Vērtīgais plūškoks – pats spēcīgākais antioksidants
Plūškoks palīdz cīnīties pret brīvajiem radikāļiem un stiprina imunitāti.
Esi vesels
2014. gada 29. jūlijs, 10:52

Vērtīgais plūškoks – pats spēcīgākais antioksidants

Jauns.lv

Vērtīgais, bet nenovērtētais plūškoks. Der gan veselībai, gan skaistumam. Pie mums augošais plūškoks satur pašus spēcīgākos antioksidantus, kas pieejami dabā. Tāpēc šo ogu produktus ieteicams lietot ne tikai veselības, bet arī skaistuma vairošanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijā stāda gan melno plūškoku (Sambucus nigra; angliski Elder vai Elderberry, vāciski Holunder), gan sarkano (Sambuca recemosa), kura ziedus un ogas nevajadzētu izmantot ēšanai, lai nepiemeklētu bēdīgs gals. Kādreiz plūškoku mūsu zemē no Vācijas ieveda baronu dārznieki – sarkano tikai skaistumam, melno arī dziedniecībai un gastronomijai. Muižu un baznīcu dārzos, upju līkumos un pat šur tur izbēdzis brīvībā melnais plūškoks jūnijā zied dzeltenbāliem ziedu ķekariem, kas atgādina maigas miera laiku mežģīnes, bet jūlijā un augustā nogatavojas ogas. Latvieši plūškoku, kas daudz biežāk sastopams Kurzemē un Zemgalē, sauc arī par pliederu un vairāk izmanto veselības stiprināšanai, jo nav tādas kaites, kurai tā kaltētie ziedi, ogas, lapas vai mizas nelīdzētu. Taču Vecajā Eiropā vairāk jūsmo par plūškoka ziedu sīrupu, kuru pievieno gan ūdenim (arī gāzētam – sanāk lieliska limonāde!), gan sulām, gan saldēdieniem (piemēram, amerikāņu iecienītajam zefīram maršmalovam).

Pats spēcīgākais antioksidants

Antocianīdi, kas sastopami melnā plūškoka ogās, ir visspēcīgākie dabā sastopamie antioksidanti, kas darbojas, lai pasargātu organisma šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem un stimulē organisma imūno sistēmu.  Tāpēc plūškoka ogas vienlīdz noderēs dažādu slimību, piemēram vīrusu infekciju ārstēšanai, kā skaistuma vairošanai. Kā zināms, brīvie radikāļi spēj sagraut kolagēna šūnas un veicina krunciņu veidošanas, paātrinot novecošanās procesus. It sevišķi aktuāli tas ir vasarā, jo ultravioletais starojums pastiprina brīvo radikāļu izraisītos bojājumus. Tāpēc karstā laikā, piejaucot ūdenim plūškoka sīrupu, tu pasargāsi savu ādu no priekšlaicīgas novecošanās. Plūškoka ogas satur arī askorbīnskābi, karotēnu, rutīnu, sambucīnu, miecvielas, karbonskābes, aminoskābes, vitamīnus, minerālvielas. Ogās esošās ēteriskās eļļas veicina organisma attīrīšanos, bet patiecoties to andioksidatīvajām īpašībām, samazina holesterīna līmeni, uzlabo redzi un sirds veselību.

Kā pielietot?

Plūškoka ugļus lieto sulu, sīrupu, želeju, ievārījumu un citu produktu gatavošanai.

Pēdējos gados šo dabas dotumu tagad aizrautīgi izmanto Latvijas vīndari, eksperimentēdami gan ar plūškoka ziedu, gan ogu vīna gatavošanu. Mājas apstākļos pati vari pagatavot plūškoka sulu - uzkarsē ogas mazā daudzumā ūdens, caur marli notecini un šo šķidrumu, vēlreiz uzkarsētu, pildi burkās.  Tiesa, plūškoku sulai piemīt īpatnēja garšam, taču tās vērtība šo nebūtisko niansi noteikti atsver. Lai iegūtu želeju, 1 I sulas pievieno 70 g cukura un turpina gatavot līdzīgi kā citas želejas. Var pagatavot ari interesantu plūškoka augļu un piena dzērienu: kanēļa gabaliņu, krustnagliņas un 1 ēdamkaroti citrona sīrupa kopā ar 3 ēdamkarotēm cukura uzvāra nelielā ūdens daudzumā, pievieno glāzi plūškoka sulas un glāzi piena.


Teksts: Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock