Tīģergarneļu salāti un šokolādes torte. Idejas romantiskām vakariņām
Pavasaris ir jaunu satikšanos un iemīlēšanās laiks. Pagatavo savam izredzētajam īpašu maltīti – garšās bagātīgu, bet saturā viltīgu, jo pārpilnu afrodīzijiem. Tie palīdzēs atraisīties jūtām, jo, kā zināms, vīriešiem mīlestība iet caur vēderu.
Iesaka restorāna Academy šefpavārs Vjačeslavs Novickis
Salāti ar tīģergarnelēm, avokado un pikantu kokosa un laima mērci
Sākumam pagatavo vieglus salātus ar nepārprotamu afrodīziju klātbūtni. Tīģergarneles, avokado, selerija, sīpols, tomāti, laims, čili – visi šie produkti tā vai citādi veicina juteklisku degsmi. Piedosim, ja šoreiz nepievienosi sīpolu. Ja esi nolēmusi pasniegt vīnu – izvēlies vieglu, vēsu vācu Riesling vai pussauso franču Vouvray no Luāras ielejas. Konkrētā recepte paredzēta 8 personām.
VAJADZĪGS
24 tīģergarneles
1 ananass
2 avokado
2 selerijas kāti
1 sarkanais sīpols
4 saujas svaigu, kraukšķīgu salātu
16 ķirštomāti
1–2 ēdamkarotes olīveļļas
1/3 tējkarotes brūnā cukura
Jūras sāls – pēc garšas
100 ml kokospiena
1 laims, rīvēta miziņa un sula
1 čili
1 olas dzeltenums
1 tējkarote brūnā cukura
1/3 tējkarotes sāls
50–70 ml olīveļļas
PAGATAVOŠANA
* Sīpolu nomizo un sagriez plānās ripās. Selerijas kātus notīri un gareniski sagriez plānās sloksnēs (to visvienkāršāk izdarīt ar T formas dārzeņu mizotāju). Ķirštomātus sagriez četrās daļās. Ananasu notīri un ar asu nazi sagriez astoņās ½ cm plānās vienāda izmēra plāksnēs. Ananasa pārpalikumus izspied sulā – tā noderēs nākamajā ēdienā. Notīri un sagriez plānās daivās avokado.
* Tīģergarnelēm ar asu nazi iegriez vīli visas muguras garumā un izņem melno diegu, proti, barības vadu. Apsāli un ātri apcep karstā eļļā no abām pusēm.
* Pagatavo mērci – liec blenderī čili, kam iztīrītas sēklas, laima miziņu un sulu, cukuru, sāli, olas dzeltenumu, sakul. Maisot tievā strūkliņā lej klāt olīveļļu, kul, līdz substance kļuvusi viendabīga. Pievieno kokospienu, kārtīgi samaisi.
* Uz katra šķīvja liec ananasa plāksni, tai virsū kārto pa trim tīģergarnelēm, avokado daivas, seleriju, sīpola gredzenus, tomātus pamīšus ar salātlapām. Liec mērci konditorejas tūtā vai vienkārši polietilēna maisiņā, kam nošņāpts viens mazs stūrītis, un glīti uzspied to uz salātiem.
Šokolādes torte ar ingveru un ananasu sabajona mērci
Īsta afrodīziju un garšu pārbagātības bumba! Tumšā šokolāde, mandeles, ingvers, saldais krējums... Protams, kaloriju daudz, taču tās palīdzēs dedzināt sabajona mērce, kuras pamatā klasiski nav izvēlēts baltvīns, bet gan ananasu sula. Ananasā dāsni pārstāvēts bromelīns – ferments, kas veicina tauku šķelšanos.
Un vēl – romantikai tradicionāli piestāv sārtais šampanietis, taču šī lieliskā šokolādes torte daudz labāk saderēs ar glāzi portvīna vai pat piesātināta Austrālijas sausā sarkanvīna no Shiraz vīnogām.
650 ml saldā krējuma, trekna
200 g tumšās šokolādes (70–75%)
80 g smilšu cepumu
30 g mandeļu pārslu (vai mandeļu)
40 ml ruma
50 g ingvera sukāžu (vai ingvera sīrupā), smalki kapātu
4 ēdamkarotes šķidrās glikozes
Sviests formas ieziešanai
Apaļa cepamforma 23 cm diametrā, ar noņemamām malām
MĒRCEI:
1 laima smalki rīvēta miziņa un sula
1 glāze ananasa sulas
4 olas dzeltenumi
1 ēdamkarote cukura
PAGATAVOŠANA
* Ar cepampapīru izoderē un ietauko tortes formu. Virtuves kombainā sadrupini cepumus un mandeles (veselas mandeles iepriekš ir jāapgrauzdē). Ieber un izlīdzini formas apakšā.
* Karstumizturīgā traukā salauz šokolādi, pievieno glikozi un rumu, kā arī ingveru. Ja pie rokas nav iecukurotā ingvera, vari izmantot arī smalki rīvētu svaigu. Trauku iestutē kastrolī, kurā ielej nedaudz ūdens un karsē uz mazas uguns – tā šokolāde pamazām kusīs, taču nepiecepsies pie trauka. Kad šokolāde ir izkususi, samaisi to, noņem no uguns un ļauj, lai padziest.
* Citā traukā vieglās putās sakul saldo krējumu, sadali to divās daļās un, rūpīgi maisot, pa kārtai iecilā šokolādes masā.
* Liec masu tortes formā, izlīdzini un paklauvē pa trauka sienām – lai arī iekšpusē masa izlīdzinātos. Nosedz ar pārtikas plēvi un liec uz nakti ledusskapī. Pirms pasniegšanas sasildītu nazi ieliec starp tortes un trauka malu un apvelc apli – tā saglabāsi tortes labo izskatu. Vari to rotāt, pārkaisot ar kakao, rīvētu šokolādi, putukrējuma pikām, taču vislabāk ar sabajona mērci.
* Sabajona mērcei karstumizturīgā traukā lej ananasa sulu, pievieno cukuru, olu dzeltenumus, laima miziņu un divas ēdamkarotes sulas, samaisi, liec trauku karstā ūdens peldē un ar putojamo slotiņu ātri zigzagā kul, tādējādi substancē iekuļot gaisu. Turpini, līdz masa kļūst viendabīga un gaisīga. Tas prasīs ne vairāk kā 3–5 minūtes. Svarīgi ir mērci nepārkarsēt – tā sāks slāņoties. Pasniedz pēc iespējas ātrāk.