foto: Fiba
U-20 basketbolisti pārliecinoši apspēlē bulgārus un nonāk uzvaras attālumā no atgriešanās elitē
Latvijas izlases līderis Artūrs Strautiņš.
Basketbols
2018. gada 20. jūlijs, 22:18

U-20 basketbolisti pārliecinoši apspēlē bulgārus un nonāk uzvaras attālumā no atgriešanās elitē

Jauns.lv

Latvijas U-20 izlases basketbolisti piektdien Sofijā Eiropas čempionāta (EČ) B divīzijas ceturtdaļfināla mačā apspēlēja sacensību rīkotāju Bulgāriju, iekļūstot pusfinālā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas izlase izcīnīja uzvaru ar 77:57 (18:15, 22:13, 24:14, 13:15).

Līdz ar to Latvijas valstsvienība spēra soli tuvāk iekļūšanai augstākajā divīzijā, kurā no B divīzijas iekļūs trīs komandas.

Pusfinālā latviešiem būs jācīnās ar Polijas un Čehijas dueļa uzvarētāju.

Pirmajā ceturtdaļā latvieši ieguva nelielu trīs punktu pārsvaru, bet otrajā spēles nogrieznī spēja to palielināt līdz 12 punktiem. Trešajā ceturtdaļā pārsvars tika uzaudzēts līdz graujošam 22 punktu pārsvaram, bet pēdējā Latvijas komanda neizlaida no rokām drošu uzvaru.

Latvijas komandas sastāvā rezultatīvākais ar 23 punktiem bija Artūrs Strautiņš, kurš sakrāja arī 11 atlēkušās bumbas. 12 punktus pievienoja Edgars Kaufmanis, bet ar desmit punktiem izcēlās Roberts Blumbergs.

Latvijas izlase iepriekš priekšsacīkstēs nodrošināja uzvaru savā apakšgrupā, gūstot četras uzvaras tikpat spēlēs, kamēr Bulgārija savā grupā bija otrā, izcīnot četrus panākumus piecos mačos.

Jau ziņots, ka Agra Galvanovska vadītā Latvijas U-20 izlase A apakšgrupas pirmajā mačā ar rezultātu 79:39 sagrāva Maķedonijas vienaudžus, bet otrajā duelī sīvā cīņā ar 63:60 uzvarēja beļģus. Tikmēr trešajā mačā Latvija ar 92:46 sagrāva Azerbaidžānu, bet ceturtajā spēlē ar 81:56 tika sakauta Baltkrievija.

Savukārt Bulgārija vispirms ar 52:73 piekāpās Slovēnijai, bet tad sekoja četras uzvaras pēc kārtas - ar 84:54 pret Albāniju, ar 69:56 pret slovākiem, ar 92:59 pret Moldovu un 58:56 pret Igauniju.

Ceturtdaļfinālā iekļuva katras apakšgrupas divas labākās komandas. Katra pāra uzvarētāji turpinās cīņu par vienu no trim ceļazīmēm uz A divīziju.

Latvijas U-20 izlases uzdevums ir atgriezties spēcīgākajā divīzijā.

Latvijas U-20 izlasē iekļauti 12 spēlētāji, kuri basketbolu apguvuši desmit sporta skolās Latvijā un Austrālijā, kur audzis kādreizējās Jūrmalas sieviešu komandas basketbolistes Sanitas Dzintarnieces vecākais dēls Māris Koltons. Četri spēlētāji sezonu pavadījuši ASV, tiesa, saspēles vadītājs Kristers Zoriks kopš 2017.gada sākumā gūtā savainojuma oficiālās spēlēs nebija piedalījies.

Komandas potenciālais līderis Strautiņš, kurš spēlē uzbrucēja pozīcijā, sezonu sāka Itālijas augstākajā līgā A1, bet decembrī tika izīrēts A2 līgas vienībai. Četriem spēlētājiem - Dāvidam Atelbaueram, Nikolajam Zotovam, Valdim Seņkānam un Albertam Putānim - ir "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionāta pieredze, tiesa, ar ierobežotu spēles laiku un atbildību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēdējā pārbaudes mačā pirms došanās uz čempionātu traumu guva viens no komandas līderiem Blumbergs, kurš pirmajos divos mačos nepiedalījās.

Tikmēr Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā izraudzītais Rodions Kurucs, kurš jau ir debitējis arī Latvijas pieaugušo izlasē, nepalīdz Latvijas U-20 izlasei Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā, jo šajā laikā viņš atrodas Ziemeļamerikā, kur pirmdien noslēdza četru gadu līgumu ar "Nets" komandu. Kurucs arī iepriekšējos gados nav izcēlies ar lielu entuziasmu palīdzēt Latvijas jauniešu izlasēm.

No šīs komandas septiņi basketbolisti startējuši divos līdz četros Eiropas čempionātos, toties pieci izlasē pirmo reizi iekļuvuši tikai šogad. Kopš 2014.gada, kad šis gadugājums izcīnīja sudraba medaļas Eiropas kadetu U-16 čempionātā, ierindā palikuši tikai četri (Strautiņš, Zoriks, Blumbergs un Zotovs). Pērn, kad Latvijas U-20 izlase izkrita no A divīzijas, komandā bija tikai Zotovs un Blumbergs.

Komandas galvenais treneris Agris Galvanovskis Latvijas U-20 izlasi uz Eiropas čempionātu ved trešo reizi. Viņa vadībā 2008.gadā tika izcīnīta 11.vieta, bet 2011.gadā 8.vieta. Savukārt Galvanovska palīgiem Sandim Buškevicam un Akselim Vairogam šī ir pirmā pieredze darbā ar U-20 izlasi.

Gatavošanos turnīram Latvija sāka jūnija vidū. Tika aizvadītas astoņas pārbaudes spēles ar Ukrainas (54:71), Lietuvas (52:83), Igaunijas (61:54 un 77:74), Krievijas (72:80 un 76:82) un Gruzijas (58:52, un 65:68) izlasēm. Tiesa, nevienā mačā Latvijai nebija pilns labākais sastāvs. Strautiņš lielu daļu gatavošanās posma trenējās individuāli, rehabilitējoties pēc savainojuma. Tikmēr Zoriks un Blumbergs komandai pievienojās tikai jūlija sākumā.

Pēdrn Latvijas U-20 izlase, kurai nevarēja palīdzēt daudzi potenciālie līderi, izkrita no Eiropas čempionāta augstākās divīzijas, tāpēc šogad tā sacentīsies B divīzijā. Pērn komandu vadīja Arnis Vecvagars, kurš tagad ir nacionālās izlases galvenais treneris.

Eiropas čempionāts B divīzijā ilgs līdz 22.jūlijam.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā:

Kristers Zoriks (Svētās Marijas Koledža, NCAA), Nikolajs Zotovs ("VEF Rīga", "VEF Skola"), Dāvids Atelbauers ("Ogre"), Valdis Seņkāns ("Betsafe"/"Liepāja"), Alberts Putāns ("Latvijas Universitāte"), Edgars Kaufmanis (Lī Akadēmija, ASV), Artūrs Strautiņš (Ordzinuovi "Agribertocchi Walcor", Itālija), Francis Gustavs Lācis ("VEF Skola"), Valters Liepiņš ("Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"), Roberts Blumbergs (Prāgas "Sparta", Čehija), Dāvids Leopolds Ozoliņš ("Latvijas Universitāte"), Māris Koltons (Dienvidrietumu baptistu universitāte, NCAA).