foto: EPA/LETA
Horvātija, Polija, Šveice, Maroka, Urugvaja un debitante Panama nosauc sastāvus Pasaules kausam futbolā
Horvātijas futbola šā brīža spilgtākā zvaigzne Luka Modričs.
Futbols
2018. gada 5. jūnijs, 09:44

Horvātija, Polija, Šveice, Maroka, Urugvaja un debitante Panama nosauc sastāvus Pasaules kausam futbolā

Jauns.lv / LETA

Horvātijas futbola izlases 23 spēlētāju sastāvā Pasaules kausa izcīņai pieteiktas valstsvienības lielākās zvaigznes Luka Modričs, Ivans Rakitičs un Mario Mandžukičs

Modričs šosezon kļuva par UEFA Čempionu līgas uzvarētāju Madrides "Real" sastāvā, bet Rakitičs ar "Barcelona" vienību triumfēja Spānijas augstākajā līgā. Tikmēr Mandžukiča pārstāvētā Turīnas "Juventus" kārtējo reizi guva uzvaru Itālijas čempionātā.

Komandas galvenais treneris Zlatko Daličs no sastāva kā pēdējo atskaitīja aizsargu Mateju Mitoviču, kurš pārstāv Beļģijas komandu "Club Brugge". Par atskaitīšanas iemeslu speciālists minēja spēlētāja nepietiekamo spēļu praksi.

"Daudz par to domāju un jau no paša sākumā zināju, ka būs jāatskaita viens aizsargs," izteicās Daličs. "Ilgu laiku nevarēju izlemt, taču šobrīd tāda ir mana izvēle un es par to atbildu."

Jau ziņots, ka Horvātija svētdien pārbaudes spēlē ar rezultātu 0:2 piekāpās spēcīgajai Brazīlijas izlasei. Daličs pēc mača pauda, ka Horvātijas valstsvienībai ir jāspēj demonstrēt stabils sniegums un jāgūst mācība no zaudētās spēles."

Horvātija pirms finālturnīra sākuma aizvadīs vēl pēdējo pārbaudes spēli pret Senegālu, šai cīņai norisinoties piektdien.

Pasaules kausa izcīņā horvāti ir ielozēti D apakšgrupā kopā ar Argentīnu, Nigēriju un Islandi.

Horvātijas futbola izlases sastāvs Pasaules kausa finālturnīram:

vārtsargi - Danijels Subašičs ("Monaco", Francija), Lovre Kaliničs ("Gent", Beļģija), Dominiks Livakovičs (Zagrebas "Dinamo");

aizsargi - Vedrans Čorluka (Maskavas "Lokomotiv", Krievija), Domagojs Vida (Stambulas "Bešiktaš", Turcija), Ivans Striničs ("Sampdoria", Itālija), Dejans Lovrens ("Liverpool", Anglija), Šime Vrsaļko (Madrides "Atletico", Spānija), Josips Pivaričs (Kijevas "Dinamo", Ukraina), Tins Jedvajs (Leverkūzenes "Bayer", Vācija), Duje Čaleta-Cars ("Salzburg", Austrija);

pussargi - Luka Modričs (Madrides "Real", Spānija), Ivans Rakitičs ("Barcelona", Spānija), Mateo Kovačičs ("Real"), Milans Badeļs (Florences "Fiorentina", Itālija), Marcelo Brozovičs (Milānas "Inter", Itālija), Filips Bradaričs ("Rijeka");

uzbrucēji - Mario Mandžukičs (Turīnas "Juventus", Itālija), Ivans Perišičs ("Inter"), Nikola Kaliničs ("AC Milan", Itālija), Andrejs Kramaričs ("Hoffenheim", Vācija), Marko Pjaca (Gelzenkirhenes "Schalke 04", Vācija), Ante Rebičs (Frankfurtes "Eintracht", Vācija).

Savukārt Polijas futbola izlase uz šovasar Krievijā gaidāmo Pasaules kausa finālturnīru dosies ar savu lielāko zvaigzni Robertu Levandovski ierindā.

Vācijas granda Minhenes "Bayern" uzbrucējs Levandovskis nenoliedzami ir Polijas izlases līderis, turklāt viņš var kļūt arī par vienu no spilgtākajiem futbolistiem šajā Pasaules kausā, ja vien poļiem izdosies tikt tālāk par apakšgrupu turnīru.

Levandovskis nupat aizvadītajā sezonā ar 29 vārtiem bija pārliecinoši rezultatīvākais bundeslīgas spēlētājs, turklāt izskanējusi informācija, ka viņš šajā vasarā varētu pārcelties uz kādu citu Eiropas grandu.

