foto: EPA
Latvijas sieviešu basketbola izlase ar zaudējumu Krievijai sāk Eiropas čempionātu
Spēles moments.
Basketbols
2017. gada 16. jūnijs, 18:07

Latvijas sieviešu basketbola izlase ar zaudējumu Krievijai sāk Eiropas čempionātu

LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase Čehijas galvaspilsētā Prāgā notiekošā Eiropas čempionāta pirmajā spēlē piektdien ar rezultātu 59:71 (17:12, 7:22, 19:19, 16:18) piekāpās Krievijas valstsvienībai.

Nākamajās spēlēs Latvija sestdien tiksies ar Melnkalni, bet pirmdien to gaida duelis pret Beļģiju. Lai turnīrs nenoslēgtos jau pēc trijiem mačiem, latvietes nedrīkst palikt apakšgrupas pēdējā vietā.

Aizvadītajā mačā Latvijas izlases rindās 20 punkti, piecas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles bija Elīnai Babkinai, bet ar 15 punktiem un 12 bumbām zem groziem izcēlās Anete Šteinberga.

Tikmēr Krievijai 19 punkti un deviņas bumbas zem groziem bija naturalizētajai Epifānijai Prinsai, kura ceturtās ceturtdaļas beigās iemeta piecus punktus pēc kārtas, kad Latvija bija pietuvojusies līdz pieciem punktiem. Vēl ar 15 punktiem un 12 bumbām zem groziem izcēlās talantīgā Marija Vadejeva.

Spēli Latvijas izlase sāka ar ciešu aizsardzību, cenšoties izdarīt presingu pret pretiniecēm, kas deva cerēto, taču arī latvietēm neveicās ar groza iekarošanu un pēc četrām nospēlētām minūtēm rezultāts bija neizšķirts 4:4.

Tomēr pēc tam Krievijas izlasei izdevās divi ātri uzbrukumi, kas viņām ļāva iegūt vadību 8:4, kamēr Latvijas spēlētājas vairākas reizes pieļāva kļūdas, vai izdarīja sasteigtus metienus. Tomēr trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām Kitija Laksa ar tālmetienu un Anete Šteinberga ātrā uzbrukumā pirmo reizi mačā vadībā izvirzīja Latviju - 9:8.

Arī ceturtdaļas beigās laukumā bija ļoti līdzīga cīņa, taču nākamos četrus punktus guva pretinieces, atkal pārņemot vadību, tomēr pašā izskaņā veiksmīgākas bija Latvijas spēlētājas, ar Šteinbergas diviem soda metieniem un Babkinas caurgājienu un diviem "sodiņiem" panākot 17:12 savā labā. Pēdējās 70 sekundēs Latvija iemeta septiņus punktus.

Otrās ceturtdaļas sākumā Šteinberga vēl izvirzīja Latvijas izlasi vadībā ar 19:12, tomēr nākamās piecas minūtes Latvija palika bez punktiem un sestajā minūtē nokļuva iedzinējos ar 20:21. Tomēr mazrezultatīvas bija abas komandas un astotajā minūtē pēc skaistas Elīnas Babkinas piespēles Latvija jau atkal bija priekšā ar 24:21.

Tomēr puslaika beigas Latvija aizvadīja ļoti neveiksmīgi - līdz puslaika beigām Krievijas izlase veica izrāvienu 13:0, piecus no tiem iemetot pēdējās piecās sekundēs, kad iemeta divus soda metienus un pustālo raidījumu pēc Šteinbergas nesportiskās piezīmes. Pēc 20 spēlētām minūtēm Latvija bija iedzinējos ar 24:34.

Trešajā ceturtdaļā laukumā jau dominēja Krievijas izlase, bet latvietes glāba Babkinas tālmetieni. Pēc pirmā Babkinas tālmetiena Latvijas izlase pietuvojās līdz 32:36, tomēr tad pretinieces veica 11 punktu izrāvienu, latvietēm bez punktiem paliekot četras minūtes. Klusuma brīdi pārtrauca pieci Babkinas punkti īsā laikā. Vadejeva vēl atjaunoja krievietēm 14 punktu pārsvaru, tomēr ceturtdaļas beigās Babkina realizēja vēl vienu tālmetienu un Latvija zaudēja ar 43:53.

Pirmos četrus punktus ceturtajā ceturtdaļā iemeta Šteinberga, tomēr Latvija saskārās ar vairākiem ļoti strīdīgiem tiesnešu lēmumiem. Četras minūtes pirms pamatlaika beigām Guntas Baško-Melnbārdes soda metiens samazināja Latvijas deficītu līdz 52:57, tomēr uz to uzreiz atbildēja Epifānija Prinsa, gūstot piecus punktus īsā laikā.

Atlikušajā laikā Latvijai reāli vairs iesaistīties cīņā par uzvaru neizdevās un čempionātu nācās iesākt ar zaudējumu.

