargs Pols Pogbā, kurš šajā panākumu sērijā bija guvis astoņus vārtus. Pretējā frontē Kiljans Mbapē pēdējās desmit cīņās izcēlies ar astoņiem precīziem sitieniem.

PSG gan pēdējā laikā cīnās ar vadošo spēlētāju savainojumiem. PSG komandai traumas dēļ līdz aprīļa ievadam nevarēs palīdzēt brazīliešu uzbrucējs Neimars, bet nedēļas nogalē traumas guva urugvajiešu uzbrucējs Edinsons Kavani un beļģu aizsargs Tomā Menjē. Februāra sākumā PSG cieta šosezon pirmo zaudējumu Francijas čempionātā, kur gan ir pārliecinošā vadībā.

Abām komandām Čempionu līgā šī bija pirmā savstarpējā spēle. Pērn abas vienības apstājās izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā.

Savukārt Romā divus vārtus mājinieku labā iesita vien 19 gadus vecais Nikolo Dzaniolo, kamēr "Porto" rindās izcēlās Adrians.

"AS Roma" un "Porto" komandu divcīņā pirmais puslaiks aizritēja mierīgā gultnē un vārti netika gūti. Neliels pārsvars piederēja Itālijas vienībai, tomēr "Porto" ļoti disciplinēti spēlēja aizsardzībā.

Otrā puslaika ievadā ļoti laba iespēja atklāt rezultātu bija "Porto" futbolistam Danilu Pereiram, tomēr viņa sitiens ar galvu bija vien nedaudz garām vārtiem. Tomēr pirmie vārtus šajā mačā guva "AS Roma" futbolisti, kad 70.minūtē izcēlās talantīgais Dzaniolo, kurš turklāt 76.minūtē panāca jau 2:0.

Vienu vārtu atgūšanai "Porto" gan vajadzēja vien trīs minūtes, jo 79.minūtē starpību līdz minimumam samazināja Adrians.

Pēcāk rezultāts vairs šajā mačā nemainījās.

"AS Roma" pērn ceturtdaļfinālā dramatiskā cīņā izslēdza Spānijas grandu "Barcelona", bet pusfinālā pakutināja nervus premjerlīgas klubam "Liverpool", kas bija "Porto" pretiniece astotdaļfinālā.

Portu vienībai nevarēja palīdzēt šosezon Čempionu līgā piecus un trīs vārtus guvušie Musa Marega un Hesus Korona - attiecīgi senegālietis guvis traumu, bet meksikānis iekrājis dzeltenās kartītes. Arī "AS Roma" nebija optimālajā sastāvā, jo traumas guvuši turku uzbrucējs Džengizs Inders, argentīniešu pussargs Djego Peroti, kā arī zviedru vārtsargs Robins Ulsens.

"AS Roma" šobrīd Itālijas čempionātā ieņem vien sesto vietu, kamēr "Porto" ir Portugāles čempionāta līdere.

Abas komandas pirms divām sezonām tikās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas "play-off" kārtā, kurā divu spēļu summā ar 4:1 uzvarēja "Porto".

Šajos pāros atbildes mači notiks 6.martā, ceturtdaļfinālu sasniedzot uzvarētājai divu spēļu summā.

Trešdien astotdaļfināla pirmajā spēlē iepriekšējās sezonas čempione Madrides "Real" viesosies pie Nīderlandes kluba Amsterdamas "Ajax", bet Vācijas bundeslīgas līdere Dortmundes "Borussia" viesos mēros spēkus ar Anglijas premjerlīgas klubu Totenhemas "Hotspur".

Savukārt nākamnedēļ vicečempione "Liverpool" mājās tiksies ar Minhenes "Bayern", "Barcelona" viesosies pie Lionas "Olympique", Turīnas "Juventus" viesos aizvadīs maču ar Madrides "Atletico", bet Mančestras "City" izbraukumā duelēsies ar Gelzenkirhenes "Schalke 04".

UEFA Čempionu līgas fināls notiks 1.jūnijā Madridē.

Iepriekšējā sezonā par turnīra čempioni tika kronēta Madrides "Real", kas Kijevā ar rezultātu 3:1 pārspēja "Liverpool" vienību. Madrides "Real" kļuva par pirmo komandu, kam UEFA Čempionu līgā kopš tās izveidošanas izdevies uzvarēt trīs gadus pēc kārtas. Tāpat karaliskais spāņu klubs pie šīs trofejas tika ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā.

Madrides "Real" ir visu laiku titulētākā Eiropas prestižākā klubu kausa dalībniece, par Vecā kontinenta labāko komandu kļūstot 13 reizes. Kopš Čempionu līgas izveides, kas notika 1992./1993.gada sezonā, "Real" spēlētāji trofeju virs galvas cēluši septiņas reizes. Spānijas galvaspilsētas klubam šī bija 16.reize Eiropas klubu nozīmīgākā turnīra finālā, kurā viņi zaudējuši vien trīs gadījumos, pēdējo reizi 1981.gadā.