foto: Vida Press
Svaigas asinis Holivudā: kuras ir šobrīd spožākās jaunās zvaigznes
Zoe Kravica.
Cilvēki
2018. gada 31. janvāris, 05:46

Svaigas asinis Holivudā: kuras ir šobrīd spožākās jaunās zvaigznes

Zane Vēvere

Pastaiga

Katru gadu kino industrijas varenie dod mājienu, kuri no jaunajiem ir īpaši uzmanāmi. Šis, protams, nav izņēmums.

Supervaroņa kostīmā

Londonā dzimušais Tomass Stenlijs Holands (21) 2017. gadā saņēma Britu Kinoakadēmijas balvu kā uzlecošā jaunā zvaigzne un nu jau sevi ir pierādījis arī Holivudā, tostarp Zirnekļcilvēka lomā.

Vecākais no Holandu (fotogrāfes un komiķa un rakstnieka) četriem dēliem Tomass Stenlijs vienmēr labi apzinājies, ka mērķi var sasniegt tikai ar darbu. Jau 12 gadu vecumā viņš veiksmīgi debitēja mūziklā Billijs Eliots kā galvenā varoņa labākais draugs Maikls. Jauno slavenību aicināja uz intervijām un dažādiem pasākumiem. Toms uzstājās arī premjeram Gordonam Braunam Dauningstrītas 10. namā, kur ar komplimentiem neesot skopojies viens no viesiem Eltons Džons.

foto: Vida Press
Toms Holands.

Pēc mūzikla panākumiem veiksmīgi piedalījies drāmā Neiespējamais (2012.), kur tēloja vienu no Naomi Votsas un Jūena Makgregora dēliem, Tomass saņēma sirdi sildošus komplimentus no režisora un saviem filmas vecākiem, un jaunā aktiera rokās nonāca pirmās balvas. Prognozētā nominācija Oskaram gan izpalika, taču, nodēvētam par vienu no cerīgākajiem jaunajiem aktieriem, viņam savu skatu pievērsa Holivuda.

foto: Publicitātes foto
Toms Holands filmā "Zirnekļcilvēks: atgriešanās mājās".

Kā daudzi, viņš nav spējis atteikt Holivudas megaprojektiem, un grūti Tomu nosodīt, jo kurš puika – vienalga, liels vai mazs – negribētu izdauzīties piedzīvojumu literatūras klasikā (Jūras sirds, 2015.) un supervaroņa lomā: Holands jau divreiz iejuties Zirnekļcilvēka ādā (Kapteinis Amerika: Pilsoņu karš, 2016. un Zirnekļcilvēks: Atgriešanās mājās, 2017.).

Aktierim šis varonis paticis jau bērnībā, turklāt filmēšanās laikā viņš satika draudzeni – dziedātāju un aktrisi Zendaiju. Holands piedalīsies arī divos filmas turpinājumos (uz ekrāniem 2018. un 2019. gadā) un ir noslēdzis līgumu, kas paredz dalību sešās Marvel Studios filmās. Pats aktieris saka, ka viņa nākotnes plānos ietilpst darbs filmu sērijās, kā arī neatkarīgā kino lomas, un sevišķi uzsver vēlmi nostāties kinokameras otrā pusē.

Zemās balss īpašnieks

No neatkarīgā kino nonācis Holivudas megaprojektos, Ezra Millers (25) turpina spēlēt nesaprastus jokaiņus. Viņam tas izdodas nevainojami.

foto: Vida Press
Ezra Millers.

Ezra Metjū Millers nāk no Ņujorkas apkaimes. Viņa māte nodarbojās ar moderno deju, tēvs strādāja grāmatu izdevniecībā, un jaunākais no trijiem bērniem mantojis labāko no ebreju, vāciešu un holandiešu senčiem. Jo īpaši – balsi, kas viņam jau bērnībā ļāva uzstāties Metropolitēna operā (dziedāšanas nodarbības gan puikam ieteica, lai tiktu vaļā no stostīšanās) un izpelnīties kinematogrāfistu uzmanību.

