Brokastis gultā. Pasniedz Rīgas šarmantākie pavāri
"Brokastīm, ko pasniedzu gultā, galvenais ir forma! Mūsdienās taču visi zina, cik svarīgs ir iesaiņojums!" šķelmīgi teic kāds no pavāriem.

Brokastis gultā. Pasniedz Rīgas šarmantākie pavāri

Jauns.lv

Viņi ir pazīstami un godalgoti pavāri, kas ik vakaru savus viesus pārsteidz ar garšu simfonijām un tekstūru vernisāžām, kas plūc laurus starptautiskos pavārkonkursos un kaislīgi nododas modernās Latvijas patiesās garšas meklējumiem.

Brokastis gultā. Pasniedz Rīgas šarmantākie pavāri...

Taču jautāti, kādas brokastis viņi pasniedz savai mīļotajai meitenei gultā tajos laiskajos rītos, kad uz tirgu pēc restorānam nepieciešamajiem produktiem aiziet kāds cits, viņi mulst. Mulst un visi gatavo... olu kulteni. Protams, katrs savu – īpašo.

“Ēdienā, ko brokastīs pasniedzu gultā savai mīļotajai meitenei, ir jābūt pēc iespējas vairāk dažādu garšu, jo tas rada pacilātāku garastāvokli, un pacilāts garastāvoklis ir lielisks sākums labai dienai. Pasniedzot gultā brokastis, jāzina, ka tas nav nedz pienākums, nedz uzpirkšanas mēģinājums, bet gan tikai un vienīgi prieks. Prieks par iespēju iepriecināt citus.”

Avokado salāti

15 minūtes pagatavošanai

4 tīģergarneles (vari aizstāt ar parastajām)

2 kalmāri, mazie

Ķiploks, ingvers, čili, kinza (pavisam nedaudz – pa šķēlītei no katra)

1 ēdamkarote sviesta, saldkrējuma

Mērcei

2 ēdamkarotes olīveļļas

1 tējkarote balzametiķa

1/3 tējkarotes sinepju

Cukurs pēc garšas

Gatavošana

1.    Mērcei sajauc visas sastāvdaļas. Sagriez dārzeņus un avokado, pievieno sāli un piparus pēc garšas, pārlej ar iepriekš samaisītu olīveļļas mērci.

2.    Jūras veltes iemarinē garšaugos, pievieno sāli un piparus. Uz uzkarsētas pannas sviestā tās apcep.

3.    Dārzeņus un avokado kārto uz salātiem, pievieno apceptas jūras veltes.

Olu kultenis ar foreli

2 personām

15 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

100 g foreles

4 olas

50 ml saldā krējuma

2 tējkarotes foreļu ikru

1 tējkarote sviesta

Sāls, pipari pēc garšas

Zariņš timiāna

Olīveļļa cepšanai

Gatavošana

1. Forelei pievieno timiānu un garšvielas un viegli apcep uz pannas.

2. Olas un saldo krējumu sakul, pasāli un sapiparo.

3. Uz vidēji karstas pannas lej ½ tējkarotes eļļas un olu masu. Intensīvi maisot uzcep līdz pusgatavībai, noņem no uguns. Pievieno sviestu un turpini maisīt. Pievieno foreli un ikrus. Pasniedz uzreiz.

Biezpiena plācenīši

2 personām

15 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

200 g biezpiena

1 olas dzeltenums

4 ēdamkarotes miltu (ja biezpiens ir pārlieku mitrs, mazliet vairāk)

Cukurs un vaniļas cukurs pēc garšas

Sauja žāvētu ogu (rozīņu, melleņu, ķiršu, dzērveņu)

Sviests vai olīveļļa cepšanai

Gatavošana

1.    Ja vēlies plācenīšus ar žāvētām ogām, vispirms tās izmērcē!

2.    Izberz biezpienu caur sietu. Saputo olas dzeltenumu ar cukuru, pievieno biezpienam.

3.    Izmērcētas ogas un miltus iemīci biezpiena masā. Apviļā topošos plācenīšus miltos, lai masa vidū ir maiga, bet turas kopā. Cep no abām pusēm, kamēr garoziņa ir zeltaina. Pasniedz ar svaigu ogu salātiem un putukrējumu.

Artūrs Taškāns, stilīgā Vecrīgas restorāna „3 naži” šefpavārs, strādājis zvaigžņotā Londonas restorānā Texture:

“Es brokastīs parasti gatavoju ko vieglu, un meitenēm jau ne tik nepatīk ēst ko smagu... Manuprāt, svarīgākais šajā maltītē ir saturs un kvalitāte, nevis forma, kā to pasniedz. Cilvēki arvien vairāk seko līdzi tam, ko katrs konkrētais produkts, ko katra zaļā lapa dod veselībai, cik kvalitatīva tā ir un cik pareizi sagatavota, lai tajā koncentrētos vislabākais. Taču visā jābūt līdzsvaram, jo ēdienam ir jāgaršo, reizēm labam steikam, reizēm tikai salātlapām. Pareizi sagatavotam produktam, gatavojot ēdienu, vienalga – brokastis mīļotajai meitenei vai vakariņas restorāna viesim, izcila garša ir pašsaprotama. Ja ēdienu samoka, garša zūd. Viss ir tieši tāpat kā ar dzīvi. Labas un vienkāršas lietas nevajag sačakarēt.”