Krievija tiek uzskatīta par vienu no galvenajām pretendentēm uz uzvaru visā Eiropas čempionātā. Par kontinenta labāko valstsvienību šī komanda kļuvusi trīs reizes - 2003., 2007. un 2011.gadā, bet pirms diviem gadiem nācās samierināties vien ar sesto vietu, kamēr 2013.gadā vienība bija 13.pozīcijā. Kādreizējās olimpisko spēļu medaļnieces nepiedalījās pērnā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Citā D apakšgrupas pirmās kārtas spēlē piektdien Beļģija, atgriežoties Eiropas čempionātā pēc desmit gadu pārtraukuma, ar 66:64 (25:13, 15:18, 12:15, 14:18) uzvarēja Melnkalni, uzvarētājām 19 punktus iemetot kādreizējai Šteinbergas komandas biedrenei Kimai Mestdagai, bet 18 punktus un septiņas atlēkušās bumbas Emmai Mēsemanai.

Lai turpinātu cīņu par medaļām un iespēju kvalificēties nākamā gada Pasaules kausa izcīņai, apakšgrupā jāiekļūst pirmajā trijniekā. Pirmās vietas ieguvēja uzreiz sasniegs ceturtdaļfinālu, kamēr otro un trešo pozīciju īpašnieces spēkosies astotdaļfinālā. Tur D grupas komandām pretī stāsies izlases no C apakšgrupas - Francija, Serbija, Slovēnija vai Grieķija.

Latvijas basketbolistes piedalās savā septītajā Eiropas čempionāta finālturnīrā pēc kārtas, turklāt no pašreizējā sastāvā visos iepriekšējos bijusi tikai komandas kapteine Gunta Baško-Melnbārde. Līdz šim augstākā vieta kontinenta meistarsacīkstēs Latvijai bijusi ceturtā, ko izdevās izcīnīt 2007.gadā. Tiesa, iepriekšējie divi Eiropas čempionāti bijuši neveiksmīgi, jo komanda neizkļuva no apakšgrupas.

Savukārt no 2008.gada Pekinas olimpiskā turnīra šogad izlases sastāvā iekļautas četras spēlētājas - bez Baško-Melnbārdes tās ir arī Aija Brumermane, Aija Putniņa un Elīna Babkina. Savukārt četras basketbolistes - Babkina, Anete Šteinberga, Ieva Krastiņa un Kristīne Vītola - savulaik izcīnījušas bronzas medaļas Eiropas U-20 čempionātā, turklāt pēdējās trīs no viņām to to paveikušas pašreizējā pieaugušo valstsvienības galvenā trenera Mārtiņa Zībarta vadībā.

Šī gada Eiropas meistarsacīkšu modelī Latvijas izlases rindās iekļautas četras debitantes - Paula Strautmane, Anna Dreimane, Ilze Jākobsone un Kate Krēsliņa.

Piektais Eiropas čempionāts būs Brumermanei, bet ceturtais - Putniņai. Trešo reizi šajā turnīrā spēlēs Babkina, Šteinberga un Kitija Laksa, bet Ieva Krastiņa un Vītola meistarsacīkstēs sacentīsies otro reizi.

Tikmēr Zībarts ir sestais speciālists, kurš Eiropas čempionāta finālturnīrā vada Latvijas sieviešu izlasi.

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, Latvijas komanda aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja sešas uzvaras, tomēr pēdējos divos mačos, nespēlējot Šteinbergai, Brumermanei un Babkinai, divreiz zaudēja Turcijai.

Visu sagatavošanās ciklu vienība cīnījās ar traumu epidēmiju, tāpēc starp basketbolistēm nebija nopietnas konkurences par vietu sastāvā. Starp izlases kandidātēm sākotnēji tika iekļautas 18 basketbolistes, tomēr jau trešajā treniņu nedēļā uz vietu sastāvā palika vien 13 kandidātes.

Ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ finālturnīrs secen gāja Ditai Rozenbergai, kamēr ar pleca traumu uz Čehiju devās viena no valstsvienības līderēm Anete Šteinberga.

Šī gada Eiropas čempionāts ir zīmīgs arī ar to, ka tajā tiks dalītas ceļazīmes uz nākamā gada Pasaules kausa finālturnīru - prestižajam turnīram kvalificēsies piecas spēcīgākās izlases. Tomēr, ja pirmajā pieciniekā iekļūs arī rīkotājvalsts Spānija, pie ceļazīmes tiks arī sestā spēcīgākā kontinenta valstsvienība.

Savukārt 24.jūnijā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas zonas valde lems, kam piešķirt tiesības rīkot 2019.gada Eiropas čempionātu. Starp kandidatūrām ir Latvija, Izraēla, Krievija un Serbija. Abas pirmās valstis pretendē rīkot divu grupu turnīrus un divas astotdaļfināla spēles, abas pārējās - divu grupu turnīrus un izslēgšanas spēles.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Aija Brumermane ("Dunkerque Malo", Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).