Tiesa, jau neilgi pēc sastāva nosaukšanas Polijas valstsvienību ir piemeklējušas problēmas, jo pleca savainojumā iedzīvojies šīs izlases aizsardzības balsts Kamils Gliks.

Francijas kluba "Monaco" aizsargam otrdien Nicā tiks veiktas padziļinātas pārbaudes, lai noskaidrotu, cik ilgs atveseļošanās process futbolistam būs nepieciešams. Ja Glika trauma būs pārāk nopietna, viņš tiks aizstāts ar Vācijas kluba "VfB Stuttgart" futbolistu Marcinu Kaminski.

Pirms došanās uz Pasaules kausa finālturnīru Polijai vēl atlikušas pārbaudes spēles ar Čīli un Lietuvu, kamēr četrgades nozīmīgākajā forumā tā cīnīsies vienā grupā ar Senegālu, Kolumbiju un Japānu.

Savā vēsturē Polijas izlase Pasaules kausā divreiz guvusi bronzu, tomēr tas notika pagājušajā gadsimtā, kamēr šajā simtgadē tā piedalījusies vien turnīros 2002. un 2006.gadā, neizkļūstot no apakšgrupas.

Polijas futbola izlases sastāvs Pasaules kausam:

vārtsargi - Bartošs Bjalkovskis (Ipsvičas "Town", Anglija), Lukašs Fabjaņskis (Sonsī "City", Anglija), Vojcehs Ščensnijs (Turīnas "Juventus", Itālija);

aizsargi - Jans Benareks ("Southampton", Anglija), Bartošs Berešinskis ("Sampdoria", Itālija), Tjago Cjoneks (SPAL, Itālija), Kamils Gliks ("Monaco", Francija), Lukašs Piščeks (Dortmundes "Borussia", Vācija), Arturs Jendžejčiks, Mihals Pazdans (abi - Varšavas "Legia");

pussargi - Jakubs Blaščikovskis ("VfL Wolfsburg", Vācija), Jaceks Goralskis (Razgradas "Ludogorets", Bulgārija), Kamils Grosickis (Hallas "City", Anglija), Gžegožs Krihovjaks (Vestbromvičas "Albion", Anglija), Rafals Kužava (Zabžes "Gornik"), Karols Lineti ("Sampdoria", Itālija), Slavomirs Peško ("Gdaņskas Lechia"), Macejs Ribuss (Maskavas "Lokomotiv", Krievija), Pjotrs Zeliņskis ("Napoli", Itālija);

uzbrucēji - Davids Kovnackis ("Sampdoria"), Roberts Levandovskis (Minhenes "Bayern", Vācija), Arkadjušs Miliks ("Napoli"), Lukašs Teodorčiks (Briseles "Anderlecht", Beļģija).

Savukārt Šveices futbola izlase, kas svētdien pārbaudes spēlē nospēlēja neizšķirti ar titulēto Spāniju, pēc komandas galvenā trenera Vladimira Petkoviča vārdiem uz Pasaules kausu ved harmonisku sastāvu.

Pasaules kausa izcīņai, kas jau pēc desmit dienām sāksies Krievijā, Šveices izlases stūrmanis Petkovičs iekļāvis tādus zināmus futbolistus kā aizsargu Stefanu Lihtšteineru (Turīnas "Juventus") un pussargu Granitu Džaku (Londonas "Arsenal").

"Izlases sastāvā nav iekļauti 23 individuāli labākie futbolisti, taču tie ir spēlētāji, kuri viens otru papildina un spēj sadzīvot savā starpā," izteicās Petkovičs.

Vēl tikai svētdien Šveices futbolisti nospēlēja 1:1 ar Spānijas valstsvienību, kas gaidāmajā Pasaules kausā tiek uzskatīta par vienu no galvenajām favorītēm, bet piektdien to vēl gaida cīņa ar Japānu.

Pasaules kausā šveicieši spēlēs vienā apakšgrupā ar Kostariku, Serbiju un citu turnīra favorīti Brazīliju. Savā pastāvēšanas vēsturē Šveices izlase planētas meistarsacīkstēs nekad nav tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu.

Šī turnīra kvalifikācijā Šveices valstsvienība spēlēja vienā grupā arī ar Latviju, to uzvarot abās spēlēs ar 1:0 un 3:0.