Omletes rullīši ar tomātu salsu, salātiem un šampanieti

2 personām

20 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

4 olas

100 ml piena

50 ml saldā krējuma

50 ml olīveļļas

1 tomāts, stingrs

½ neliela šalotes sīpola, sīki kapāta

3–4 ēdamkarotes maskarpones krēma

Sauja kapātu zaļumu (rukola, virziņkāposti, sarkano biešu lapiņas, pētersīļi)

2 tējkarotes citrona sulas

1 tējkarote etiķa

Sāls, cukurs, pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Tomātu applaucē, lai vieglāk novilkt miziņu. Sagriez šķēlēs, izņem sēklas, mīkstumu sagriez nelielos gabaliņos. Samaisi ar kapātajiem šalotes sīpoliem, etiķi, sāli, cukuru.

2. Sajauc maskarpones krēmu ar kapātajiem zaļumiem, citrona sulu, nedaudz sāls un šķipsnu cukura.

3. Omletei sablenderē kopā olas, pienu, saldo krējumu, olīveļļu, šķipsnu sāls. Masu lej uz mazās panniņas un cep; pievienotā olīveļļa olmletes pankūkai neļauj pielipt pie pannas.

4. Gatavās omletes pankūkās liec maskarpones un zaļumu krēmu un ātri aizrullē.

5. Šķīvī liec nedaudz majonēzes (sk. nākamo recepti!), virsū omletes rullīti, tam līdzās tomātu salsu un pa virsu – visu veidu salātus, kas aug uz tavas virtuves palodzes vai atrodami zemnieku tirdziņa letēs līdzās tavai mājai.

2 vecmāmiņas lauku olām, 1 ēdamkarotei etiķa, šķipsnai sāls blenderējot lēni lej klāt 150 ml olīveļļas. Kad masa jau kļuvusi bieza un maiga, turpinot blenderēt, pievieno ½ tējkarotes smalki rīvētu citrona miziņu un nedaudz citrona sulas. Gatavs – no šiem produktiem sanāks aptuveni 150 ml ietilpības burciņa maigas majonēzes.

“Brokastīm, ko pasniedzu gultā, galvenais ir forma! Mūsdienās taču visi zina, cik svarīgs ir iesaiņojums! Tāpēc produkti ir ikdienišķi un ēdieni vienkārši, taču pasniegšanas forma īpaša – ar romantisku mežģīņu sedziņu uz paplātes, ziediem... Kliju radziņu un mazus paprikas bumbulīšus var nopirkt ikviens, nav jābūt mācītam pavāram! Svarīgākais jau ir parādīt savu uzmanību tai, kas šīs brokastis gultā saņem.”

Groziņš ar mellenēm

1 groziņš

30 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

1 smilšu mīklas groziņš (var iegādāties arī veikalā)

1 ola

50 g cukura

35 g sviesta

25 ml piena trekna

½ plāksnes želatīna

Sauja krūmmelleņu

Gatavošana

1. Nelielā daudzumā ūdenī uzbriedini želatīnu.

2. Visas sastāvdaļas, izņemot želatīnu, liec traukā, ko ievieto ūdens peldē, un maisot sildi, līdz masa kļūst bieza (masa sāk biezēt 70 grādos). Iemaisi želatīnu un lej krēmu smilšu mīklas groziņā. Atstāj atdzesēties.

3. Pirms pasniegšanas pa virsu kārto krūmmellenes.

Pildīta paprika

5 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

5 mini paprikas, marinētas (var nopirkt arī veikalā)

50 g kazas piena siera

8 lapiņas svaiga bazilika

1 tējkarote lazdas riekstu, kapātu

Gatavošana

Visas sastāvdaļas samaisi un pildi mini paprikās. Rotā ar baziliku, skaisti izkārto un pasniedz nekavējoties.

Salāti

pa 50 gramiem dažādu salātu mikšļa, plāni sasloksnēta ziedkāposta, redīsu, gurķa – to visu viegli caurjauc ar sāli, pipariem un ½ tējkarotes citrona sulas un tējkaroti olīveļļas.

Sirds veida vēršacis

lielai piparkūku formītei izoderē malas ar „Nākotnes” desiņas sloksnēm (vai atceries brokastis viesnīcā, kur pēdējoreiz pāris dienas atpūties ar mīļoto meiteni – desiņa un cepta ola?... Taču bija tik labi!), iesit tajā olu un uzcep. Pasniedz ar tikko no beķerejas atnestu kliju radziņu, glāzi svaigi spiestas apelsīnu sulas, tasi melnas kafijas un kādu trauslu un smaržīgu ziediņu.

Signe Šēnfelde, žurnāls „OK!” / Foto: Aleksejs Belokopitovs, Shutterstock