Dzīvesstils
2023. gada 31. maijs, 06:38

Ēdienu blogere Elizabete Valujeva dalās ar veselīgām un ātrām receptēm: "Taču primārais vienmēr ir garša"

Santa Kraukle

Žurnāls "OK!"

Sabalansēti ēdot un sportojot, Elizabete Valujeva zaudējusi vairāk nekā 25 kilogramus liekā svara. Instagram kontā @elizabete_valujeva viņa dalās ar savām receptēm un iedvesmo cilvēkus vairāk domāt par savu uzturu.

Ceļš uz veselīgāku ķermeni

Pievērsties ēdiena gatavošanai Elizabete sāka, kad sasniedza savu lielāko svaru – 85 kilogramus. Tobrīd jaunā sieviete savā ķermenī jutās slikti, tāpēc, lai zaudētu svaru, uzsāka tievēšanas maratonu, izmēģinot visdažādākās diētas. Diemžēl tās nenesa vēlamo rezultātu, tāpēc Elizabete nolēma ņemt grožus savās rokās.

Toreiz ceļu uz veselīgāku ķermeni viņa sāka ar garām pastaigām. Tikai pēcāk sieviete jau esošajām fiziskajām aktivitātēm pievienoja arī sporta zāles apmeklējumu un veselīgāku uzturu. “Es sāku vairāk domāt līdzi saviem ēšanas paradumiem. Piemēram, ieviesu ēšanas dienasgrāmatu, kur katru dienu pierakstīju savas ikdienas maltītes. Tā kā paralēli pašmācības procesā apguvu zināšanas par uzturu, dienasgrāmata man palīdzēja izvērtēt savu ēdienkarti un saprast, kādu uzturvielu man ikdienā trūkst, bet kādas uzņemu par daudz,” atminas ēdienu blogere. Ja pirms tam Elizabete salīdzinoši maz gatavoja mājās pati un eksperimentēja ar dažādām sastāvdaļām, tad, uzsākot ceļu uz veselīgāku ķermeni, viņa to darīja aizvien biežāk.

foto: no privātā arhīva

Lai pati atcerētos izdomātās receptes un varētu tās atkārtot, Elizabete nolēma izveidot savu Instagram kontu. Sākumā viņa tajā dalījās tikai ar receptēm, bet ar laiku papildināja saturu ar produktu apskatiem un  atklāti dalījās ar savu stāstu un progresu. Šobrīd viņas kontam seko vairāk nekā 24 000 cilvēku. Elizabete atceras, ka visstraujāk viņas sekotāju loks sāka augt pēc tam, kad viņa publicēja mazo picu un veselīgo siera plācenīšu receptes.

“Tās ir ļoti garšīgas un vienkāršas receptes ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu. Visticamāk, tie bija galvenie iemesli, kāpēc cilvēki ar tām dalījās arī savos profilos, tādējādi iepazīstinot ar tām arī savus sekotājus,” viņa stāsta. Blogere atklāj, ka, uzsākot darbību Instagram, viņas pašmērķis nebija kļūt par influenceri un sasniegt lielu sekotāju skaitu. Tomēr tas notika – pavisam ātri un negaidīti.

Elizabete ar veselīgām un gardām receptēm dalās ne tikai savā Instagram kontā, bet arī mājaslapā healthyliving.lv. To jaunā sieviete esot izveidojusi pēc sekotāju pieprasījuma. Viņa stāsta, ka daudziem, tai skaitā arī pašai, informāciju ir daudz vieglāk uztvert, ja tā ir izvietota mājaslapā. Piedevām tur esot publicētas arī tādas receptes, kas nav pieejamas viņas Instagram kontā.

foto: no privātā arhīva

Motivē sekotāji

Elizabete neslēpj, ka reizēm mēdz rasties šaubas par publicētā satura nepieciešamību un gribas atmest ar roku jaunu recepšu publicēšanai. Šādos brīžos lielu motivāciju sniedz sekotāji, kuru atzinība un pateicības vārdi iedrošina turpināt radoši izpausties virtuvē, improvizējot un izveidojot aizvien jaunas, veselīgas receptes, ko savā uzturā var ieviest jebkurš.



Radot jaunas receptes, ēdienu blogere vienmēr pieturas pie trim atslēgas vārdiem: ātri, sabalansēti un garšīgi. Taču primārais vienmēr ir garša. Tagad, kopš viņa ir kļuvusi par mammu, liela nozīme ir tam, lai pagatavotais ēdiens garšotu arī mazajam ķiparam. Tu noteikti prāto, kur tad paliek maģiskais vārdiņš “veselīgi”. Elizabete uzskata, ka veselīgi sevī ietver visas trīs iepriekš nosauktās lietas. Protams, veselīgi ne vienmēr būs ātri, bet sabalansēti un garšīgi noteikti. “Veselīgam ēdienam nav jābūt pliekanam vai sarežģītam. Ja tiek pareizi izprasta vārda “veselīgs” nozīme, tad jebkuru maltīti var padarīt veselīgāku un vērtīgāku, saglabājot savu mīļāko garšu,” viņa skaidro.

Zinot savu recepšu pamatvērtības, ir daudz vieglāk izdomāt aizvien jaunas idejas. Elizabete atklāj, ka visbiežāk iedvesmu jauniem un garšīgiem šedevriem smeļas lielveikalā. “Es ieraugu produktu, ar kuru vēlētos paeksperimentēt, un sāku prātot, ar ko to veiksmīgi sakombinēt,” viņa stāsta. Iedvesmu rada arī kādas vecas pavārgrāmatas pāršķirstīšana.

Bērna ietekmē

Salīdzinoši nesen Elizabete kļuva par māmiņu. Līdz ar izmaiņām personīgajā dzīvē mainījās arī viņas Instagram konts. Pirmkārt, tā nosaukums tika nomainīts no @healthyliving uz @elizabete_valujeva. Otrkārt, tagad Elizabetes Instagram profilā var atrast ne tikai receptes un produktu aprakstus, bet arī dzīves stila saturu par bērna kopšanu un citām tēmām. “Es nekad nedomāju, ka reiz publicēšu ar ēdienu nesaistītu saturu. Taču tas notika dabiski. Uzskatu, ka šobrīd mans vārds un uzvārds kā konta nosaukums jaunajam saturam piestāv daudz labāk,” viņa atklāj.

foto: no privātā arhīva

Bērna ienākšana ģimenē ne tikai ietekmējusi Elizabetes publicēto saturu, bet arī likusi vēlreiz pārskatīt ģimenes uzturu. “Kad mazulis sasniedz vecumu, kad viņam ir ļauts nogaršot dažādus pārtikas produktus, piebarošana jāsāk ar pavisam vienkāršiem, bet uzturvielām bagātiem produktiem, piemēram, ar dārzeņiem un gaļu, līdz ar to šie produkti mūsu uzturā ir parādījušies aizvien vairāk,” sieviete stāsta. Turklāt Elizabete ir sākusi plānot ēdienreizes un iepirkšanos veikalā tā, lai ēst gatavošana un pārējais ar to saistītais process aizņemtu pēc iespējas mazāk laika.

Attiecības ar ēdienu

“Attiecības ar ēdienu” jau sen vairs nav vārdu salikums, ko lieto tikai uztura speciālisti. Tagad savu attiecību statusu ar šo dzīves “partneri” cenšas saprast katrs, kuram rūp sava veselība un labsajūta. Šobrīd Elizabete lepni atzīst, ka viņas attiecības ar ēdienu no sarežģītām ir kļuvušas par veselīgām un pašpietiekamām, taču tā nav bijis vienmēr. “Pirms tam manu uztveri par ēdienu ļoti ietekmēja sociālajos medijos pieejamā informācija un produktu iedalījums veselīgajos un neveselīgajos.

Līdz ar to, apēdot kaut ko “neveselīgu”, es sevi nosodīju un kritizēju,” stāsta ēdienu blogere. Taču tas ir pagātnē. Pašreiz Elizabetes filozofija ir kā medus pods ausīm – viņa uzskata, ka našķiem un kalorijām bagātiem ēdieniem ir vieta daudzveidīgā un sabalansētā uzturā. Sieviete atklāj, ka šī filozofija krietni atviegloja svara zaudēšanas procesu un ļāva kļūt nosvērtākai un mierīgākai. Viņa vairs nesatraucās par to, kurus produktus drīkst un kurus nedrīkst iekļaut uzturā, jo saprata, ka ierobežotā daudzumā var ēst visu un problēma nav konkrētos produktos.

foto: no privātā arhīva

Tāpat Elizabete ir sapratusi, ka ēšanas paradumi var mainīties atkarībā no ķermeņa vajadzībām. Piemēram, pašreiz viņa aktīvi trenējas, līdz ar to cenšas ēst produktus, kas dotu viņai spēku un palīdzētu audzēt muskuļu masu. Iespējams, citā dzīves periodā viņas mērķi un dzīvesveids atšķirsies un ēšanas paradumi mainīsies tiem līdzi, kas ir tikai normāli. “Mēs neēdam tikai tāpēc, ka mums garšo vai jūtam izsalkumu. Ir jāpievērš uzmanība arī tam, lai uzņemtā pārtika atbalsta mūsu ikdienas fiziskās aktivitātes,” viņa skaidro.

Pārmaiņas uzturā, attiecībās ar ēdienu un fiziskajās aktivitātēs ne tikai veicināja svara zudumu, bet arī uzlaboja Elizabetes pašsajūtu. “Uzskatu, ka tas ir liels sasniegums, jo, ja mēs katrs būsim par kripatiņu apmierinātāki, tad arī mēs kā sabiedrība kopumā būsim laimīgāki,” viņa piebilst.

Sātīgā lazanja ar biezpienu

“Šī ir viena no visiemīļotākajām receptēm manā profilā. Turklāt lazanja garšo arī bērniem,” saka Elizabete. Atšķirībā no ierastās lazanjas šīs receptes sastāvā ir vairāk olbaltumvielu, tāpēc tā ir nedaudz sātīgāka.

foto: Instagram.com/elizabete_valujeva

Lazanjas pagatavošanai vajadzēs - tītara vai cāļa malto gaļu, tomātu mērci, mīksto vājpiena biezpienu, rikotas sieru, lazanjas plāksnes, rīvētu cieto sieru un zaļumus pasniegšanai.

Gardie salāti ar vistas akniņām

“Cāļa aknas ir ļoti vērtīgs produkts. Tās satur ne tikai B grupas vitamīnus, bet arī dažādas minerālvielas, piemēram, folskābi, dzelzi, cinku, magniju un selēnu. Taču, lai cik vērtīgas tās būtu, bieži vien ir grūti atrast idejas, kā tās gardi pagatavot. Šie salāti ir svaigi, viegli, taču tajā pašā laikā sātīgi un vērtīgi veselībai,” skaidro receptes autore, piebilstot, ka svarīgākais šajos salātos ir mērce, kas lieliski saderēs arī kopā ar citiem salātiem.

foto: Instagram.com/elizabete_valujeva

Salātu pagatavošanai vajadzēs cāļa aknas, Provansas salātu maisījumu un rukolu, ķirštomātiņus, vārītas bietes, šampinjonus, sāli un piparus, kā arī šalotes sīpolu. Mērcei - olīveļļu, Dižonas sinepes, baltvīna etiķi, citrona sulu, medu, dilles un ķiploku. 

Sulīgā burkānkūka

Mīksta, sulīga un izcili garda kūka, kura noteikti izdosies arī tiem, kuri ar gatavošanu ir uz “jūs”. Cepšanai izmantota taisnstūra silikona forma 26 x 13 cm.

foto: Instagram.com/elizabete_valujeva

Pagatavošanai vajadzēs - burkānus, Nutego mandeļu krēmu, miltus (var izmantot auzu un kviešu), banānus, kanēli, šķidru medu vai agaves/kļavu sīrupu, cepamo pulveri un rozīnes. Glazūrai - krēmsiers, citronu sula, medus, rieksti vai ogas.