Ko nozīmē “gudras” uzkodas un kuras no tām iecienījusi aktrise Lelde Dreimane?
Dzīvesstils
2020. gada 13. oktobris, 11:01

Ko nozīmē “gudras” uzkodas un kuras no tām iecienījusi aktrise Lelde Dreimane?

Karlīna Timofejeva

Ideālā gadījumā mūsu ikdienas ēšanas plānam ir jāiekļauj 3 galvenās maltītes: brokastis, pusdienas, vakariņas. Protams, starp ēdienreizēm būs vairākas stundas, kad lielākā daļa cilvēku sajutīs izsalkumu. Tam ir paredzētas uzkodas. Kāpēc ir būtiski izvēlēties veselīgas uzkodas, kā tās izvēlēties gudri un kādām uzkodām dod priekšroku populārā aktrise Lelde Dreimane?

Lai arī ir cilvēki, kuri jūtas komfortabli, ēdot 2 līdz 3 galvenās maltītes dienā un iztiekot bez uzkodām, ir būtiski sekot līdzi savai pašsajūtai, kā arī raudzīties uz uzturu, ēšanas režīmu kā vienu veselumu. Veselīgas uzkodas starp dienas galvenajām maltītēm nodrošinās ar nepieciešamo enerģiju, uzturēs vielmaiņas darbību, samazinās izsalkumu, atturot no pārēšanās nākamajā dienas maltītē.

Saskaņā ar starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Nutrition, kas vienlaikus ir arī eksperts sabalansēta uztura jomā, uztura ekspertes Anastasijas Kurginianas teikto, 3 dienas galvenās maltītes un viena uzkoda starp katru tām, ir lielisks režīms, lai uzturētu veselīgu gremošanas sistēmas darbību un iegūtu piemērotu daudzumu uzturvielu savam organismam. Šāds ēšanas režīms veidos aptuveni 4 stundu intervālus starp visām dienas maltītēm. Tāpat šāda režīma ievērošana sniegs iespēju sadalīt uzņemto ēdienu vienmērīgi visas dienas garumā, nostabilizēt regulāras ēšanas paradumus, ļaus izvairīties no pārmērīga izsalkuma vakarā, kas ir arī viens no iemesliem, kādēļ mēs nereti nevaram sevi kontrolēt un “virinām ledusskapi pārāk bieži”.

“Izdarot pareizās izvēles, jūsu ķermeņa atbildes reakcija būs pietiekams enerģijas līmenis un patīkams spoguļattēls. Lai gan mūsu fiziskās īpatnības un dzīvesstili atšķiras, ir daži pamata padomi uzkodu izvēlē, kas būtu jāatceras ikvienam. Proti, prātīgi būtu izvēlēties olbaltumvielām bagātas uzkodas,” saka eksperte.

Kādas uzkodas izvēlēties?

Garai un aizņemtai dienai aktrise Lelde Dreimane ir atradusi dažus trikus, kā samazināt neveselīgo uzkodu daudzumu un padarīt našķošanos labvēlīgu gan viņas figūrai, gan labsajūtai.

“Bieži vien manas dienas ir saplānotas pa minūtei, tāpēc man ir svarīgi, lai man līdzi ir uzkodas, kas paildzina sāta sajūtu, bet nesniedz nevajadzīgas kalorijas. Man ļoti garšo burkāni, kas sagriezti strēmelītēs, ciedru rieksti un mājās gatavots popkorns. Tāpat es dodu priekšroku mājās gatavotiem smūtijiem un kombučai,” saka L. Dreimane.

No kreisās puses: Una Ulme, žurnāla "Pastaiga" skaistuma redaktore, aktrise Lelde Dreimane un Herbalife Nutrition neatkarīgā partnere Sabīne Slobodjane video uzņemšanas laikā projektam "Uzturs Tavam dzīvesstilam".

Uztura eksperte A. Kurginiana papildina, ka ideālai uzkodai nevajadzētu destabilizēt insulīna un cukura līmeni asinīs, tai vajadzētu saturēt olbaltumvielas un/vai šķiedrvielas, labvēlīgos taukus, tādējādi palīdzot nākamās stundas nedomāt par ēdienu.

Kā “gudras” uzkodas viņa iesaka izvēlēties dārzeņu salātus ar vai bez vistas gaļas, zivi, olām vai sieru ar zemu tauku saturu; augļus, kas satur maz cukura (fruktozes); bezpiedevu jogurtu ar ogām; humusu ar dārzeņu strēmelītēm vai sauju riekstu (mandeles, lazdu riekstus, valriekstus u.c.).

“Es esmu pārliecināta, ka tiem, kuri vienmēr ir steigā līdzīgi kā Lelde Dreimane, vai tiem, kuri citu iemeslu dēļ nevar paši sagatavot uzkodas nākamajai dienai, noderēs jau gatavi risinājumi. Piemēram, Herbalife Nutrition Olbaltumvielu batoniņi. Katrs no tiem satur 140 kcal un 10 gramus olbaltumvielu. Tie ir lieliski līdzņemšanai vai lai dalītos ar kolēģiem tējas dzeršanas laikā,” iesaka A. Kurginiana.

Viņa akcentē arī sezonālos aspektus, kas var papildināt uzkodu izvēli, piemēram, sezonālās meža ogas ar grieķu jogurtu un čia sēklām. Tikmēr tiem, kuriem patīk eksperimentēt, salāti ir iespēja iztēlei. Lapu salāti ar lasi, fetas sieru, avokado. Tādas uzkodas veicinās sāta sajūtu, ļaus kontrolēt izsalkumu un saglabās zarnu mikrofloras balansu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Herbalife Nutrition"