foto: Mārtiņš Ziders
Ērģelniece Iveta Apkalna uz skatuves kāpj tikai Latvijā darinātos tērpos
Modes mākslinieces Evijas Dāboliņas darinātā tērpā.
2019. gada 24. marts, 05:44

Ērģelniece Iveta Apkalna uz skatuves kāpj tikai Latvijā darinātos tērpos

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Pasaulē slavenākā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna (42) ar lepnumu stāsta, ka uz skatuves Eiropas prestižākajās koncertzālēs kāpj tikai Latvijā darinātos tērpos.

foto: Publicitātes foto

Lai gan Iveta jau daudzus gadus dzīvo Berlīnē, kur kopā ar vīru, vācu izcelsmes skaņu režisoru Jensu Pēteri Šīnemani, audzina dēlu Paulu (11) un meitu Marī Džo (8), viņa ir kvēla dzimtās Latvijas patriote. Ne velti latviešu valodā runā ne tikai Vācijā dzimušie mākslinieces bērni, bet arī laulātais draugs, kurš pats vēlējies apgūt mīļotās sievietes dzimto valodu.

foto: Publicitātes foto
„Man ir ārkārtīgi svarīgi, ka varu uzstāties savas dzimtenes autora radītā tērpā,” teic ērģelniece Iveta Apkalna, kuras skatuves tērpus darina latviešu dizainere Evija Dāboliņa. „Tāpēc arī vienmēr ierakstu Evijas vārdu programmiņās, arī uz diska vāciņa un bukletā,” saka mūziķe.

Vaicāta, vai Ivetas prombūtnes laikā bērni paliek tēva gādībā, māksliniece atklāj: „Mans vīrs, kurš ir augsti pieprasīts skaņu režisors, profesionāli ir ļoti nodarbināts un arī šajā vakarā nav mājās. Bērni ir ar omīti. Mēs visu rūpīgi organizējam, dzīvojam, katru soli plānojot – ar skatienu nākotnē. Un uzskatu, ka mums tas arī ļoti labi padodas.

Bērni jau ir kļuvuši diezgan patstāvīgi, bet arī prombūtnes laikā nemitīgi uzturam kontaktu, sazvanāmies. Šodien ar viņiem runāju pat septiņas vai deviņas reizes! Un man ir sajūta, ka visu laiku esam kopā, arī tad, kad fiziski neesam,” par spēju apvienot mūziķes un mammas dzīvi stāsta mūziķe.

foto: LETA
Iveta Apkalna, uzstājoties Baltijas lielāko digitālo ērģeļu atklāšanas koncertā Rīgas Stradiņa universitātes aulā.

Turnejā zaudē vairākus kilogramus

Nesen Iveta Apkalna Latvijā ieradās, lai Operā apmeklētu Lielās mūzikas balvas ceremoniju, kurā pati bija nominēta kategorijā Gada koncerts – par koncertu Bahs un Baltija, kas notika 4. novembrī Latgales vēstniecībā Gors.

„Liekot roku uz sirds, varu atzīties, ka necerēju un negaidīju šo nomināciju par veikumu aizvadītajā gadā, kas ir bijis piepildīts tik lieliem un brīnišķīgiem notikumiem, kuri visi bija ar lielo burtu. Nezinu, vai vēl kāda valsts ar tādu simtgadi var lepoties, kā to atzīmēja Latvija.

foto: Mārtiņš Ziders

Un šajā gadā tikt izvirzītai ar koncertu, kas noticis manās mājās reģionālajā koncertzālē – Latgales vēstniecībā Gors –, man ir ļoti sirdi sildoši, un nevarēju iedomāties te nebūt klāt. Un veiksmīga sakritība, ka varēju arī atļauties atbraukt,” pēc ceremonijas aizkustinājumu pauda Iveta.

Lai gan Berlīnē, kur dzīvo mākslinieces ģimene, ir jau sācies skaists un silts pavasaris, viņai nav laika to baudīt, jo patlaban ir aktīvs ceļošanas periods. Iveta Apkalna ir devusies divu nedēļu koncertturnejā ar diriģentu Marisu Jansonu un Bavārijas radio orķestri.

foto: Publicitātes foto

„Kopā muzicēsim brīnišķīgās koncertzālēs, kur atskaņosim ērģeļkoncertus. Brauksim pa Eiropu – Luksemburgu, Amsterdamu, Budapeštu, Vīni, Parīzi, Minheni. Šis ir gan man, gan manam instrumentam – ērģelēm – ļoti nozīmīgs brauciens,” saka Iveta.

„Tomēr jāteic, ka tūres ir grūtas. Katra tūre no manis paņem vismaz divarpus vai pat trīs kilogramus. Bet aprīlī došos uz Itāliju atpūsties, un tad jau to zaudēto atgūšu atpakaļ,” smej pasaulē slavenākā latviešu ērģelniece.

foto: LETA
"Lielās mūzikas balvas" pasniegšanas ceremonija.

Gūst radošo spēku, ģērbjoties latviešu drānās

Vaicāta par elegantajiem un sievišķīgajiem tērpiem, kuros Iveta Apkalna uzstājas, viņa lepni paziņo: „Manu tērpu autore ir latviešu dizainere Evija Dāboliņa!”

„Pašlaik Evija ir jau sešu manu tērpu autore, tapšanas stadijā ir jau nākamie četri. Ja viņas nebūtu, es nezinu, ko vispār darītu, ar ko kāptu koncertos uz skatuves!

Pateicoties viņai, man nav jādomā par šo vienu ļoti svarīgo sastāvdaļu – tērpu, un man ir iespēja pilnvērtīgi sevi muzikāli attīstīt un piepildīt. Jā, skaistākais ir šī atvieglotības sajūta, jo zinu, ka ir cilvēks, profesionālis, kas par mani parūpēsies. Esmu ļoti gandarīta, ka esmu sastapusi tieši Eviju, jo viņa ārkārtīgi precīzi izjūt to, ko es daru un gribu izdarīt uz skatuves.

foto: ddp images/Steffens/ Vida Press
Iveta latviešu dizaineres Evijas Dāboliņas darinātā skatuves tērpā.

Viena lieta ir zināt manu gaumi, to, kas man patīk un kas ir ērti, bet kas cits – zināt un sajust to mūziku, un vissvarīgākais – kas ir tas, kas man liek justies kā karalienei,” par sadarbību priecājas ērģelniece.

„Esmu gandarīta, ka varu nest Latvijas vārdu pasaulē arī ar saviem skatuves tērpiem. Arī ārzemēs, kad žurnālisti jautā, kāda zīmola apģērbā esmu posusies, es lepni saku – tā ir dizainere Evija Dāboliņa no Latvijas!

foto: Mārtiņš Ziders
Modes mākslinieces Evijas Dāboliņas darinātā tērpā.

Bet tā nav tāda ārēja lepošanās, izrādīšanās, nozīmīgāka ir tā iekšējā izjūta, kas manī rodas un vairojas, kad izeju uz skatuves kā latviete latviešu drānās. Man ir sajūta, ka latvietība ir mans radošā spēka devējs,” domā Iveta Apkalna.