foto: Publicitātes foto
"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes arhitektūrā, dizainā un modē 2023
Elita Patmalniece.
Topi
2023. gada 25. augusts, 11:35

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes arhitektūrā, dizainā un modē 2023

Pastaiga

Žurnāls “Pastaiga” šo topu veido jau septīto gadu, lai izceltu un godinātu Latvijas sieviešu panākumus, stāstītu par tiem plašākai sabiedrībai. Lūk, Latvijas gada sievietes arhitektūrā, dizainā un modē 2023.

Jaudīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pārskatot šā gada Latvijas sieviešu spožāko sasniegumu topu. Tas ik gadu atspoguļo sabiedrības viedokli un vēsta par to, kas mums rūp un ko novērtējam. Un aiz tā visa stāv pašaizliedzīgas, radošas, drosmīgas un ietekmīgas Latvijas sievietes. Mēs pamanām, novērtējam un ļoti lepojamies. Šis ir mūsu veids, kā pateikt paldies ikvienai no jums.

Šogad topu veido 19 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Mēs lūdzām ekspertus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 11 nozarēs un nozaru grupās. Un te nu atklājas šā topa burvība – tas ir tik daudzveidīgs.

Ir aizraujoši vērot, kā gadu no gada mainās topā pieminētās dāmas. Protams, ir arī gluži pretēji – vairāki vārdi stabili turas savās pozīcijās. Piemēram, šogad sadaļā “Politika” visvairāk izcelta ir Elīna Pinto, savukārt “Tehnoloģijās/IT” līdere joprojām ir “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone, bet “Medicīnā/Farmācijā” – NMPD direktore Liene Cipule.

Visu apkopojot, mēs ne tikai izceļam sievietes, kuras patlaban varam saukt par pārliecinošām savas nozares līderēm, bet arī uzzinām par profesionālēm, kuras nesavtīgi dara savu darbu un ikdienā nemirdz starmešu gaismās. Mums ir izcilas politiķes, uzņēmējas, vadītājas, juristes, finansistes, kultūras darbinieces, arhitektes, dizaineres, žurnālistes, zinātnieces, pedagoģes, tehnoloģiju un IT guru, mediķes, farmaceites, sportistes un aktīvistes. Sievietes, kuras var! Sievietes, kuras dara un kurām izdodas! Un mēs varam tikai iztēloties, cik daudz tas no viņām prasa ne vien profesionāli, bet arī privāti – būt labai, mīļai un pacietīgai mammai, sievai, meitai, draudzenei… Un vēl – ar patiesu cieņu un apbrīnu vērojam, cik nozīmīgas un aizraujošas ir topā minēto sieviešu nodarbošanās. Lai tikai kāds pasaka, ka Latvijā “nekas nenotiek”! Ir mums gan daudzsološi uzņēmumi, gan zinātne un inovācijas, gan pērles kultūrā un dizainā. Mums ir viss! Un talantīgas sievietes pavisam noteikti.

Eksperti

Karīna Kulberga, “Swedbank” valdes locekle un privātpersonu pārvaldes vadītāja
Lotte Tisenkopfa-Iltnere, “Mádara Cosmetics” dibinātāja un līdzīpašniece
Enno Ence, “MILZU!” dibinātājs un zīmola radītājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes loceklis, biznesa mentors
Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja
Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre
Marija Ručevska, inovāciju vadības uzņēmuma “Helve” līdzdibinātāja un vadītāja, “Practica Capital” investīciju partnere, “TechChill” valdes locekle
Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja
Ulvis Noviks, biedrības “Tavi draugi” vadītājs, uzņēmuma “MRCar.lv” līdzīpašnieks, uzņēmumu “braucamkopa.lv” un “Tiny Village Latvija” dibinātājs
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Baiba Liepiņa, Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja
Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte
Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore
Kaspars Gorkšs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors
Ieva Zībārte, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā
Matīss Kaža, kinorežisors
Tomass Pildegovičs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (“Stratcom”) vecākais eksperts
Gunda Reire, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja
Aija Šmidre, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja
Ivars Norvelis, oficiālā “Porsche” zīmola Latvijā pārstāvja SIA “Baltijas Sporta Auto” valdes loceklis

Paskaidrojumi

* Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs
# Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti

Latvijas gada sievietes arhitektūrā, dizainā un modē 2023

# BRIGITA BULA, arhitekte

foto: LETA
Brigita Bula.

