Skaistums
2020. gada 28. jūlijs, 05:40

Cik daudz ūdens jāizdzer? Stāsta pretnovecošanas speciāliste, daktere Jana Janovska

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Ja vien rūp veselība un labs izskats, pret ūdens dzeršanu ir jāizturas nopietni. Īpaši vasarā, kad atūdeņoties ir pavisam vienkārši.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par to, cik svarīgi ir dzert ūdeni, stāsta Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas un Capital Clinica dermatoloģe, pretnovecošanās un preventīvās medicīnas speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja, daktere Jana Janovska.

  • Cilvēka organisms sastāv no liela daudzuma ūdens, tāpēc ūdens ir vitāli svarīgs ikvienai šūnai, lai tā funkcionētu pilnvērtīgi un kvalitatīvi. Ūdens palīdz attīrīt organismu, un šajā procesā tiek iesaistītas gan nieres, gan āda, gan šūnas. Tās palīdz kontrolēt organisma termoregulāciju un caur sviedru dziedzeriem izvadīt toksīnus un sāļus. Cilvēks var ilgāku laiku neēst, bet iztikt bez ūdens nav iespējams pat pāris dienu.
     
  • Pietiekams izdzerta ūdens daudzums nodrošina ādas produktīvo funkciju, veidojot labu aizsardzību pret ārējo vidi un stiprinot estētisko funkciju – āda ir elastīga un mitrināta, kā arī pilnvērtīgi strādā sekretorā funkcija – organisms spēj fizioloģiski izdalīt vielas maksimālā apjomā.
     
  • Vasarā dehidrēties ir ļoti vienkārši, tāpēc ir regulāri jādzer; ja ūdens trūkst, organisms dehidrējas un sākas intoksikācija jeb saindēšanās. Par nepietiekamu izdzertā ūdens daudzumu signalizē sirdsklauves, sausa mute un mēle, vājums, var būt galvas sāpes un reiboņi, paātrinās elpošana, zūd ādas elastība, var paaugstināties ķermeņa temperatūra. Sajūtot šādus simptomus, uzreiz ir jādzer ūdens, var iet aukstā vannā, bet, ja ir karstuma dūriens, jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo var būt nepieciešams pievienot intravenozo sistēmu.
     
  • Karstā laikā jāizvairās no alkohola lietošanas, jo tas dehidrē organismu, bet katrai kafijas tasītei jāuzdzer divas glāzes ūdens, jo arī tā atūdeņo ķermeni.
     
  • Ja cilvēks ir vesels un viņam nav hronisku sirds, asinsvadu vai nieru slimību, dienā ieteicams izdzert pat 2,5 litrus ūdens. Jādzer regulāri, mazām devām, lai ūdens organismā tiktu filtrēts visu laiku. Ikviena organisma šūna būs pateicīga, ja saņems ūdeni regulāri.
     
  • Vislabāk ir dzert tīru ūdeni, kam garšas uzlabošanai var pievienot piparmētras lapiņas vai gurķa šķēlīti. Ja cilvēkam ir jāuzlabo kuņģa un zarnu trakta mikroflora, ūdenim var pielikt citrona šķēlīti; ja ir tendence uz nieru iekaisumiem un cistītu, var pievienot dažas dzērvenes. Saldinātu ūdeni gan nebūtu ieteicams dzert.
     
  • Ūdenim piemērotākā ir stikla pudele, arī eko pudeli vēlams lietot stikla, jo plastmasas pudeles elementi uzkrājas ūdenī, pēc tam tie var uzkrāties aknās, nierēs vai citur organismā. Ja pie ūdens pievieno dabiskos garšu uzlabotājus, stikla pudele jāizvēlas tumšā krāsā, lai saules staru ietekmē pievienotie garšu uzlabotāji nevarētu oksidēties.
     
  • Karstā laikā vēlams ūdeni izsmidzināt arī uz ķermeņa – der gan dzeramais ūdens, gan speciālie ķermeņa ūdeņi, kas ļoti labi mitrina ādu un uzlabo tās veselīgumu. Ķermeņa ūdeņus var smidzināt pat uz kosmētikas, un tie lieliski atsvaidzina ādu. Atceries – vasarā vēlams izvairīties no alkoholu saturošu smaržu lietošanas uz ādas, jo var vieglāk rasties saules apdegumi. Smaržas var pūst uz apģērba vai matos, bet vislabāk ir lietot ēteriskās eļļas.

TOP 4 bezmaksas lietotnes, kas palīdz kontrolēt izdzertā ūdens daudzumu

  •  Daily Water Tracker Reminder. Lietotāju vērtējums – 4,8 zvaigznes. Var izvirzīt ikdienas ūdens patēriņa mērķi un pievienot izdzertā daudzumu. Detalizēta statistika, kas parāda, cik tuvu esi mērķim.
     
  • Hydro Coach. Lietotāju vērtējums – 4,6 zvaigznes. Nepieciešams regulārs atgādinājums padzerties? Lūk, lietotne, kas to dara perfekti. Uzstādījumos iestati vēlamo ūdens daudzumu vai ļauj, lai to aprēķina lietotnes kalkulators.
     
  •  Water Drink Reminder. Lietotāju vērtējums – 4,6 zvaigznes. Šī lietotne aprēķinās, cik daudz ūdens ķermenim nepieciešams katru dienu, pašam atliek tikai reģistrēt uzņemtā ūdens daudzumu. Tā arī atgādinās, lai padzeries.
     
  • Plant Nanny. Lietotāju vērtējums – 4,5 zvaigznes. Ar šo lietotni ūdens dzeršanu var padarīt nedaudz jautrāku, jo ikreiz, kad padzersies, virtuāli tiek aplaistīts augs. Jo vairāk izdzertā ūdens glāžu reģistrēsi, jo priecīgāks būs mazais augs tavā telefonā.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās