foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: 13 gadus veca krievu daiļslidotāja atklāj panākumu atslēgu: vajag tikai atrast pareizo dopingu
13 gadus vecā daiļslidotājas Anastasijas Šabotovas izteikumi pārsteiguši daudzus.
Citi sporta veidi
2019. gada 21. janvāris, 15:31

VIDEO: 13 gadus veca krievu daiļslidotāja atklāj panākumu atslēgu: vajag tikai atrast pareizo dopingu

Jauns.lv

Krievija jau ilgus gadus uzskatāma par daiļslidošanas (īpaši jau sieviešu sacensību) lielvalsti, jo regulāri tiek izcīnītas medaļas visaugstākā mēroga sacensībās. Tomēr kādas jaunās sportistes nesenie izteikumi pamatīgi šokējuši visu šī sporta veida pasauli.

13 gadus vecā daiļslidotāja Anastasija Šabotova no Maskavas savā "Instagram" lapā atbildējusi uz dažādiem lietotāju jautājumiem. Viena no atbildēm izraisījusi plašu rezonansi ne vien Krievijā, bet visā pasaulē.

Jaunā sportiste pauž viedokli, ka stabilam sniegumam nepieciešams lietot daudz dopinga.

"Kas nepieciešams, lai startētu stabili? Dzert daudz dopinga, tad arī spēs startēt stabili. Tas arī viss. Vajag tikai pareizo dopingu dzert. Man ir interesanti, vai "Kristālā" (daiļslidošanas skolā) arī dzer vai nedzer? Protams, ka dzer!" pārliecināta ir Anastasija.

"Kristāls" jeb "Sambo-70" ir daiļslidošanas skola, kurā viena no trenerēm ir titulētā gruzīņu izcelsmes speciāliste Eteri Tutberidze, kuras audzēknes Jevgēņija Medvedeva, Alīna Zagitova un jaunais brīnumbērns Aleksandra Trusova uzskatāmas par labākajām pasaulē.

Pati Šabotova savulaik pārstāvējusi daiļslidošanas skolu "Maskavietis", bet vēlāk pārcēlās uz "Sniega leopardiem", ko pārstāvēja arī līdz skandalozo izteikumu brīdim.

Pagaidām sporta skola nav komentējusi savas audzēknes izteikumus. Tāpat nav arī skaidrs, vai tiks pieņemti kādi mēri pret jauno sportisti.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Krievijas daiļslidotājas arī iepriekš ir klaji ignorējušas vispārpieņemtos noteikumus.

Phjončhanas olimpisko spēļu vicečempione Jevgēņija Medvedeva parādījusi kārtējo noteikumu apiešanu, ar ko Phjončhanā bija izcēlusies viņa pati un tautieši.

Valsts atblastītas dopinga krāpšanas dēļ Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nedrīkstēja piedalīties Krievija un tās sportisti, bet tie tie atlēti, kurus atzina par "tīriem" piedalījās kā Olimpisko sportisti no Krievijas (OAR), atklāšanas un no noslēguma ceremonijās soļojot zem olimpisko spēļu karoga.

Olimpiskie sportisti no Krievijas nedrīkstēja izrādīt piederību savai valstij un Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) bija sagatavojusi striktus noteikumus, aizliedzot jebkādu nacionālās identifikācijas simboliku:

Krievijas olimpiešu nu jau nederīgo apģērbu prezentācija

Šogad parūpēties par Krievijas olimpiešu apģērbiem tika uzticēts vietējam uzņēmumam "Zasport", kura īpašniece 28 gadus vecā Anastasija Zadorina (Krievijas drošības ...

gallery icon
37
  • valsts ģērbonis, Krievijas olimpiskās komitejas emblēma ir jāaizvieto ar olimpiskajiem apļiem, bet abreviatūra RUS un uzraksts Russia jānomaina atiecīgi ar OAR un "Olympic Athlete from Russia";
  • Burtu izmērs vārdos Olympic Athlete ir tāds pats kā vārdam Russia;
  • Preču zīmes "Team Russia" izmantošana ir aizliegta gan ekipējumā, gan aksesuāros, gan inventārā;
  • Atļauta ir viena vai divas nacionālā karoga krāsas izmantošana, bet tam ir nepieciešama atsevišķa saskaņošana ar SOK. Atsevišķi fragmenti kopā nedrīkst veidot karoga krāsu izkārtojumu.
  • Visi šie ierobežojumi attiecas gan uz sportistiem, gan treneriem, gan oficiālajiem pārstāvjiem.
  • Visas ekipējuma dizaina izmaiņas obligāti jāsaskaņo ar SOK.

"Olimpisko sportistu no Krievijas" tērpi Phjončhanai

Starptautiskā olimpiskā komiteja akceptējusi "olimpisko sportistu no Krievijas" tērpus Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

gallery icon
20

Tomēr 18 gadus vecā Olimpiskā sportiste no Krievijas Jevgēņija Medvedeva, kura Phjončhanā izcīnīja sudrabu, piekāpjoties vienīgi savai 15 gadus vecajai tautietei Alīna Zagupovai (daudzi speciālisti gan uzskata, ka par čempioni bija jākļūst tieši Medvedevai), atgriežoties Krievijā parādījusi, "kas lācītim vēdērā". Daudzi OAR sportistu formām bija pamanījusi specifisku baltu šalli, kuru tagad lidmašīnā tika noņemta. Zem tās slēpās Krievijas karogs, ko noteikti nebija atļauts nekādā veidā ietvert olimpiskajos tērpos. Tiesa, karogs bija veiksmīgi noslēpts, jo visi apģērbi saskaņojot saņēma SOK atļauju.

Uz vietas Phjončhanā Krievijas sportisti gan krietni vairāk domāja par aizliegumu ievērošanu. 19 gadus vecais frīstaila slēpotājs Maksims Burovs atklājis visai interesantu faktu par to, no kā visvairāk baidās četrgades lielākā ziemas sporta foruma mājvietā.

Burovs pēc olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas sarunā ar "Sport Express" žurnālistiem atklāja pasākuma laikā un spēļu mājvietā izjūt svētku atmosfēru, ko gan nedaudz bojā kādas specifiskas bailes.

"Ir svinīga sajūta. Es pirmo reizi piedalījos atklāšanas ceremonijā, tāpēc jūtos lieliski. Mums ir lielisks komandas gars: visi jautrojas, savā starpā fotografējas. Visi bija laimīgu un cerēja uz to, ka viss izdosies olimpiskajās spēlēs. Bija ļoti patīkami redzēt, ka līdzjutēji mūs atbalsta, tomēr vienlaikus tas raisa arī nelielas bailes. Iespējams, viņi mūs fotografēs ar karogiem fonā, tāpēc esam noraizējušies, jo tas mums nav atļauts. Jebkurā gadījumā man ir milzu prieks, ka viņi ir atbraukušie uz šejienu un nav mūs pametuši šajā grūtajā brīdī," sarunā ar pazītamo Krievijas mediju atklājis Burovs.

Olimpiskie fani, no kuriem baidās pašu sportisti

Pēc dopinga pārkāpumiem olimpiskajām spēlēm netika pielaista Krievija, tomēr daudziem tās sportistiem tika atļauts piedalīties Olimpiādē zem netriāla karoga kā ...

gallery icon
70

Šīs sezonas Pasaules kausa ieguvējs neslēpj, ka viņam un citiem "olimpiskajiem sportistiem no Krievijas" ir bail par daudzo Krievijas fanu vēlmi fotografēties ar sportistiem. Dauziem šīs valsts līdzjutējiem allaž ir līdzi karogi vai kāda cita valsts simboliku, kuras tuvumā sportistiem nav atļauts atrasties.