Ko iesākt ar bagātīgo kabaču ražu? Padomi
Kabačiem piemīt īpašība strauji augt, tāpēc rudenī rodas pamatots jautājums - kur likt milzīgo ražu. Iesaka gastronomijas žurnāliste Iveta Galēja un žurnāla 100 labi padomi redaktore Signe Šēnfelde.
Ātrie kabači
1. variants. Mazus kabačus sagriez puscentimetru biezās šķēlītes, no abām pusēm apcep labā eļļā, pārkaisi ar sakapātiem ķiplokiem, sāli un pipariem, pacep vēl kādu minūti un gatavus bagātīgi pārkaisi ar kapātām dillēm. Svarīgi, lai šķēlītes iesūktu pietiekami daudz ķiploku aromāta.
2. variants. Gan mazus, gan lielus kabačus (kam iztīrītas sēklas) sagriez plānās šķēlītēs, apcep eļļā kopā ar sīpolu ripiņām, tad pievieno šķēlītēs sagrieztus tomātus un strēmelītēs sagrieztu papriku un izsautē mīkstus. Pieber sāli un piparus un – kas svarīgi – iemaisi diezgan daudz asu sinepju.
Saldēti kabači iebiezinātāja aizstāšanai
Kabaču mīkstumu sagriez gabaliņos, olīveļļā izsautē mīkstus, sablenderē un nelielās porcijās iesaldē. Ziemā biezeni ņem par pamatu zupām, izmanto mērču un krēmzupu iebiezināšanai. Starp citu, ļoti labi garšo, iemaisīts kartupeļu zupā. Svarīgi, lai kabači nebūtu lielāki par 20 cm, jo tad tie būs šķiedraini. Ja biezenim pirms saldēšanas pievieno sasmalcinātus garšaugus, smalki sarīvētus burkānus vai pētersīļa sakni, sanāks aromātisks buljona kubiņu aizstājējs.
Kabaču salāti ar garšaugiem
Ēdami gan uzreiz, gan pēc pāris mēnešiem.
1 kg kabaču, sagrieztu gabaliņos vai šķēlītēs
2 sīpoli, parupji sagriezti
3–4 ķiploka daiviņas, sakapātas
150 ml 9% etiķa
100 ml eļļas
100 ml ūdens
1,5–2 tējk. sāls
10 smalki sakapātas bazilika lapiņas
10 smalki sakapātas salvijas lapiņas
10 smalki sakapātas palielas rozmarīna lapiņas
1. Visus produktus liec katlā, uzvāri un uz mērenas uguns maisot vāri aptuveni 5 minūtes.
2. Karstu pildi burciņās un aizvāko. Uzglabā aukstā pagrabā vai ledusskapī.
Kabaču kečups – labs risinājums bagātīgas ražas vienkāršai likvidēšanai
Šajā receptē sāls, cukura un etiķa daudzumu ieteicams līdzsvarot ar savu garšas izjūtu.
3 kg kabaču mīkstuma
1 kg sīpolu
250–300 g tomātu pastas
300–400 g brūnā cukura
350–400 ml 9% etiķa
3 ēdk. maltas asās paprikas
2 ēdk. karija pulvera
2 ēdk. maltu kajēnas piparu
3 ēdk. asu sinepju
2–3 ēdk. sāls
1. Kabačus un sīpolus sagriez mazos gabaliņos vai rupji sarīvē, samaisi ar sāli un diennakti noturi vēsumā. Tad sietā notecini; ja pārāk slapjš, mazliet nospied.
2. Liec katlā, samaisi ar pārējiem produktiem un uz lēnas uguns vāri aptuveni 1 stundu. Sablenderē, karstu pildi burciņās vai pudelēs, aizvāko un 15 minūtes paturi uz vāciņa.
Kabaču džems
Kabacis nav radīts tikai un vienīgi sāļajam galdam, no tā var gatavoto arī lielisku džemu, ko smērēt uz rīta grauzdiņiem vai pat kūkās. Galvenais, ka neviens nespēj uzreiz uzminēt, kas tas īsti ir tajā burciņā.
1 kg kabaču, nomizotu, atsēklotu, cukurgrauda lieluma gabaliņos
1 kg ievārījuma cukura (ar pievienotu pektīnu)
2 citroni, miziņa un sula
īkšķa lieluma (aptuveni 50 g) ingvers, rīvēts
1. Liec katlā kabaci, pievieno 2 ēdk. citrona sulas un uz vidēji lielas uguns, laiku pa laikam apmaisot, vāri, līdz masa ir daudzmaz viendabīga.
2. Pievieno atlikušo citrona sulu, miziņu, ingveru un cukuru. Vāri vēl aptuveni 10 minūtes un lej sterilās burciņās. Aizvāko, liec tumšā un vēsā vietā. Glabājas gadu.