Paēd brokastis! jeb 9 veselīgi līdzekļi cīņā ar stresu
Tase kumelīšu tējas nomierinās satraukuma brīžos.
Esi vesels
2013. gada 13. novembris, 05:32

Paēd brokastis! jeb 9 veselīgi līdzekļi cīņā ar stresu

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka stresam ir kāds nepatīkams blakusefekts – stresa hormoni mazina sieviešu pievilcību pretējā dzimuma acīs. Taču pastāv vienkārši līdzekļi, ar kuru palīdzību pretoties stresam. Viens no tiem - brokastošana. Cilvēki, kas neēd brokastis, ikdienā ir krietni nervozāki.

1. Kumelītes

Satraukuma brīžos tev nomierināties palīdzēs tase kumelīšu tējas. Izrādās, dažas to sastāvā esošās vielas uz smadzeņu receptoriem iedarbojas līdzīgā veidā kā nomierinošie medikamenti – taču kumelītes ir pilnīgi dabīgas! Ja kumelīšu smarža un garša tev nepatīk, tad tās iespējams iegādāties arī uztura bagātinātāja formā.

2. Apiņi

Kaut gan apiņi ir nozīmīga alus sastāvdaļa, šī dzēriena patērēšana nez vai būs labākais stresa uzveikšanas līdzeklis. Apiņu nomierinošais efekts vislabāk izjūtams tos lietojot ekstraktos vai tinktūrās. Apiņi ir ļoti rūgti, tāpēc tos parasti nekaltē tējās. Apiņus bieži izmanto homeopātiskos nomierinošajos līdzekļos.

3. Zaļā tēja

Budistu mūki spēj stundām ilgi meditēt. Viens no iemesliem varētu būt aminoskābe L-teanīns, kas atrodama viņu iecienītajā zaļajā tējā. Zinātniskos pētījumos pierādījies, ka tas līdzsvaru paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī uzveic satraukumu.

4. Baldriāns

Tas ir iedarbīgs līdzeklis pret bezmiegu, jo satur vairākas nomierinošas sastāvdaļas. Baldriāna smarža nav patīkama, tāpēc lielākā daļa cilvēku dod priekšroku kapsulām vai tinktūrām, nevis baldriāna tējai. Ja vēlies to pamēģināt, noteikti dari to vakarā, nevis no rīta, kad visa darba diena vēl tikai priekšā.

5. Sportošana

Neņemot vērā visus pārējos labumus, sports ir arī iedarbīgs līdzeklis pret depresiju un satraukumu gan īstermiņā, gan arī ilgākā laikā. Ja tu regulāri sportosi, tad drīz vien sajutīsi pašapziņas celšanos un veselības stāvokļa uzlabošanos. Turklāt zinātne noskaidrojusi, ka vajadzīga vidēji 21 minūte, lai sports nomierinātu tavu prātu un emocijas. Starp citu, viens no biežākajiem stresa iemesliem ir satraukšanās par savu veselību un iespējamajām saslimšanām, tāpēc veselīga dzīvesveida ievērošana ievērojami mazinās tamlīdzīgas bažas.

6. Lavanda

Tai piemīt skaista un nomierinoša smarža, kas labvēlīgi iedarbojas uz prātu. Kādā pētījumā zobārsta pacienti atzinuši, ka jutušies daudz mierīgāk, ja kabinetā smaržojis pēc lavandas. Citā pētījumā studenti atzinuši lavandas nomierinošo efektu pirms eksāmena.

7. Ātri kaut ko uzkod

Tā ir taisnība – visi cilvēki kļūst nervozāki, kad ir izsalkuši. Nervozitātes uzplūdi var nozīmēt, ka cukura līmenis asinīs ir ievērojami samazinājies. Labākā lieta, ko tādā gadījumā darīt, ir ātri uzkost kādu našķi, piemēram, sauju riekstu vai melnās šokolādes gabaliņu ar glāzi ūdens vai tējas krūzi. Turklāt cilvēki, kas neēd brokastis, ikdienā ir krietni nervozāki. Brokastīm nav jābūt lielām, taču kaut ko tomēr no rīta vajadzētu apēst.

8. Uzņem Omega 3 taukskābes

Zivju eļļa nāk par labu sirdij, kā arī pasargā no depresijas. Bet vai zināji, ka tā arī palīdz cīnīties ar satraukumu? Kādā pētījumā atklājās, ka studenti, kuri trīs mēnesus ik dienas uzņēma 2,5 miligramus zivju eļļas, kļuva nosvērtāki un mierīgāki. Eksperti iesaka Omega 3 devu uzņemt, kā vien tas iespējams. Tādas taukainas zivis kā lasis ir labākais Omega 3 avots. Lielās devās to satur arī anšovi, sardīnes un austeres.

9. Beidz katru sīkumu iztēloties par katastrofu un novērtē sevi

Kad dzīvē ir daudz stresa, tu sāc visu iztēloties krietni sliktāku, nekā tas patiesībā ir. Pārstāj savā prātā pārcilāt briesmīgākos scenārijus, kā varētu risināties tev aktuālās situācijas – no tā nav nekādas jēgas!Tā vietā centies vērst uzmanību uz to, kas tev ir izdevies. Vai šodien pagatavoji garšīgas pusdienas? Varbūt atradi lielisku risinājumu kādai problēmai darbā? Koncentrējies uz šīm lietām un neļauj stresam sagraut tavu pašvērtējumu.


Avots: Health.com / Foto: All Over Press.