Basketbols
2017. gada 3. jūnijs, 18:57

Latvijas basketbolistes pārbaudes spēļu ciklu mājās noslēdz ar uzvaru pār Baltkrieviju

LETA

Latvijas dāmu izlase basketbolā, pirms Eiropas čempionāta aizvadot noslēdzošo pārbaudes spēli savā laukumā, sestdien "Arēnā Rīga" ar 73:66 (15:8, 22:15, 15:25, 21:18) pārspēja Baltkrievijas valstsvienību, šim mačam aizritot tā saucamās rozā lentītes zīmē, vēršot uzmanību krūts vēža problēmai.

Labdarības basketbola spēle starp Latvijas un Baltkrievijas sieviešu basketbola izlasēm

gallery icon
28

Latvijas izlases rindās 18 punktus šajā mačā iemeta Anete Šteinberga, kamēr 12 punktus pievienoja Aija Putniņa. Savukārt ar 11 punktiem atzīmējās Elīna Babkina.

Tikmēr baltkrievietēm 19 punktus iemeta Katcarina Sņicina.

Latvijas basketbolistes šo maču iesāka apņēmīgi, pirmajā ceturtdaļā iegūstot teju desmit punktu pārsvaru, turklāt gana sekmīgs izdevās viss pirmais puslaiks. Pēc Paulas Strautmanes precīzā divpunktu metiena četras minūtes līdz lielajam pārtraukumam mājinieces pirmo reizi ieguva desmit punktu pārsvaru (25:15), ko atlikušajās minūtēs izdevās palielināt. Atpūtā Latvija devās ar 14 punktu vadību - 37:24.

Otrajā puslaikā Baltkrievijas basketbolistes gan izlīdzināja cīņas ritējumu. Lai arī trešās ceturtdaļas ievadā Latvijas komanda turējās vēl diezgan drošā attālumā, pretinieces šī nogriežņa viducī, spēlējot agresīvi un izmantojot savas iespējas, veica 13:0 izrāvienu un pietuvojās vairs tikai līdz diviem punktiem (42:44).

Turpmākās minūtes aizritēja punkts punktā, taču Baltkrievijai tā arī neizdevās panākt kaut neizšķirtu. Pamatlaika noslēdzošajās minūtēs pēc vairākiem sekmīgiem uzbrukumiem mājiniecēm atkal izdevās nedaudz atrauties, turklāt komanda atkal darbojās gan agresīvi. Tiesa, priekšpēdējā minūtē Latvijas valstsvienība zaudēja modrību, kas baltkrievietēm ļāva panākt draudīgo 64:68.

Lai arī Baltkrievija vēl centās pacīnīties par uzvaru, tas viņām neizdevās.

Pirms šī mača no Brīvības pieminekļa notika solidaritātes gājiens vēža pacientu atbalstam "Ejam kopā, lai dzīvotu!". Šo gājienu jau septīto gadu pēc kārtas organizēja vēža pacienšu atbalsta biedrība "Vita" un Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Latvijas un Baltkrievijas izlases treniņspēlē, kas notika bez skatītāju klātbūtnes, tikās jau piektdien. Cīņas pirmās 40 minūtes noslēdzās neizšķirti 60:60. Savukārt pēc tam basketbolistes aizvadīja vēl arī piekto ceturtdaļu, tādējādi nospēlējot vēl desmit minūtes, kur rezultāts tika skaitīts no jauna. Tiesa, lai gan tajā pārākas bija Latvijas basketbolistes, šim spēles nogrieznim bija tikai formāla nozīme.

Kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" pasākums

gallery icon
28

Piektdien ar 20 punktiem rezultatīvākā Latvijas izlases rindās bija Babkina.

Baltkrievijas izlase pēdējā desmitgadē bijusi viena no labākajām komandām Eiropā. 2015.gada Eiropas čempionātā baltkrievietes izcīnīja ceturto vietu, bet Riodežaneiro olimpiskajā turnīrā finišēja devītajā pozīcijā.

Savukārt šī gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Baltkrievijas izlase savā apakšgrupā izcīnīja otro vietu.

Sestdienas spēle Latvijas valstsvienībai bija pēdējā pārbaude savu skatītāju priekšā, jo nākamnedēļ tiks aizvadīti divi mači Stambulā ar Turcijas izlasi.

Latvijas izlase šobrīd trenējas 14 spēlētāju sastāvā, jo treniņos atgriezusies centra spēlētāja Anna Dreimane, kamēr potītes traumas dēļ nesen no saraksta tika svītrota Liene Priede.

Kā vēstīts, pirmajā pārbaudes mačā pirms Eiropas čempionāta Latvija ar rezultātu 68:62 pieveica Ukrainu, bet dienu vēlāk pret to pašu pretinieci, spēlējot aiz slēgtām durvīm, guva uzvaru ar 75:68. Savukārt pēc tam pārbaudes turnīrā Čehijā Latvijas basketbolistes vispirms ar 69:65 uzvarēja mājinieces, bet pēc tam ar 61:69 zaudēja Serbijas valstsvienībai, kamēr noslēdzošajā cīņā ar 81:68 pieveica Ķīnu. Šajā turnīrā komanda ieguva otro vietu.

Gatavojoties finālturnīram, latvietes aizvadīs deviņas pārbaudes spēles.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Čehijā norisināsies no 16. līdz 25.jūnijam. Latvija pirmā posma D apakšgrupā tiksies ar Beļģiju, Melnkalni un Krieviju.

Latvijas izlase pēc lieliskā 2007.gada čempionāta, kad pirmo reizi tika sasniegts pusfināls un iegūta ceturtā vieta, vairs tika augstu nav bijusi. Iepriekšējos divos finālturnīros vienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas basketbola izlases kandidātes, gatavojoties 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīram:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Dita Rozenberga (Namīras "Belfius", Beļģija), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Līga Vente (Milānas "D'aste", Itālija), Aija Brumermane ("Dunkerque Malo", Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).