15 gadu vecumā viņš debitēja neatkarīgajā kino, 16 gados pameta skolas solu un piedalījās vairākos seriālos – arī Grēcīgajā Kalifornijā un Likumā un kārtībā –, bija Tildas Svintones varones dēls Kannās izrādītajā drāmā Mums jārunā ar Kevinu (2011.) un saņēma tur īpašo balvu. Līdz zvanam no Holivudas nebija ilgi jāgaida.

Atstumtais Krīdenss no Džoanas K. Roulingas grāmatas Fantastiskās būtnes un kur tās meklēt ekranizācijās lika iegaumēt Millera vārdu ne tikai Harija Potera mātes darbu cienītājiem. Nu jau nebūs melots, sakot, ka viņš ir visur, arī kārtējo reizi iejūtoties supervaroņa Fleša ādā un piedaloties komiksā Taisnības līga (2017.). Pinkainie mati un zemā balss Milleru padara gan puicisku, gan vīrišķīgu vienlaikus, taču viņš ar to spēlējas, sakot, ka personīgajās attiecībās esot atklāts dažādām pieredzēm. Savulaik paticis pabučoties arī ar puišiem.

foto: Publicitātes foto
Ezra Millers filmā "Fantastiskās būtnes - un kur tās meklēt".

Aktiera bijušo meiteņu sarakstā ir Šeilīna Vudlija un Zoja Kravica, bet līgavas statusā – amerikāņu modele Ērina Urba. Dziedāšanu viņš nav pametis un darbojas grupā Sons Of An Illustrious Father, kur ir atbildīgs arī par perkusijām un taustiņinstrumentiem. Viņi izdevuši jau piecus albumus. Un, starp citu, Millers ir viens no aktīvistiem, kuri pieprasa Dakotas cauruļvada slēgšanu.

Oskara nominants

Par lomu drāmā Mančestra pie jūras Amerikas Kinoakadēmijas balvai nominētais aktieris Lūkass Hedžs (20) ne vienā vien intervijā izteicies, ka par šādu pagodinājumu jūtas vairāk nekā šokēts, taču patiesībā tas ir loģisks pakāpiens no kino ģimenes nākuša puiša karjerā.

Darbs Vesa Andersona lentēs Mēness lēkta karaļvalsts (2012.) un Viesnīca Diženā Budapešta (2014.), Terija Giljama Nulles teorēmā (2013.), biogrāfiskajā drāmā Nogalināt ziņnesi (2014.) – Lūkass Hedžs nav kino iesācējs, kaut arī ir ļoti jauns. Šogad uz ekrāniem – gan ne Latvijā – nonākušas vēl divas kinokritiķu slavētas filmas ar viņa līdzdalību. Tā teikt, gana iespaidīgs atvēziens puisim no Bruklinas.

foto: Vida Press
Lūkass Hedžs.

Lūkasa mamma ir dzejniece un aktrise, tēvs – rakstnieks, Oskaram nominēts scenārists (Par puiku, 2002.) un režisors Pīters Hedžs, kura filmā Dena īstā dzīve desmitgadīgais Lūkass debitēja kino. Profesionālās prasmes apguvis universitātē, viņš pamatīgi izrāvās ar Keneta Lonergana skaudro lenti Mančestra pie jūras (2016.), kurā atveido sešpadsmitgadīgu puisi, par kuru rūpes pēc viņa tēva nāves negribīgi uzņēmies tēvocis.

Jau pirmizrāde Sandensā parādīja, ka filma būs viens no gada visaprunātākajiem kinodarbiem, un nomināciju un balvu birums to apstiprināja. Arī Lūkasam tika pa gabaliņam: nominācija Zelta globusam, Oskaram, Ekrāna aktieru ģildes balvai un Britu Kinoakadēmijas balvai kā uzlecošajai zvaigznei.

foto: Publicitātes foto
Lūkass Hedžs filmā "Mančestra pie jūras".

Taču viņa sirds jau piederēja Ņujorkas teātrim, kur Hedžs debitēja Annas Džordanes lugas iestudējumā, saņemdams daudzsološus skatuves nākotnes pareģojumus. Nākamgad uz lielajiem ekrāniem nonāks trīs filmas ar Hedža līdzdalību, un viņa ģimenes attiecības ar Oskariem, visticamāk, turpināsies. Lūkass vienīgi cer, ka spožajā nākotnē nebūs vietas pašapmierinātībai un zvaigžņu slimībai.