Šveices futbola izlases sastāvs Pasaules kausa izcīņai:

vārtsargi - Romans Birki (Dortmundes "Borussia", Vācija), Ivons Mvogo ("Leipzig", Vācija), Jans Somē (Menhengladbahas "Borussia", Vācija);

aizsargi - Manuels Akandži (Dortmundes "Borussia"), Johans Žurū (Antaljas "Antalyaspor", Turcija), Niko Elvedi (Menhengladbahas "Borussia"), Mihaels Langs ("Basel"), Stefans Lihtšteiners (Turīnas "Juventus", Itālija), Žaks Fransuā Mubandjē ("Toulouse", Francija), Rikardo Rodrigess ("AC Milan", Itālija), Fabians Šērs (Lakorunjas "Deportivo", Spānija);

pussargi - Valons Behrami ("Udinese", Itālija), Džerdans Šaķiri (Stokas "City", Anglija), Granits Džaka (Londonas "Arsenal", Anglija), Blerims Džemaili ("Bologna", Itālija), Želsons Fernandešs (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Remo Freilers ("Atalanta", Itālija), Deniss Zakarija (Menhengladbahas "Borussia"), Stīvens Zūbers ("Hoffenheim", Vācija);

uzbrucēji - Josips Drmičs (Menhengladbahas "Borussia"), Briels Embolo (Gelzenkirhenes "Schalke 04", Vācija), Mario Gavranovičs (Zagrebas "Dinamo", Horvātija), Hariss Seferovičs (Lisabonas "Benfica", Portugāle).

Tikmēr Marokas futbola izlase pirmdien, kas bija noslēdzošā diena Pasaules kausa izcīņas sastāva pieteikšanai, no komandas rindām svītrojusi aizsargu Badru Benunu, bet viņa vietā izsaukusi Jusefu En-Nesiri.

Pašlaik 21 gadu vecais Spānijas kluba "Malaga "uzbrucējs En-Nesiri sākotnēji bija rezervistu sarakstā, tomēr tagad Marokas valstsvienības galvenais treneris Ervē Renārs nolēmis veikt rokādi.

Kopumā Marokas izlasē no vietējā čempionāta ir tikai divi futbolisti.

Komandas spilgtākā zvaigzne ir 31 gadu vecais Itālijas granda Turīnas "Juventus" aizsargs Mehdi Benatija, kurš iepriekš pārstāvēja arī tādas vienības kā Minhenes "Bayern" no Vācijas un citu itāļu klubu "AS Roma".

Maroka pēdējo reizi Pasaules kausa izcīņā spēlēja 1998.gadā, bet valstsvienības labākais sasniegums ir iekļūšana astotdaļfinālā 1986.gadā.

Maroka cīnīsies B apakšgrupā pret Spāniju, Portugāli un Irānu.

Marokas izlases sastāvs dalībai Pasaules kausam:

vārtsargi - Munirs Mohamedi ("Numancia", Spānija), Jasine Bunū ("Girona", Spānija), Ahmads Reda Tagnauti ("Ittihad Tanger");

aizsargi - Mehdi Benatija (Turīnas "Juventus", Itālija), Ahrafs Hakimi (Madrides "Real", Spānija), Romēns Saiss (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Manuels da Kosta (Stambulas "Bašakšehir", Turcija), Nabils Dirars (Stambulas "Fenerbahce", Turcija), Hamza Mendīls ("Lille", Francija);

pussargi - M'bareks Busufa ("Al Jazira", AAE), Karims el Ahmadi, Sofians Amrabats (abi - Roterdamas "Feyenoord", Nīderlande), Jusefs Benasers ("Caen", Francija), Juness Belhanda (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Faisals Fajrs ("Getafe", Spānija), Amine Harits (Gelzenkirhenes "Schalke 04", Vācija), Nordins Amrabats ("Leganes", Spānija);

uzbrucēji - Kalids Butaibs ("Malatyaspor", Turcija), Asiss Buhaduss ("St.Pauli", Vācija), Ajubs el Kābi (Berkanes "Nahdat Berkane"), Mehdi Sarsela (Ljēžas "Standard", Beļģija), Hakims Zijehs (Amsterdamas "Ajax", Nīderlande), Jusefs En-Nesiri ("Malaga", Spānija).

Savukārt Urugvajas futbola izlase uz Krievijā gaidāmo Pasaules kausu dosies arī ar draudīgajiem uzbrucējiem Luisu Svaresu un Edinsonu Kavani ierindā.

Līdz ar to pieredzējušie Svaress un Kavani pievienojušies tādām Urugvajas jaunajām zvaigznēm kā Rodrigo Bentankurs (Turīnas "Juventus"), Lukasam Torreiram ("Samdoria") un Maksimiljano Gomesam (Vigo "Celta").

Kopumā 11 no Urugvajas sastāvā iekļautajiem futbolistiem pirms četriem gadiem piedalījās Pasaules kausā Brazīlijā, bet septiņi palīdzēja komandai 2010. gadā aizkļūt līdz turnīra pusfinālam.

Komandas līderi neapšaubāmi ir Svaress un Kavani, kuri aizvadītajā sezonā kļuva attiecīgi par Spānijas un Francijas čempioniem.

