7 idejas veselīgām pusdienām darbā
Darbdienas vidus, trūkst laika pusdienām? Tikvien tās nelaimes – iepērcies veikalā un pagatavo pati! Ātri, kompakti, un nav dārgi. Lūk, dažas receptes pusdienām birojā, ko iesaka diētas ārsti – Lolita Neimane un Andis Brēmanis.
Dārzeņi
Gurķi, tomāti, redīsi, paprika, rīvēti burkāni un bietes, kas pieejami vakuumiepakojumā, galviņkāposti, salāti, spināti, skābenes, diedzēti asni un citi zaļumi (zaļumos ir daudz antioksidantu).
Tālāk kombinē pēc gaumes un patikas!
• Pats vienkāršākais variants – gurķis, tomāts, salātu lapas, paprika + nesaldināts jogurts (piemēram, Bio-lakto, Baltais Zilonītis; satur labās probiotikas), krējums vai citronu sula, ko sajauc ar labas kvalitātes salātu eļļu (ja tavā birojā ir ledusskapis, nopērc mazāko pudelīti un lieto vairākkārtīgi). Ja dārzeņiem pievienosi kefīru – būs aukstā zupa.
• Izmanto šos pašus dārzeņus! Lai ēdiens būtu nedaudz sātīgāks – pievieno mazos kubiciņos sagrieztu sieru (ja vēlies mazāk kaloriju, izvēlies diētisku sieru), sajauc ar citronu sulu!
• Sajauc vakuumiepakojumā pieejamās bietes un burkānus un apber ar zaļumiem vai diedzētiem asniem. Vari pievienot arī nedaudz citronu sulas, eļļas vai nesaldā jogurta.
• Ja esi saldummīle, bietēm un burkāniem jauc klāt riekstus, rozīnes + nedaudz eļļas, medu.
• Kopā ar salātiem baudi rupju maizi. Lai būtu spēks!
Tos izvēlies, ņemot vērā sezonas piedāvājumu – apelsīnus, kivi (daudz C vitamīna), banānus (sātīgi), melones, vīnogas vai arī pusdienlaikā našķoties ar izcilu dzelzs avotu – zemenēm.
• Sagriez augļus nelielos gabaliņos! Ēd sajauktus ar valriekstiem, lazdu vai
jebkuriem citiem riekstiem.
• Augļiem vari pievienot arī kukurūzas
pārslas (nesaldinātas, ja vēlies, lai ēdiens būtu diētisks).
• Sātīgāks aizdars – jebkurš jogurts.
Ātri pagatavojamās pārslas
• Izvēlies Rīgas Dzirnavnieka piedāvātās griķu vai kartupeļu pārslas (pieejamas arī fasētas pa porcijām), ieber bļodiņā un vienkārši aplej ar verdošu ūdeni. Ēdot pēc vēlēšanās pievieno sviestu, krējumu, zaļumus. Ja esi ļoti izsalkusi, nopērc veikalā vēl dažas šķēlītes gatavas, siltas cepeša gaļas (pieejama veikalos Rimi, Elvi; centies izvairīties no šķiņķa un desām). Kartupeļu biezenim aizdarā perfekti noderēs jebkurš biezpiens.
• Atklāj Zelta Kliņģera ražotās diedzētu rudzu asnu pārslas! Pievieno tām žāvētus augļus, lazdu vai valriekstus, mandeles un jogurtu Baltais Zilonītis, medu vai ievārījumu. Šai receptei vari izmantot arī Rīgas Dzirnavnieka auzu un piecgraudu pārslas.
• Sajauc kopā Valmieras piena ražoto viendabīgo Jauno biezpienu ar jebkuru
graudaino mājas sieru, pievieno tam visam vēl sagrieztus svaigus redīsus, gurķus vai tomātus, pievieno zaļumus!
Spēcinoši augi
• Ar sātīgumu izceļas pākšaugi. Lēti un labi, ja no mājām līdzi būsi paņēmusi novārītas pupiņas (satur tik labās augu olbaltumvielas; ja nevēlies pupas vārīt pati, izmanto veikalā pirktas, konservētas; lai skaistāk – trīs dažādās krāsās). Tās sajauc ar tomātu, papriku, kukurūzu, un, ja vēlies, pievieno arī sagrieztu sīpolu, pievieno citrona sulu un eļļu.
• Vēl viens spēcinošs variants – uz rupjas maizes uzgriez avokado šķēlītes, pārslaki ar citrona sulu, uzber piparus vai dilles.
Enerģijas lādiņam
• Lai ātri iegūtu enerģiju, piemēram, pēc garas sapulces, ievilkušās darbdienas vai, ja grasies pēc darba doties uz fitnesa klubu, vienkāršākais variants – likt lietā melno šokolādi, žāvētus augļus, riekstus, mandeles. Miksē tos jebkurā kombinācijā!
• Vari izmantot saldinātas kukurūzas pārslas, ko iejauc jogurtā. Vēl gardāk, ja pievienosi arī augļus, riekstus.
• Apēd banānu, kas satur zināmu daudzumu ogļhidrātu. Vari to iegriezt saldajā jogurtā.