Izklaides filmu zvaigzne

Džons Bojega (25) ir viens no tiem londoniešiem, kam jau agrā jaunībā izdevies gūt pasaules mēroga panākumus. Nekas neliecina, ka viņš grasās apstāties.

foto: Vida Press
Džons Bojega.

Džons Adedaijo Bojega par savu eksotisko uzvārdu var pateikties vecākiem, imigrantiem no Nigērijas, kuri apmetās Londonā. Mācītāja un sociālās darbinieces ģimenē dzimušais Džons pirmo lomu – leopardu – nospēlēja sākumskolā. Nu viņa slavenākā loma ir Fins Zvaigžņu karu sāgas septītajā filmā, taču līdz tai bija jānoiet garš ceļš, turklāt – ne bez grūtībām, jo cīņa ar rasismu kinopasaulē vēl nav galā.

Kopš deviņus gadus vecajam Džonam pateica, ka viņam ir dabas dots talants, viņš visu brīvo laiku pavadīja uz kāda Dienvidlondonas teātra skatuves. Vecāku atbalsta netrūka arī vidusskolā un koledžā, kur Bojegam tika titulloma Otello iestudējumā. Studējot aktiermākslu, viņš spēlēja jau Nacionālajā teātrī. 2011. gada rudenī kompānija HBO piedāvāja puisim lomu kino – stāstā par Maika Taisona dzīvi – ne galveno, bet gana svarīgu.

foto: Publicitātes foto
Džons Bojega filmā "Zvaigžņu kari: pēdējie džedaji".

Pasludināts par vienu no britu kino nākotnes zvaigznēm, Džons turpināja kāpt pa karjeras trepēm, un lielā loze paspīdēja lentes Zvaigžņu kari: Spēks mostas (2015.) aktieratlasē – viņu izvēlēja Fina lomai. Skatītāju un kinokritiķu uzslavas patīkami papildināja 450 000 dolāru honorārs un procenti no filmas ieņēmumiem kinodistribūcijā.

Taču Bojega neapmierinās ar aktiermākslu vien un ir dibinājis kompāniju, kas piedalīsies Pacific Rim turpinājuma līdzveidošanā. Viņa nākotnes plānos ir gan sadarbības turpināšana ar Zvaigžņu karu veidotājiem, gan darbs televīzijā.

Viņš nekoķetē ar paziņojumiem, ka neskatās savas filmas. Un kā vēl skatās – un mīl tās tikpat ļoti kā Maikla Beja kases grāvējus, komiksus un Londonu. Bojega cerot piedalīties ikvienā projektā, kam pamatā ir labs stāsts un kurā ir kāds interesants varonis. Vienīgā ķeza šobrīd ir privātā dzīve, jo Džona dzīvē ailīte “attiecības” ir tukša. Neesot līdzējuši ne Orlando Blūma, ne Roberta Daunija jaunākā padomi...

Anglis Holivudā

Nikolass Holts (28) aktiergēnu saņēmis mantojumā, savu izlaušanās lomu nospēlēja 13 gadu vecumā un nu ir kļuvis par vienu no pieprasītākajiem Holivudas jaunās paaudzes aktieriem.

foto: Vida Press
Nikolass Holts.

Vokingemas pilsētiņas iedzīvotājiem Glenisai un Rodžeriem Holtiem nebija ne jausmas, ka trešais no četriem bērniem Nikolass ies viņu slavenās radinieces, Otrā pasaules kara laikā un pēckara gados populārās aktrises, režisora Herberta Vilkoksa sievas Annas Nīglas, pēdās.

Taču, tikko spēris pirmos solīšus, puika savai mātei klavierskolotājai nepārprotami pavēstīja par savām interesēm un drīz dziedāja korī, apmeklēja teātra pulciņu, kopā ar māsām dejoja baletu, bet 1996. gadā pirmoreiz stājās kinokameras priekšā.

