Piparkūkas ar ķimenēm? Jā!
Ja gribi ideālu mīklu, iegādājies un lieto elektroniskos virtuves svarus! Kas tad ir piparkūku mīkla? Trekna karamele, kuras tumšumu rada dedzinātais cukurs, kurš noplaucē miltus! Parasti meklē tumšāku mīklu, taču visbiežāk tumšumu dabū nevis ar cukuru, bet gan kakao.
Skrīveru Rozīnes mājas saldējumu dažādu tirdziņu apmeklētāji zina un ir iecienījuši. Pazīst arī Leldi Sotnieci, vienmēr smaidīgo saldējuma meiteni, kura rada citu par citu pārsteidzošākus saldējumus, piemēram, ar biezpienu, sieru un estragonu vai šokolādes un zilā siera salikumu. Taču aiz Leldes stāv spēcīga komanda – ģimene: mamma Dzidra, tētis Voldemārs, brāļi Mārtiņš un Emīls. Ģimene ir vienojusies, ka viņu seja ir Lelde, diplomēta pārtikas tehnoloģe, taču patiesībā meitas talantam ir stiprs pamats – mammas Dzidras aizrautīgā mīlestība pret dažādu ceptu saldumu radīšanu. Dzidra gan sevi neļauj saukt par konditori, lai arī pati ir strādājusi un pat izveidojusi savu konditoreju, gatavojusi maltītes Skrīveru skolā, un arī tagad, tuvojoties Ziemassvētku laikam, viņas pārziņā ir dažādu piparkūku mīklu un citu saldu našķu gatavošana.
Sastāvdaļas:
1,5 kg mīklas
250 g viegli dedzināta (karamelizēta) cukura sīrupa, verdoša
200 g cukura sīrupa, verdoša
250 g rupja maluma rudzu vai kviešu miltu
360 g bīdelētu (parasta maluma) kviešu miltu
250 g cūku tauku
1300 g ūdens (daudzums atkarīgs no miltu briedības)
4 g sāls
6 g sodas
4 g smaržīgo piparu (virces), maltu
2 g melno piparu, maltu
2 g kanēļa
1–2 g citronskābes
nažagals muskatrieksta, malta
nažagals koriandra sēklu, maltu
nažagals krustnagliņu, maltu
10 g ķimeņu sēklu, maltu
sauja ķimeņu sēklu pārkaisīšanai
Piparkūkas ar ķimenēm
Pagatavo sīrupus: liec cukuru katlā, pievieno nedaudz ūdens un uz nelielas uguns apmaisot kausē. Dedzināto cukura sīrupu iegūst, cukuru nedaudz piededzinot (karamelizējot). Darbojoties ar sīrupiem esi ļoti uzmanīga – tiem jābūt verdošiem, līdz ar to ievēro visus darba drošības pasākumus, lai neapplaucētos!
2. Ber bļodā miltus, garšvielas, izņemot sodu, aplej ar verdošajiem sīrupiem un ar koka mentni sajauc un samīci, cik spēj. Pēc vajadzības pamazām lej klāt ūdeni un sastrādā mīklā, pakāpeniski pievienojot un iejaucot tajā cūku taukus. Pašās beigās mīklai pievieno sodu. Kad mīkla atdzisusi, liec to uz miltiem pārkaisītas darba virsmas un sastrādā vienotā masā, savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz dienu, lai gan jo ilgāk mīklai ļauj saēsties, jo labāka tā ir.
Nokaisi darba virsmu ar miltiem, izveltnē mīklu un izspied piparkūkas, kādas formas tev tīk. Pārkaisi ķimenēm un nolako ar kausēta sviesta un cukura maisījumu. Šauj līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes.
Mīklai vari pievienot arī 1 ēdk. medus un aptuveni 30 ml ruma. Patiesībā šīs piedevas ikvienu mīklu padarīs gardāku un garšās bagātāku!
Maizniekmeistaru gudrība
Jo mazāk miltu, jo labāka mīkla, jo grūtāk ar to strādāt.
Lai labi garšo un ielaid Ziemassvētku smaržu savā mājā jau šodien! Sirsnīgus un gaišus svētkus novēl Vitiron .
Signe Šēnfelde/foto – Rojs Maizītis