Urugvajas izlase Pasaules kausu ieguvusi 1930. un 1950.gadā, kamēr pirms četriem gadiem Brazīlijā tā aizkļuva līdz astotdaļfinālam.

Šī valstsvienība Pasaules kausā spēlēs vienā apakšgrupā ar Ēģipti, Saūda Arābiju un Krieviju.

Urugvajas futbola izlase sastāvs Pasaules kausa izcīņai:

vārtsargi - Fernando Muslera (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Martins Silva (Riodežaneiro "Vasco da Gama", Brazīlija), Martins Kampana ("Independiente", Argentīna);

aizsargi - Djego Godins, Hosē Marija Himeness (abi - Madrides "Atletico", Spānija), Sebastians Koatess (Lisabonas "Sporting", Portugāle), Maksimiljano Pereira ("Porto", Portugāle), Gastons Silva ("Independiente", Argentīna), Martins Saseress (Romas "Lazio", Itālija), Giljermo Varela ("Penarol");

pussargi - Naitans Nandess (Buenosairesas "Boca Juniors", Argentīna), Lukass Torreira, Gastons Ramiress (abi - "Sampdoria", Itālija), Matiass Vesino (Milānas "Inter", Itālija), Federiko Valverde (Madrides "Real", Spānija), Rodrigo Bentankurs (Turīnas "Juventus", Itālija), Karloss Sančess, Honatans Urretaviskaja (abi - "Monterrey", Meksika), Hiorhians de Arrasketa ("Cruzeiro", Brazīlija), Kristians Rodrigess ("Penarol"), Niolass Lodeiro (Seatlas "Sounders", ASV);

uzbrucēji - Kristians Stuani ("Girona", Spānija), Maksimiljano Gomess (Vigo "Celta", Spānija), Edinsons Kavani (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Luiss Svaress ("Barcelona", Spānija).

Turpretī Panamas futbola izlase, kas būs debitantes statusā Pasaules kausa finālturnīrā, uz turnīru dosies ar četriem Eiropas klubu pārstāvjiem ierindā.

Vārtsargs Haime Penedo pārstāv Rumānijas vienību Bukarestes "Dynamo", aizsargs Eriks Daviss ir Slovākijas vienības "Dunajska Streda" pārstāvis, pussargs Hosē Luiss Rodrigess spēlē Beļģijas komandā "Gent", bet uzbrucējs Ismaels Diass ir spāņu kluba Lakorunjas "Deportivo" futbolists.

Panamas izlasē iekļauti kopumā četri spēlētāji no Amerikas Futbola līgas (MLS), bet tikai trīs futbolisti ir no vietējā čempionāta.

Panama šovasar debitēs Pasaules kausā un vienā grupā spēlēs ar tādām komandām kā Angliju, Beļģiju un Tunisiju.

Prestižajās sacensībās, kas risināsies Krievijā, atklāšanas spēle tiks aizvadīta 14.jūnijā, bet 15.jūlijā risināsies finālmačs.

Panamas futbola izlases sastāvs Pasaules kausa finālturnīram:

vārtsargi - Haime Penedo (Bukarestes "Dynamo", Rumānija), Hosē Kalderons ("Chorrillo"), Alekss Rodrigess (Sanfrancisko "Deltas", ASV);

aizsargi - Felipe Balojs (Gvatemalas "Municipal", Gvatemala), Harolds Kumingss (Sanhosē "Earthquakes", ASV), Eriks Deiviss ("Dunajska Streda", Slovākija), Fidels Eskobars (Ņujorkas "Red Bulls", ASV), Adalofo Mačado (Hjūstonas "Dinamo", ASV), Maikls Amirs Murillo (Ņujorkas "Red Bulls", ASV), Luiss Ovalje (Tegusigalpas "Olimpia", Hondurasa), Romans Torress (Sietlas "Sounders", ASV);

pussargi - Edgars Barkenass (Tapačulas "Cafetaleros"), Armano Kūpers (Santjago "Universidad de Chile", Čīle), Anivals Godojs ("Earthquakes"), Gabriels Gomess (Bukaramangas "Atletico", Kolumbija), Valentins Pimentels ("Plaza Amador"), Alberto Kintero (Limas "Universitario de Deportes", Peru), Hosē Luiss Rodrigess ("Gent", Beļģija);

uzbrucēji - Avdjels Arrojo ("Alajuelense", Kostarika), Ismaels Diass (Lakorunjas "Deportivo", Spānija), Blass Peress ("Municipal"), Luiss Tehada (Kaljao "Short Boys", Peru), Gabriels Torress (Talkavano "Huachipato", Čīle).