Niks pamazām atkoda televīzijas seriālu veidošanas specifiku, nospēlēja lentē Par puiku (2002.) un par honorāru iegādājās velosipēdu, bet 2005. gadā kā Nikolasa Keidža dēls debitēja Holivudā. Toms Fords viņu noskatīja lomai paša debijas filmā Vientuļais vīrs (2009.), un Holtu nominēja Bitu Kinoakadēmijas balvai kā daudzsološāko jauno aktieri. Viņš piedalījās arī Forda dizainēto briļļu reklāmās.

foto: Publicitātes foto
Nikolass Holts filmā "Trakais Makss: skarbais ceļš".

Un tad jau nāca dalība X cilvēku franšīzē, šausmu komēdijā Mans draugs zombijs (2013.) un zelta sirds īpašnieks Nukss Trakā Maksa jaunākajā filmā (2015.). Šogad uz ekrāniem nonākušas divas filmas, kurās Holts atveido laikmeta dižgarus (Nikola Tesla drāmā Strāvas karš un Džeroms D. Selindžers filmā Uz kraujas rudzu laukā), nākamgad tiem pievienosies Tolkīns un Roberts Hārlijs.

Viņš labprāt uzspēlē basketbolu, fano par pirmo formulu, brauc ar moci, mācās spēlēt ģitāru, daudz laika velta labdarībai, apgalvo, ka nespēj skatīties uz sevi uz lielā ekrāna un daudz interesantāka viņam šķiet dzīve ārpus filmēšanas laukuma. Holts mierīgi izturas pret plikumu eksponēšanu un ir veiksmīgi pārdzīvojis transformāciju no aktiera-bērna par pieaugušu aktieri. Tik pieaugušu, ka viņa mīļotā ir Braiena Hollija – Playboy modele.

Meitene no vesterna

Par lomu brāļu Džoela un Ītena Koenu vesternā Īstenā drošsirdība izpelnījusies nomināciju Oskaram, Heilija Stainfelda (21) jau pierādījusi, ka šī Amerikas Kinoakadēmijas atzinība nav bijusi nejauša.

foto: Vida Press
Heilija Stainfelda.

Nupat kinoteātros nonāca mūzikla Pirmklasīgās trešā daļa, kurā vienu no galvenajām lomām atveido Heilija Stainfelda, meitene, kuras karjerā šai filmai ir liela nozīme. Nodziedājusi Flashlight, viņa ne vien aptvēra, ka pie mikrofona jūtas tikpat labi kā kinokameras priekšā, bet arī iedziedāja albumu, kas vairākās valstīs sasniedza platīna statusu. Talantīgo jaunieti pamanīja arī modes industrija – savulaik viņa bija Miu Miu reklāmas seja.

Tarzānā dzimusī interjera dizaineres un fitnesa trenera meita, kuras senčos ir afroamerikāņi, Krievijas ebreji, briti, ķelti un filipīnieši, kameras priekšā stājās astoņu gadu vecumā. Heilijas vecāki drīz saprata, ka dos priekšroku mājmācībai. Darbam televīzijā sekoja filmēšanās arī reklāmās, un tad, 14 gadu vecai, meitenei piedāvāja debiju pilnmetrāžā – Metijas Rosas lomu Īstenajā drošsirdībā, kas jauno aktrisi padarīja par Oskara nominanti.

foto: Publicitātes foto
Heilija Stainfelda filmā "Īstenā drošsirdība".

Tad, nospēlējusi Džuljetu un piedalījusies citos ne īpaši veiksmīgos projektos, viņa nofilmējās arī labas draudzenes Teilores Sviftas videoklipā, bet no jauna izbaudīja slavu pēc Pirmklasīgo otrās daļas (2015.) pirmizrādes. Togad iznāca arī viņas debijas albums, un Heilija bija zirgā. Viņa nospēlēja galveno lomu pieaugšanas stāstā Gandrīz septiņpadsmit (2016.), kas aktrisi izvirzīja Zelta globusa nominācijai, un nu ir zināms, ka Stainfelda pievienojusies Transformeru plašajai saimei.

