Programma “Vesels bērns” aicina vecākus pievērst uzmanību nepieciešamībai bērniem uzņemt D3 vitamīnu
No kreisās Sanita Mitenberga, Lizete Puga, Renāte Līdaka - Ziemane.
Bērni
2023. gada 2. februāris, 09:01

Programma “Vesels bērns” aicina vecākus pievērst uzmanību nepieciešamībai bērniem uzņemt D3 vitamīnu

Jauns.lv

SIA “Centrālā laboratorija” analīžu datu apkopojums par 2021. gadu liecina, ka 60 procentu bērnu vecumā no 3 līdz 16 gadiem kopējais D vitamīna līmenis asinīs ir zem normas – mazāk nekā 30 ng/ml. Tā kā tieši šis vitamīns ir viens no vitāli visnepieciešamākajiem gan normālai bērna attīstībai un augšanai, gan imunitātes spējai pasargāt organismu no vīrusiem un saaukstēšanās un tā trūkums spēj atstāt neatgriezeniskas sekas uz mūsu jaunās paaudzes veselību, tiek sākta sociālā programma “Vesels bērns”.

Programmas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz šo veselības tēmu, aicinot pārbaudīt D vitamīna līmeni bērna asinīs, un veicināt vecāku izpratni par to, kā bērnam pareizi papildus uzņemt D vitamīnu labākajā veidā.

“Šajā cilvēka attīstības vecumposmā normāls kopējā D vitamīna līmenis asinīs un D3 uzņemšana ir pamatnepieciešamība. Tāpēc es saviem mazajiem klientiem vismaz reizi gadā nozīmēju nodot asins analīzes. Turklāt šobrīd ir svarīgi saprast, ka labai imunitātes darbībai D vitamīna līmenim būtu jābūt vismaz 50 ng/ml. Vēl būtu jāpiegriež īpaša vērība tam, kādu uztura bagātinātāju vecāki lieto, lai bērns uzņemtu nepieciešamo D vitamīna dienas devu,” šīs tēmas aktualitāti pamato viena no programmas vēstnesēm Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Sanita Mitenberga.

Programma “Vesels bērns” vēršas pie vecākiem, lai izglītotu tos un skaidrotu, ka ”atpērkoties” ar produktiem, kas bagātināti ar D vitamīnu, galarezultātā viņi bērnam nenodrošina nepieciešamo D vitamīna dienas devu. Kā medijos minēts, lai uzņemtu šī vitamīna dienas normu, mazajam būtu jāapēd četras porcijas brokastu pārslu vai jāizdzer litrs piena produktu ik dienu. Tikpat maldinoša var būt šī vitamīna uzņemšana ar multivitamīnu (kuru sastāvā ir D3 vitamīns) palīdzību.

“Vecākiem būtu jāpatur prātā, ka D3 vitamīns ir jāuzņem viens pats jeb monoterapijā, nevis multivitamīnos, kuros tā uzsūkšanās spēja ir tikai 30–40 procenti. To var novērot pēc klientu asins analīzēm,” skaidro Dr. Sanita Mitenberga. “Iemesls ir D3 vitamīna deva, kas ir multivitamīnu sastāvā. Nereti tā ir neliela un nesasniedz bērnam ieteicamo dienas devu, kas ir 600 starptautiskās vienības,” piebilst bērnu uztura speciāliste Lizete Puga, otra programmas “Vesels bērns” vēstnese.

Pirmais solis, kas vecākiem jāsper, ir D vitamīna kopējā līmeņa noteikšana bērna asinīs. To var veikt, nododot asinis analīzei jebkurā laboratorijā.

Programmas “Vesels bērns” partnere SIA “Centrālā laboratorija” savās filiālēs piedāvā specializētus kabinetus bērniem, kuri ir iekārtoti tā, lai mazinātu stresu, un manipulācijas tur veic saskarsmei ar bērniem apmācīts personāls. Bērniem ir atsevišķa rinda, viņi var skatīties animācijas filmu programmu un pēc manipulācijas saņemt īpašus plāksterīšus un diplomu par drosmi.

Sociālās programmas iniciators un finansētājs Latvijas farmācijas zīmols LYL love your life® “Vesels bērns” ietvaros nodrošina iespēju aptieku tīklos, interneta aptiekās un zīmola mājas lapā lyl.eu iegādāties bērniem domāto D3 vitamīnu spreja formā LYLsunD3 KID ar atlaidi līdz 50 procentiem. 

“Mūsu zīmola pamatuzdevums ir gādāt par Latvijas iedzīvotāju, īpaši – mūsu jaunākās paaudzes veselību. Šīs programmas uzdevums ir ne tikai vērst vecāku uzmanību uz problēmu un spēcināt D3 vitamīna lietošanas paradumus ģimenē, bet piedāvāt arī reālu iespēju sākt lietot D3 vitamīnu papildus – uztura bagātinātāja veidā,” skaidro LYL love your life® zīmola vadītāja Renāte Līdaka-Ziemane. “Nav šaubu, ka ir svarīgi izvēlēties piemērotu monovitamīnu.  LYLsunD3 KID ir ne tikai dabisks, lietošanā drošs un ērti uzņemams D3 vitamīns, kuru jau daudzi Latvijas bērni ir iecienījuši, šī produkta labvēlīgā iedarbība ir apstiprināta arī četros Latvijā veiktos zinātniskos pētījumos,” produkta efektivitāti un drošumu lietošanai bērniem uzsver R. Līdaka-Ziemane.

Programmā “Vesels bērns” paredzēts sniegt informāciju par D vitamīna nepieciešamību bērna veselībai, par pirmajām pazīmēm D vitamīna deficīta gadījumā, un par pareizu D3 vitamīna uzņemšanu un dozēšanu.