Kazeļņikiem jauns pasaules rekords: brāļi pavelk 106 tonnas. FOTO
Brāļi Agris un Ivars Kazeļņiki uzstādījuši pasaules rekordu smaguma vilkšanā – divatā pavilkuši 106 tonnas smagus auto.
Citi sporta veidi

Kazeļņikiem jauns pasaules rekords: brāļi pavelk 106 tonnas. FOTO

Jauns.lv

Sestdienas vakarā pie tirdzniecības centra „Zoom” notiekošajās spēkavīru rekordu sasniegšanas sacensībās brāļi Agris un Ivars Kazeļņiki uzstādījuši jaunu pasaules rekordu – divatā viņi gandrīz trīs metrus pavilka 106 tonnu smagas automašīnas.

Kazeļņikiem jauns pasaules rekords: brāļi pavelk 1...

Spēkavīrs Agris Kazeļņiks Kasjauns.lv atzina, ka jau gada sākumā viņš nāca klajā ar savu ideju, ka varētu šogad kopā ar brāli Ivaru Kazeļņiku, kurš arī spēkavīrs, uzstādīt īpašu rekordu. Brāļi nolēma, ka spēkavīru sezonu Latvijā varētu noslēgt ar to, ka abi kopā velk automašīnas, proti, sakabinātus braucamos, kuru kopējā masa ir 100 tonnas. „Izpētīju visu internetu, aprunājos ar cilvēkiem, kuri ir lietas kursā par dažnedažādiem rekordiem, un konstatēju, ka līdz šim neviens neko tādu nav paveicis. Tad ar brāli arī ķērāmies klāt šai lietai. Sākumā gan Ivars, gan spēkavīru autoritāte Raimonds Bergmanis tam visam piegāja ar skepsi. Sak, kas, tev Agri, ar galvu viss nav kārtībā! Bet sākām trenēties, Raimonds mums vēl pamācīja, kā jāvelk smagumi, izmantojot īpašas trepes. Dažādos pasākumos vilkām smagumus, kas bija mazāki par šim 100 tonnām. Tā piemēram, Ogres pilsētas svētkos augusta nogalē vilkām 80 tonnas. Līdz beidzot ar lielveikalu „Zoom” sarunājām, ka to manu un brāļa ieceri par 100 tonnām realizēsim viņu pasākumā, kur arī citi spēkavīri mēģina uzstādīt dažādus rekordus,” par pasaules rekorda priekšvēsturi stāsta Agris.

Pēc rekorda uzstādīšanas, kas tika paveikta, līdzi jūtot vairākiem simtiem līdzjutēju, bet pašiem sportistiem – stenot un pūšot, brāļi Kasjauns.lv sacīja, ka dienas sākumā vēl aizdomājušies, vai tik nekritīs kaunā un rekordu neuzstādīs. „Man, ieraugot to, kas jāvelk, pat asaras acīs saskrēja. „Scania” avārijas mašīna, divi baļķvedēji, viens no kuriem ar piekabi. Dūša bija gandrīz papēžos. Bet, ieraugot skatītājus, kas kuplā pulkā bija atnākuši uz mūsu rekordu, sapratu – ir jāpavelk, lai tur vai kas,” teic Agris.

Uzstādot pasaules rekordu, brāļi Kazeļņiki pūta un elsa.
Uzstādot pasaules rekordu, brāļi Kazeļņiki pūta un elsa.

Pēc tam jau viss notika, kā ierasts – iesildīšanās, spēku apkopošana, draugu uzmundrinājums un pēc pārdesmit sekundēm rekords arī tika uzstādīts. Tad, protams, bija pasākuma patīkamā daļa – laistīšanās ar šampanieti un apsveikumu saņemšana. Pēc tās gan abi brāļi steigšus devās uz mājām atpūsties un izgulēties. „Es taču visu iepriekšējo nakti nebiju gulējis, domājot, kā pievarēt to smagumu,” paziņoja Agris Kazeļņiks. Viņš uzsvēra, ka rekords droši vien nebūtu kritis, ja ilggadējie sponsori un atbalstītāji – „Latvijas gāze” un „Siltums Jums”, kā arī „Scania”, kuras automašīnas tika izmantotas rekorda uzstādīšanā, nebūtu līdzējušas kā ar morālo, tā arī finansiālo atbalstu.

Agris Kazeļņiks arī piebilda, ka tagad rekordiem ar mašīnu vilkšanu viņš metīs mieru, bet nākotnē varētu vairāk pievērsties citāda veida rekordiem. „Brālis Ivars vairs nestartēs spēkavīros, jo veselība liek par sevi manīt. Es vēl vismaz nākamo gadu noteikti startēšu. Jau esmu sācis sarunas ar krievu spēkavīru Mihailu Kokļajevu, ka mēs varētu ķerties klāt prāmju vilkšanai,” nākotnes plānus ieskicē Agris Kazeļņiks.

Tā spēkavīri Agris un Ivars Kazeļņiki uzstādīja pasaules rekordu

Edgars Orlovs/ Foto:Mārtiņš Ziders