Viņa novērtē, kādas iespējas liktenis viņai piespēlējis, cer reiz strādāt kinokameras otrā pusē un priecājas, ka vēl joprojām var pabaudīt pa dienai, kas nobumbulēta, apmeklējot kino, iepērkoties un ļaujoties piedzīvojumiem. Privāto dzīvi aktrise publiski neapspriež, un zināms tikai tas, ka Duglasam Būtam Heilijas sirds pavēlnieka statusā sekojis amerikāņu Instagram zvaigzne Kamerons Smollers.

Mazā meitene ar lielo balsi

Amerikāņu dziedātājas Dženelas Monaes (32) debija kino bijusi vairāk nekā pārliecinoša. Abas filmas, kurās viņa līdz šim piedalījusies, kandidēja uz Oskaru tā galvenajā kategorijā.

foto: Vida Press
Dženela Monae.

Dženela piedzima Kanzasā un jau no mazām dienām sapņoja kļūt par dziedātāju. Meitenes elks bija Dorotija no Ozas pilsētas burvja, bet realitāte bija skarba: kaimiņos dzīvoja narkodīleris, arī viņas ģimenē bija atkarīgie, savu pipariņu piemeta vecmāmiņas stāsti par pagātni Misisipi, un tie bija tikai ziediņi. Dženela izvēlējās paslēpties mūzikā, studēja aktiermākslu Amerikas Mūzikas un drāmas akadēmijā un atzīst, ka par visu vairāk vēlas būt ne tikai mūziķe, bet arī tēlot jēgpilnos, neparastos kinostāstos, turklāt darīt to oriģināli.

foto: Publicitātes foto
Dženela Monae filmā "Vienādojums ar nezināmajiem".

2010. gadā izdevusi atzinīgi vērtēto pirmo albumu, līdz šai dienai viņa nominēta sešām Grammy balvām, bet kinomīļi par šo amerikānieti uzzināja pērn, pateicoties lomām divās Oskaram nominētās filmās: Mēnesgaisma un Vienādojums ar nezināmajiem.

Dženela turpina filmēties. Nākamajā gadā uz ekrāniem nonāks Roberta Zemekisa režisētā drāma Sievietes no Marvenas, kurā viņa spēlē kopā ar Stīvu Karelu, Gvendolīnu Kristiju un Diānu Krīgeri, – un diezin vai pametīs oriģinālāk tērpto slavenību listes. Monaes tēls izceļas ar elegantu smokingu un dendijiskiem atribūtiem, kurus sievišķīgi līdzsvaro trakas frizūras, drosmīgs grims un rotas.

Privātajā dzīvē Dženela dod priekšroku sava dzimuma pārstāvēm – šobrīd viņas mīļotā ir aktrise un mūziķe Tesa Tomsone. Viņa diezin vai kādreiz klusēs par pārestībām, ar kādām ik dienu nākas saskarties ne-baltas ādas krāsas īpašniekiem un ne-heteroseksuāliem cilvēkiem.

Preslija gēns

Elvisa Preslija mazmeita, Maikla Džeksona un Nikolasa Keidža pameita Railija Keo (28), pasaules uzmanību pievērsa jau piedzimstot. Gadiem ejot, viņa pierādījusi, ka mantojusi ne vien glītu ārieni, bet arī talantu.

foto: Vida Press
Railija Keo.

Viss aizsākās Santamonikā, Kalifornijā, kur Daniele Railija Keo piedzima, – viņas vecāki ir Laiza Marija Preslija pirmajā no viņas laulībām un mūziķis Denijs Keo –, bet bērnība pagāja starp Greislendu, Disnejlendu, miesassargiem un tēva treileri. Meitene ik pa laikam sūrojās, ka būtu vēlējusies piedzimt bez visiem tiem atribūtiem, kas vienīgi ārēji krāšņo dzīvi.

Railijas modeles pirmais darbadevējs bija zīmols Dolce & Gabbana, bet 15 gadu vecumā, nobildējusies kopā ar māti un vecomāti žurnāla Vogue vākam, viņa skaidri apliecināja, ka vienmēr būs daļa no savas slavenās ģimenes. 2010. gadā, pat nepabeigusi vidusskolu, Railija debitēja kino.

Viņas pirmā filma bija biogrāfisks stāsts par The Runaways – 70. gadu pusaudžu grupiņu, kas ieguva pasaules slavu laikā, kad vectēvs Preslijs, Rokenrola karalis, vēl aktīvi koncertēja.

foto: Publicitātes foto
Railija Keo filmā "Amerikāņu saldumiņš".

Piedalījusies dažāda mēroga un arī kvalitātes produktos – arī Stīvena Soderberga komēdijā Maģiskais Maiks (2012.), seriālā Draudzenes pieredze (2016.), par ko tika nominēta Zelta globusam un pērnā gada Kannu atklājumā Amerikāņu saldumiņš –, kādā no intervijām Keo atzinās, ka daudz labprātāk būtu fotogrāfe.

Tomēr viņa turpina filmēties – Larsa fon Trīra šausmu filma Džeka celtā māja kinoteātros nonāks 2018. gadā.

Keo bijušo draugu pulkam pieskaita arī Robertu Patinsonu, taču jau gandrīz trīs gadus viņa ir precējusies ar austrāliešu kaskadieri Benu Smitu-Petersenu. Ar vīru Railija iepazinās filmas Trakais Makss: Skarbais ceļš (2015.) filmēšanas laukumā, un viņu kāzās līgavas māsa bija Dakota Džonsone – arī aktrise trešajā paaudzē. Railijas stila ikona esot Džimijs Hendrikss, viņai kārojas parakāties mātes skapī, un pēc liekas uzmanības viņa nealkst – jau tā ir gana.

Ne tikai tētuka meitiņa

Pateicoties vecākiem, izskatam un rokenroliskajam dumpinieciskumam, Zoe Kravica (29) ir viena no šobrīd visvairāk aprunātākajām jaunajām aktrisēm.

foto: Vida Press
Zoe Kravica.

Zoes Izabellas vecāki ir mūziķis Lenijs Kravics un aktrise Līsa Bonē, bet asiņu kokteilī ir Krievijas un Polijas izcelsmes ebreji, melnādainie un Bahamu iedzīvotāji. Pēc vecāku šķiršanās piecus gadus vecā Zoe kopā ar māti no Kalifornijas pārcēlās uz Maiami, bet 11 gadu vecumā nonāca tēva ligzdiņā, jo māte apprecējās otrreiz – ar aktieri Džeisonu Momou.

It kā privileģēto bērnību pavadīja nelāgas blaknes – anoreksija un bulīmija, bet, vēl cīnīdamās ar slimībām, Zoja nolēma iet mātes un vecāsmātes pēdās un sāka apgūt aktiermākslu. Pirmo kinolomu viņa nospēlēja astoņu gadu vecumā, vēlāk piedalījās dažādos videoklipos.

Filmas ar Kravicas piedalīšanos izrādīja gan Sandensā, gan Berlīnē, viņa nesmādēja arī meinstrīma produktus (Citādo sērija), komiksus (X cilvēku franšīze), seriālus (Grēcīgā Kalifornija) un rimeikus (Trakais Maksis: Skarbais ceļš, 2015.).

foto: Publicitātes foto
Zoe Kravica filmā "Trakais Makss: skarbais ceļš".

Svaigākais veikums – loma godalgotajā seriālā Lielie mazie meli (2017.), kur spēlē arī oskarotās Nikola Kidmena un Rīza Viterspūna.

Brīvos brīžus Zoe aizpilda ar modeles darbu – miniatūrā būtne ir Aleksandra Vanga mūza, ar sadarbību dikti apmierināti bijuši Calvin Klein un Balenciaga, viņa sastrādājusies ar Swarovski, un meitenes bildes rotājušas daudzu izdevumu vākus. Protams, lielu daļu savas dzīves viņa velta mūzikai (dueta Lolawolf debijas albums Calm Down iznāca 2014. gadā).

Bruklinā dzīvojošās Kravicas sirdslietas plaši apspriestas medijos, tāpēc zināms, ka jau ilgāk nekā gadu viņa ir kopā ar aktieri Karlu Glasmenu, pirms tam viņas sirdsāķīši bijuši Holivudas stāri Maikls Fasbenders un Kriss Pains, arī reperis Dreiks. Taču viņa teic, ka vēloties drāmas tikai uz lielā ekrāna, nevis privātajā dzīvē – tāpat kā gribētu beidzot izkļūt no tētuka nomācošās ēnas.

Zoe sajūsminās par Sūzenu Sarandonu un Helēnu Bonemu Kārteri, nereti naktis pavada, skatoties autorkino, un jau sen sapratusi, ka viņas pilsēta ir Ņujorka. Ne tikai Holivudā dzirdot rasistiskas piezīmes, Kravica apzinās, ka ir lietas, kas nemainīsies, taču pēc paziņojumiem, ka viņa ir teju perfekta, saceļ gaisā visas spuras. Skanot modinātājam, jaunā dīva vienmēr nospiežot atlikšanas pogu, bet pirms miega klausās klasisko džezu, vislabāk – Nīnas Simones vai Bilijas Holidejas izpildījumā.

Britu oriģināls

Bela Poulija (25) filmējas jau desmit gadu, un londonietes panākumu pamatā ir gan labi gēni, gan talants un iespaidīga spītības deva.

foto: Vida Press
Bela Poulija.

Aktiera un aktieru atlases režisores meita Izobela Dorotija līdz 15 gadu vecumam no sirds izbaudīja bērnību, bet tad 23 sērijas piedalījās pusaudžu spiegu seriālā Slepenie aģenti. Un maisam gals bija vaļā. Viņu aicināja uz kino, un Bela nospēlēja princesi Margarētu biogrāfiskajā komēdijā Nakts bez kroņa (2015.), kas vēsta par britu karaļnama princešu Elizabetes un Margarētas gaitām Otrā pasaules kara laikā, un galveno varoni neatkarīgajā drāmā Pusaudzes dienasgrāmata (2015.), kur cīnās ar hormoniem un jūtām pret mātes draudziņu.

foto: Publicitātes foto
Bela Poulija filmā "Pusaudzes dienasgrāmata".

Berlīnē un Sandensā godalgoto lenti pamanīja, intervijās Bela stāstīja, kā ir bučoties ar Aleksandru Skāšgordu, un jau drīz ap viņu sagriezās PR vētriņas. Drāmā Vienādie (2015.) Poulija spēlēja kopā ar Kristenu Stjuarti un Nikolasu Holtu, bet titullomu godalgotajā lentē Kerija Pilbija (2016.) nocēla Heilijai Stainfeldai, lai pēcāk saņemtu īpašo balvu Kannās, kā arī nomināciju Britu Kinoakadēmijas balvai kā daudzsološākā jaunā aktrise. Viņa ir piedalījusies biogrāfiskā drāmā par Mēriju Šelliju, spēlē Kristenas Danstas režijas debijas filmā, atveido Metjū Makonehija meitu krimināltrillerī par FIB aizkulisēm, un tas nav viss.

Poulija strādājusi gan Londonas Vestendā, gan Ņujorkas Brodvejā, taču nav piepildījusi sapni par vēstures studijām Mančestras Universitātē – tikai paspēja iesaistīties protestos pret mācību maksas paaugstināšanu. Belas recepte dzīvei zem lupas ir vienkārša – uzaudzēt biezu ādu, taču viņai ne vienmēr izdodoties saglabāt mieru brīžos, kad kritika pārvēršas personīgos apvainojums. Tie, par laimi, maz skāra viņas un aktiera, Burberry reklāmu modeļa Duglasa Būta attiecības, kas nu jau pieder pagātnei.

Poulija dievina kedas un sporta apavus vispār – nekas ērtāks neesot izgudrots. Aktrises somā mūždien atrodams Creme de la Mer lūpu balzams. Ja vien tas būtu iespējams, Bela vēlētos būt viena no Vūdija Allena filmas Enija Hola aktrisēm, taču nekad negribētu spēlēt varoni, kas reiz jau spēlēts. Viņa vēlas būt pati.