Kultūra
2019. gada 30. novembris, 07:28

Jaunā fotogrāfe Vika Anisko: "Zinu, ka jebkuru cilvēku var nofotografēt skaisti"

Anita Sedliņa

Pastaiga

Vika Anisko (30) ir fotogrāfe, kura vienlīdz lieliski, jūtīgi, emocionāli un gluži ēteriski atspoguļo kā pasauli sev apkārt, tā cilvēkus un pati sevi. Savā portfolio Instagram viņa stāsta atbildīgus stāstus par pasauli, laiku, notikumiem, vietām un sevi. Iedvesmo, aizrauj un savaldzina!

Ja tev vajadzētu par sevi pastāstīt pavisam svešam cilvēkam…

Esmu jauna sieviete, meita, māsa, draudzene, kolēģe, fotogrāfe, un gribas ticēt – kādam arī piemērs un iedvesmas avots. Ar lielām ambīcijām un darbaspējām.

Kuru savu sasniegumu šobrīd vērtē visaugstāk?

Visi mani ikdienas darbi ir bijuši sava veida sasniegumi, bet ja jāizvēlas, tad lepojos ar bildēm MCouture studio un Madara Cosmetics.

Kas ir tavi elki, iedvesmas avoti, autoritātes?

Nekad neesmu varējusi saprast elku ideju... Iedvesmas avotu var būt daudz, piemēram, mākoņainā dienā aizbraukt pie jūras, arī ikdienas sīkumi. Ir jāprot priecāties par mazām lietiņām.

Manas autoritātes ir gan cilvēki, kam uzticos gaumes un viedokļa ziņā, gan arī žurnāli, Instagram konti un grāmatas. Piemēram, izdevniecība Wallpaper City Guide veido labākos ceļvežus. Savukārt Instagram konts @gelcream ir vairāk nekā tikai labākās kosmētikas ieteikumu avots.

Ko tev vislabāk patīk fotografēt?

Šķiet, cilvēkus. Patīk dokumentālā fotogrāfija, tās process, pats notikums, enerģija, mirkļa dinamika. Svarīgs arī pašportreta žanrs – jebkuram fotogrāfam būtu jāzina, kāda ir sajūta kameras priekšā!

Vai tiešām mēdz būt nefotogēniski cilvēki?

Nepiekrītu, jo zinu, ka jebkuru cilvēku var nofotografēt skaisti! Tas vairāk ir stāsts par cilvēka attieksmi, pašsajūtu un, protams, to, kā cilvēku redz fotogrāfs. Mūsdienu problēma ir tas, ka cilvēki, tiecoties pēc perfekcijas, vairs paši sevi neuztver reāli. Tad tā ir nevis ārēja, bet gan iekšēja problēma.

Kas tevi aizkustina?

Daudzas ikdienas lietas un situācijas, šķiet, man ir spēcīgi attīstīta empātija. Tas, ka dzirdu mīļāko mūziķi dzīvajā koncertā, man uzdāvina mīļākā mākslinieka darbu, redzu citu cilvēku līdzcietību, labākā draudzene atsūta sava mazulīša video vai skatos YouTube klipiņus par suņiem.

Cik svarīgs tev ir tavs vizuālais tēls? Kā veido savu imidžu?

Vizuālais tēls ir ļoti svarīgs, bet bez fanātisma. Diemžēl nevaru uzreiz parādīt savu iekšējo skaistumu, tāpēc uzskatu, ka ir labi jāizskatās arī ārēji. Esmu daudz eksperimentējusi ar frizūrām un stilu, tagad saprotu, kas man vislabāk piestāv un kurās drēbēs jūtos visērtāk. Zinu, ka ir lietas, kas nenoveco un būs aktuālas vienmēr.

Kā atpūties, lai patiešām atpūstos?

Vēl mācos paņemt pauzi un atpūsties, pēdējā laikā mazāk izmantoju telefonu brīvajās dienās. Atpūta man nozīmē kvalitāti, nevis kvantitāti. Ik rudeni cenšos kopā ar māsu atvaļinājumā izbraukt ārpus Latvijas: gan pavadām laiku abas kopā, gan ceļojam.

Vai tev ir kādi citi talanti?

Dzert un nepiedzerties… (Smejas.) Tuvi cilvēki teica, ka māku gatavot ēst, klāt galdu, ļaut un likt cilvēkiem savā klātbūtnē justies mierīgi… Bija patīkami to dzirdēt!

Vai tev ir mājdzīvnieks?

Manai māsai ir suns, un es to uzskatu arī par savējo. Pašai ļoti, ļoti gribas savu sunīti, un vienīgais iemesls, kāpēc tā man nav, – nevaru izvēlēties, gribu visus.

Laimes mirklis ir...

Kluss.

Kas tevi visvairāk pārsteidz šajā pasaulē?

Pārsteidz, ka mūsdienu pasaulē cilvēki var nerūpēties par sevi un vidi. Ka šajā informācijas laikmetā mēdz apgalvot, ka viņiem ir garlaicīgi, baidās ceļot un izzināt pasauli. Vēl joprojām izteiktā nevienlīdzība... Šo sarakstu var turpināt ilgi!

Ar ko sākas tava diena?

Ļoti banāli – ar zobu tīrīšanu, tai seko dzelzs, D vitamīns un ūdens glāze.

Kādu mūziku tu klausies?

Savu Spotify izlasi, ļoti dažādu mūziku. Galvenokārt tādu, kas netraucē, neapnīk, neuzbāžas un kuras pavadījumā jūtos viegli.

Kas tev šķiet visgrūtākais dzīvē?

Nepazaudēt cilvēcību, sevi un savu dzīves ceļu, izturēt, ja esi zaudējis tuvu cilvēku.

Ko tu gribētu sasniegt?

Par lielajiem mērķiem nerunāju, tos pierakstu un turu noslēpumā! Mazie mērķi – beidzot iegūt autovadītāja apliecību, atsākt nodarboties ar sportu un viens neliels, bet man personīgi svarīgs – sociālajos tīklos runāt par nopietnām lietām, piemēram, par vidi, kurā dzīvojam, par pašpārliecinātību, par kopdzīves likumu.

Labākais padoms, ko esi no kāda saņēmusi?

Ja problēma ir atrisināma, tā nav problēma. Ja nav risināma – neņem to galvā! Atzīšos, tas ne vienmēr ir viegli.

Atziņa, kurai nešaubīgi tici? Vai tavs dzīves moto.

Ar gadiem mēs kļūstam tikai labāki!

5 dzīvē gūtās atziņas

  • Nevajag nožēlot pagātni.
  • Draugi ir radinieki, kurus paši varam izvēlēties.
  • Mīli to, ko dari, un dari to, ko mīli!
  • Mazāk ir vairāk.
  • Tu nevari mīlēt citu, kamēr nemīli pati sevi.