“Sarunas ar Brigitu par viņas projektiem – vai tā būtu starptautisku atzinību guvusī “Sāls māja”, vai darbs pie IT uzņēmuma “Accenture” telpu pārveides – allaž paver jaunu perspektīvu uz telpu funkcionalitāti vai vides nozīmi mūsu ikdienā. Tās uzšķiļ manī dzirkstelīti mazliet citādi padomāt arī par biznesa procesiem un mudina pavērot sevi no citiem rakursiem.”
Karīna Kulberga

“Ar ilgtspējīgu pieeju un humānu attieksmi pret vēsturē tapušo, ko raksturo princips “Skatāmies, ko var nedarīt – nejaukt, nepārveidot un saglabāt”. Nesen šo pieeju izmantojusi Medicīnas vēstures muzeja pielāgošanā mūsdienu prasībām – tā bija jāpaveic ar ļoti ierobežotiem līdzekļiem, tāpēc bija svarīgi ieraudzīt brīnišķīgo, kas tur jau ir.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

# ZAIGA GAILE, arhitekte

foto: LETA
Zaiga Gaile.

“Apbrīnoju ne tikai par radošumu un izcilību, bet arī par stipro nervu sistēmu, gaidot realizējamies mūža lielāko projektu – Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju. Paralēli top Vāgnera nams un izglītības centrs “Drosmes māja” pie Žaņa Lipkes muzeja.”
Henrieta Verhoustinska

“Gudra, aktīva, stilīga, mūsdienīga, spītīga, pacietīga, pozitīva, zinoša, uz jaunu pieredzi un attīstību vērsta, izcila arhitekte. Izcila mamma saviem bērniem un vecmamma saviem mazbērniem, mīloša sieva savam vīram, izcila mājas saimniece, kolosāls cilvēks. Sieviete, kura prot pulcēt sev apkārt interesantus, radošus cilvēkus. Zaigai piemīt ļoti reta īpašība – asa prāta un cilvēciska siltuma salikums.”
Dana Bjorka

# RŪTA JUMĪTE, grafiskā dizainere, dizaina pētniece

Publicitātes foto

“Par daudzveidību. Grafiskā dizainere, dizaina pētniece, kam rūp ilgtspējīgu, uz kopienu stiprināšanu vērstu pakalpojumu izstrāde, iemēģinājusi roku arī vides dizainā, 2023. gadā saņēmusi balvu par vizuālās identitātes izstrādi, vadījusi LMA vasaras skolu.”
Kaspars Gorkšs

“Zīmols “Porsche” šogad svin 75 gadu jubileju, apliecinot, ka cauri laikam pastāvēs tas, kurš mainīsies un pats šīs pārmaiņas radīs. Arī pirmais “Porsche” modelis dzima, kad Ferdinands Porše nevarēja atrast tirgū tādu auto, par kādu sapņoja. Tāpēc, mūsuprāt, sakrīt zīmola un Rūtas Jumītes darba filozofija: dizains ir vairāk nekā estētika un funkcionalitāte, tas var stimulēt pārmaiņas nozarēs.”
Ivars Norvelis

ANNA BATES (agrāk BUTELE), telpas dizainere, dizaina biroju “Annvil” un “Make Make” dibinātāja

foto: Publicitātes foto
Anna Bates (Butele)

“Viņā ir dzinulis darīt un darboties, kas mums, latviešiem, būtu intensīvāk jākultivē. Ar to viņa spējusi atrast projektus ne tikai Latvijā, piemēram, mākslas centrs “Zuzeum”, bet arī ārvalstīs un patlaban dzīvo Ņujorkā.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

AGNESE KAZĀKA, adījumu zīmola “for lovers & trees” radītāja

foto: Publicitātes foto

“Uzņēmēja, kuras zīmols iekarojis ne tikai latviešu sieviešu sirdis, bet ir visnotaļ konkurētspējīgs arī eksporta tirgos. Ar lielu potenciālu.”
Marija Ručevska

UNA PŪPOLA, modes zīmola “Unattached” radītāja

Publicitātes foto

“Uzdrošinājusies mainīt karjeru par 180 grādiem – no finansēm uz modes dizainu –, padarot sieviešu oficiālo ģērbšanās stilu rotaļīgu, ambiciozu, dumpiniecisku, elegantu, sievišķīgu un ērtu.”
Enno Ence

GUNITA KUĻIKOVSKA-ĶIESNERE, arhitekte un urbāniste, jaunuzņēmuma “Vividly” dibinātāja, “Vividly Urban“ līdzdibinātāja

foto: Publicitātes foto

“Arhitektūras nākotnes vēstnese Latvijā. Izveidojusi virtuālās realitātes risinājumu uzņēmumu, kas nodarbojas ar pilsētplānošanas, arhitektūras un izglītojoša satura veidošanu.”
Ulvis Noviks

ROBERTA FIŠERE, arhitekte

Publicitātes foto

“RTU Arhitektūras fakultātes maģistrantūras absolvente, kura šogad saņēma Ivara Strautmaņa Latvijas reģionālās arhitektūras stipendiju. Mūsdienīga jaunā arhitekte, kas domā par ilgtspējīgu un iekļaujošu pilsētvidi, lai savienotu apkārtnes mantojumu ar mūsdienu vajadzībām.”
Anda Čakša

ELITA PATMALNIECE, māksliniece

foto: Publicitātes foto
Elita Patmalniece.

“Elitas māksla ir ļoti oriģināla un man tuva – priecīga un krāsaini dzirksteļojoša. Viņa pati savukārt tik vienkārša, ar atbruņojošu smaidu, ar runas un izturēšanās stilu, kas arī citiem vienmēr liek smaidīt!”
Maija Katkovska

INGŪNA ELERE, dizainere, dizaina biroja “H2E” līdzdibinātāja, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ingūna Elere.

“Ingūnas darbus un lielos projektus caurstrāvo vēlme padarīt pasauli labestīgāku un priecīgāku. Viņu pašu raksturo aizrautība, daloties zināšanās un pieredzē ar jaunajiem kolēģiem, iedziļināšanās un neparasts redzējums, iekārtojot muzeju ekspozīcijas, kā arī labestība, veidojot uzticību rosinošu vidi mazajiem pacientiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.”
Ilze Aizsilniece

EVIJA DĀBOLIŅA, modes māksliniece

foto: Publicitātes foto
Evija Dāboliņa.

“Dziesmu svētku virsdiriģentu un koncerta “Tīrums” vadītāju tērpu autorei veiksmīgi izdevās apvienot seno ar moderno un funkcionālo, lai radītu brīnišķīgus tērpus.”
Baiba Liepiņa

IEVA ZĪBĀRTE, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā

Publicitātes foto

“Arhitekte un žurnāliste, kas raksta par pilsētvidi, arhitektūru, dizainu un kultūru plašākā nozīmē. Veido un vada “Jaunā Eiropas Bauhaus” kustību Latvijā, kas iestājas par mūsdienu cilvēka dzīves telpas veidošanas pamatprincipiem: ilgtspēju, iekļautību un skaistumu. Iedvesmojoša izglītotāja, vairo “Jaunā Eiropas Bauhaus” iniciatīvas Latvijas reģionos un palīdz tām kļūt starptautiski atpazīstamām.”
Dace Melbārde

MARIJA KATRĪNA DAMBE, arhitekte, “NOMAD architects”

Publicitātes foto

“Arhitektūra, dizains un mode ir industrijas ar lielu un negatīvu ietekmi uz vidi, tāpēc nominēju vienu no “NOMAD architects” dibinātājiem. Marijai lielākie karjeras sasniegumi vēl priekšā, taču novērtēju viņas mērķtiecīgo ieguldījumu apritīgas arhitektūras un būvniecības prakses popularizēšanā ar aktīvu personisko un profesionālo piemēru un saistošām lekcijām.”
Ieva Zībārte

IEVA STALŠENE, māksliniece, scenogrāfe

Publicitātes foto

“Viena no visiedvesmojošākajām jaunās paaudzes māksliniecēm, kas darbojas starpdisciplināri. Darbiem ir izteikts autorrokraksts, tie nereti ir provokatīvi un politiski aktīvi. Organizē dažādus uz jauno mākslinieku attīstību un atpazīstamības veicināšanu tēmētus pasākumus, akcijas un podkāstus.”
Matīss Kaža

DIĀNA PEITONE, stiliste

“Diānas darbu novērtējuši ne tikai smalki modes nami Parīzē, bet arī gandrīz katra skatuves zvaigzne, kas ierodas Latvijā. Var lepoties ar iedvesmojošu starpdisciplināru radošo darbību un fenomenālu gaumes izjūtu.”
Tomass Pildegovičs

ZANE TETERE-ŠULCE, arhitekte

Publicitātes foto

“Vienā vārdā – estēte. Daudzos vārdos: arhitekte, uzņēmēja, moderniste, celmlauze, uzvarētāja, līdere, dizaina fetišiste, profesionāle.”
Gunda Reire

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit