Kurus produktus izvēlēties ziemas sezonā, lai saglabātu formu?
2019. gada 21. decembris, 11:51

Kurus produktus izvēlēties ziemas sezonā, lai saglabātu formu?

Karlīna Timofejeva

Viens no iemesliem, kādēļ mēs gada aukstajos mēnešos ēdam vairāk, ir pašas sezonas dēļ – daudziem cilvēkiem ēdiens ir risinājums, kā pārvarēt ziemas nogurumu, garlaicību vai trauksmes sajūtu. Nekontrolēta ēšana ir arī populāra “blakus aktivitāte” kino skatīšanās laikā tumšajos ziemas vakaros un svētkos. Anastasija Kurginiana, dietoloģe un globālās uztura kompānijas “Herbalife Nutrition” uztura eksperte, dalās ar padomiem, kā plānot maltītes un kurus produktus izvēlēties gada aukstajā sezonā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Garlaicība, svētki, kino skatīšanās, nogurums un citas aktivitātes vai noskaņojums nav saistīti ar ēdienu. A. Kurginiana uzsver, ka, ja mēs nerisinātu ar ēdienu dažādas problēmas vai necenstos ar to uzlabot noskaņojumu, visticamāk, aptaukošanās, liekais svars, pārēšanās u.c. problēmas nebūtu klātesošas vai vismaz mazāk cilvēku ar tām saskartos.

# Neesi pārsteigts – ziemā vairāk kārosies treknāku ēdienu!

Tas ir vienkāršs, ciklisks process – jā, ziemā vairāk kārosies treknāku un siltāku ēdienu, taču vienlaikus ir būtiski uzsvērt, ka šajā sezonā mūsu ķermenis patērē lielāku daudzumu enerģijas. Papildus tam, mūsu ķermenim ir nepieciešams vairāk uzturvielu šūnu uzbūvei un hormonu sintēzei.

“Plānojot maltītes, ir svarīgi ievērot ēšanas režīmu un katru dienu ieturēt trīs galvenās ēdienreizes, kā arī līdz divas uzkodas. Katrai maltītei ir jābūt olbaltumvielām bagātai. 70% no dienā nepieciešamo olbaltumvielu daudzuma ir jāuzņem dienas pirmajā daļā. Es īpaši vēlos uzsvērt olbaltumvielām bagātu brokastu nozīmi. Lieliska opcija būs Olbaltumvielu kokteilis “Formula 1” – katra tā porcija satur 18 gramus olbaltumvielu, 25 vitamīnus un minerālvielas, kā arī 5 gramus šķiedrvielu un piemērotu veselīgo tauku daudzumu. Tā ir maltīte glāzē, kas palīdzēs iegūt sāta sajūtu ilgākam laika posmam un samazinās vēlēšanos apēst vairāk nākamajā ēdienreizē,” saka A. Kurginiana.

Tāpat viņa atzīmē, ka “Herbalife Nutrition” Individualizētais olbaltumvielu pulveris “Formula 3”, ir papildus veids, kā bagātināt dažādas maltītes ar olbaltumvielām, jo viena mērkarote šī produkta satur 5 gramus šīs uzturvielas. Turklāt to var izmantot ne tikai brokastu kokteiļos, bet arī pankūkās, desertos, salātu mērcēs u.c. ēdienos.

# Vienmēr veido “varavīksni” uz šķīvja, arī ziemā!

Pasaules Veselības organizācija rekomendē katru dienu apēst vismaz 400 gramus dārzeņu un augļu, lai izvairītos no pieņemšanās svarā un dažādām veselības problēmām. Tas ir veids, kā ievērot tā dēvēto “varavīksnes” principu uz šķīvja.

“Lai sekotu šai rekomendācijai, es parasti iesaku sadalīt 400 gramus augļu un dārzeņu 5 porcijās, kuras cilvēkam vajadzētu apēst dienas laikā. Tāpēc vienai maltītei vajadzētu ietvert 80 – 100 gramus (vai aptuveni sauju) šo produktu. Tas palīdzēs bagātināt uzturu ar vitamīniem, minerālvielām un fitonutrientiem,” saka “Herbalife Nutrition” uztura eksperte.

# Ēd sezonāli!

Vasara un siltā sezona piedāvā mums plašu dārzeņu, zaļumu, ogu un augļu klāstu, kādēļ tos ir vieglāk iekļaut ikdienas maltītēs.

Turpretim gada aukstajā sezonā A. Kurginiana iesaka ēst sezonālos dārzeņus un augļus. Kā sezonai atbilstošākos viņa nosauc citrusaugļus (citronus, apelsīnus, mandarīnus un greipfrūtus), hurmas, granātābolus un dzērvenes. Bet no dārzeņu klāsta viņa iesaka izvēlēties ķirbjus, burkānus, sīpolus, salātus, artišokus, pastinakus, Briseles kāpostus un rāceņus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

# Lai svaru zaudētu veiksmīgi, vienmēr jāiesaista profesionāļi!

Ekspertes pieredze liecina, ka 95% no aptaukošanās gadījumiem ir saistīti ar kļūdām uzturā – pārēšanos, neveselīgu dzīvesveidu (nepietiekamām fiziskajām aktivitātēm, nepareiziem ēšanas ieradumiem u.tml.). 60% cilvēku aptaukošanās ir saistīta ar stresu. Tāpēc ikdienas režīms, kas ietver sportu, atpūtu, labu miegu un sabalansētu uzturu, var palīdzēt saglabāt formu.

“Mans ieteikums ir izvēlēties sabalansētu uzturu drastisku diētu vietā, jo tās lielākoties sniedz īslaicīgu efektu. Pirms uzsākt svara samazināšanu, ir jābūt pareizai stratēģijai, kā to paveikt, jo ļoti daudzos gadījumos cilvēki vēlas ātri sasniegt rezultātus, saskarās ar grūtībām un beigu beigās – ir vīlušies. Tāpēc es iesaku vērsties pie “Herbalife Nutrition” veselīga dzīvesveida konsultantiem un apmeklēt Veselīga dzīvesveida klubus, jo to mērķis ir vadīt cilvēkus svara samazināšanas ceļā, sniegt atbalstu un nepieciešamo ekspertīzi. Šī pieeja palīdzēs sasniegt vēlamos rezultātus, kā arī noturēt tos,” skaidro A. Kurginiana.

Informācija par ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”

Sadarbībā ar uztura, fitnesa un skaistuma ekspertiem, globālā uztura kompānija “Herbalife Nutrition” uzsāk jaunu ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”. Tā mērķis ir ne tikai veicināt projekta dalībnieces izmaiņas ķermeņa svarā un ārējā izskatā kopumā, bet arī uzlabot ikdienas paradumus uztura, sporta un skaistuma jomā. Projekta idejas pamatā ir četri galvenie veselīga un aktīva dzīvesveida pīlāri – pareizs un sabalansēts uzturs, regulāras sporta aktivitātes, pareiza sejas āda kopšana, kā arī motivācijas un atbalsta pasākumi.

Vairāk informācijas par projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”: www.jauns.lv/esiforma

Vairāk informācijas par “Herbalife Nutrition” produktiem: http://www.herbalife.lv/

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Herbalife.