Gardi saldēdieni no krāsainiem Latvijas produktiem. 3 receptes
Gaidot pavasari, kad vitamīnu un dzīvesprieka rezerves strauji sāk izsīkt, varam palutināt sevi, ģimeni un draugus ar gardiem un krāsainiem saldēdieniem no Latvijas pēdējiem vietējiem produktiem – āboliem un dzērvenēm. Izcili labas garšas paraugi! Un īsta rupjmaize latvieša vēderu iepriecina jebkurā gadalaikā.
Rupjmaizes kārtojums
4 personām
45 minūtes pagatavošanai
VAJADZĪGS
300 g īstās rupjmaizes, bez garoziņas
100 g melleņu džema
100 g smiltsērkšķu džema
45 g brūnā cukura
45 g tumšās šokolādes (75% kakao), rīvētas
Sauja lielogu dzērveņu
Sauja zileņu
4 vaniļas plombīra bumbas vai jebkura cita iecienīta saldējuma
PAGATAVOŠANA
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Rupjmaizi sagriez mazos kubiņos, uzber uz cepamā papīra un karsē, līdz maizīte ir cieta kā akmens (aptuveni 15–20 minūtes). Izņem no krāsns, atdzesē. Liec blenderī un smalcini līdz pulverim.
2. Sajauc rupjmaizes pulveri, cukuru un šokolādi.
3. Traukā, kurā pasniegsi desertu, liec kārtu džema, tam virsū rupjmaizes un šokolādes miksli un tam virsū atkal otru džemu, tad atkal pulvera kārtu. Rotā ar svaigām ogām un plombīra bumbu.
Ņem vērā!
Džemu vai ievārījumu, vai želeju ņem tādu, kāda tev garšo, – ābolu, brūkleņu, bumbieru, melleņu, plūmju... Jo ievārījums būs skābāks, jo deserts šķitīs svaigāks, jo ievārījums būs saldāks, jo saldēdiens sanāks sātīgāks, sildošāks.
Jogurta kūciņa
4 personām
30 minūtes pagatavošanai + 1 ½ stunda sarecēšanai
VAJADZĪGS
AUZU PĀRSLU KRAUKŠĶIM
100 g auzu pārslu
3 ēdamkarotes cukura
1 ēdamkarote sviesta
JOGURTA KŪCIŅAI
400 ml dabiskā jogurta bez piedevām
120 g cukura
1 citrona sula
12 g želatīna
2 saujas svaigu ogu
1. Uzkarsētā pannā izkausē ēdamkaroti sviesta, kurā iemaisa 3 ēdamkarotes cukura, samazini liesmu, iemaisi auzu pārslas un, apmaisot, cep, līdz cukurs sāk brūnēt un pārslas kļūst kraukšķīgas.
2. Želatīnu iemaisi nelielā ūdenī (aukstā) un aptuveni 10 minūtes ļauj, lai uzbriest. Samaisi jogurtu, cukuru un citrona sulu. Uzbriedušo želatīnu liec ūdens peldē un uz uguns karsē, līdz tas izkūst. Iemaisi želatīnu jogurta masā un ar mikseri puto, līdz tā kļūst stingra (lauku skābā krējuma konsistencē). Liec formiņās un ledusskapī – aptuveni pusotru stundu, lai sarec.
3. Kārto saldēdienu traukos, kuros to pasniegsi, – apakšā kraukšķīgās auzu pārslas, virsū jogurta kūciņu. Visu rotā ar svaigām ogām.
Ātrā Latvijas ābolu kūka
4–6 porcijas
30 minūtes pagatavošanai
VAJADZĪGS
2 lieli āboli, vislabāk antonovka vai cita skāba šķirne (kādi nu vēl saglabājušies)
260 g sviesta, auksta, sagriezta mazos kubiņos
260 g miltu
260 g cukura
100 ml skābā krējuma
Cukurs, malts kanēlis pēc garšas
Saldējums – pasniegšanai
1. Sviestu, cukuru, miltus ātri samaisi un ar pirkstiem veikli sastrādā drupačās. Atceries – svarīgi, lai sviests nekļūst silts, citādi tev sanāks mīkla, nevis drupačas! Liec ledusskapī vai, ja zini, ka tik ātri kūku necepsi, saldētavā.
2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriez šķēlītēs, pārkaisi ar cukuru un maltu kanēli pēc gaumes un patikšanas. Liec ābolus karstumizturīgā traukā, tiem pa virsu uzklāj skābo krējumu un uzber drupačas. Cep 15 minūtes. Pasniedz ar saldējuma bumbu.