Šokolāde ne tikai desertam. Receptes
Apēdot gabaliņu tumšās šokolādes, mūsu organisms izstrādā endorfīnus, ko sauc arī par laimes hormoniem. Tāpēc šokolāde ikdienu var pārvērst svētkos, bet svētkus – īstā dzīves karnevālā.
Receptes iesaka Šokolādes muzeja restorāna Terase šefpavāre Jolanta Koha. Viņa 17 gadus nostrādājusi lielceļa krodziņos Roze un Pie Jāņa. Ieguvusi milzu pieredzi un plašas zināšanas, taču vēlējusies darbu, kurā varētu ieguldīt vairāk izdomas un uzdrošināšanos nekā līdz šim. Šokolādes muzeja restorāns ir tieši tāda vieta: gastronomisko atklājumu placdarms, kur uzdevumu grūtāku, tātad – interesantāku, padara galvenā varoņa – šokolādes – nepārtraukta klātbūtne.
Tvaikota doradas fileja baltās šokolādes un citrona mērcē
Šokoholiķu klasika ir zivs vai gaļas ēdieni pikantā šokolādes mērcē – gastronomiskas atmiņas no indiāņu gatavotā ļoti pikantā dievu dzēriena. Parasti tam izmanto tumšo šokolādi, taču šoreiz par labāku pāri zivij tiek piedāvāta baltās šokolādes mērce.
1 porcija
20 minūtes pagatavošanai
1 dorada
100 g kuskusa
150 ml buljona
1 ēdamkarote olīveļļas
Ķiploka daiviņa, sagriezta plānās šķēlēs
Maza sauja rukolas salātu
Balzametiķa pasta, ķirštomāti – rotāšanai
MĒRCEI
100 g baltās šokolādes
100 g brūnā cukura
1 citrons, izspiesta sula
Jūras sāls, citronpipari
PAGATAVOŠANA
* Doradai atdali filejas. Ielej katliņā nedaudz ūdens, iekarini metāla sietiņu, kurā ievieto zivs fileju, un liec uz uguns tvaicēties. Zivs gabaliem uzber garšvielas pēc savas gaumes, uzliec vāku un tvaicē aptuveni 10–15 minūtes.
* Kuskusu ieber traukā ar vāku, uzlej karstu buljonu, uzliec vāku un ļauj aptuveni 10 minūtes uzbriest. Iemaisi olīveļļu.
* Mērcei pannā lej citrona sulu, liec balto šokolādi, brūno cukuru, garšvielas un maisot kausē, līdz veidojas viendabīga masa.
* Šķīvi rotā ar balzametiķa pastu, ķirštomātiem, liec kuskusu, doradas fileju un pasniedz ar rukolas salātiem.
Liellopa gaļa prasa spēcīgu gastronomisko pārinieku, tāpēc ar tumšās šokolādes saldeno rūgtumu ir par maz, vajag arī čili asumu. Gatavojot šo mērci, ņem vērā ēdāju paradumus – ja pie galda visi nebūs asumu cienītāji, nepievieno visu čili pāksti. Ja nevēlies ļoti asu mērci, pirms kapāšanas čili iztīri sēklas.
1 porcija
20 minūtes pagatavošanai
VAJADZĪGS
200 g liellopa filejas
Ķiploks, sāls, pipari
Olīveļļa cepšanai
1 kartupelis
1 burkāns
25 ml saldā krējuma
Garšvielas – pēc gaumes
100 g tumšās šokolādes
50 ml upeņu balzama
100 ml dzērveņu novārījuma
1 čili pipars, kapāts
* Liellopa fileju sagriez divos gabalos, iesmērē ar ķiploku, pasāli, sapiparo. Cep uz karstas pannas no abām pusēm pa 2 minūtēm.
* Biezenim dārzeņus nomizo un vāri, līdz tie gatavi, nokās, pievieno garšvielas un saldo krējumu un sablenderē.
* Mērcei visas sastāvdaļas liec pannā un uz mazas uguns vāri, kamēr veidojas viendabīga masa.
Receptes: Jolanta Koha, Šokolādes muzeja restorāna Terase šefpavāre