Uzturs kā zāles. 8 produkti pret paaugstinātu asinsspiedienu
Veselīgs uzturs ir viens no labākajiem veidiem, kā kontrolēt asinsspiedienu. Turklāt daži produkti ir tik īpaši, ka var sacensties pat ar zālēm.
Ēdot daudz augļu un dārzeņu, izvēloties pilnvērtīgus produktus, sekojot sāls patēriņam un ierobežojot alkohola lietošanu, jūs sperat nelielus solīšus, kas var būtiski ietekmēt jūsu asinsspiediena rādītājus. Tomēr daži produkti ir tik spēcīgi, ka tos var ēst apzināti, lai pazeminātu asinsspiedienu. Atsevišķas vielas, ko tie satur, izrādījušās tikpat iedarbīgas kā antihipertensīvie medikamenti, taču atšķirībā no zālēm nerada nepatīkamas blakusparādības. Piedāvājam produktu aprakstu, kuriem, pēc zinātnieku domām, piemīt visspēcīgākā asinsspiedienu pazeminošā iedarbība. Iekļaujiet tos savā uzturā, un šādi pazemināsiet paaugstinātu asinsspiedienu vai nepieļausiet tā celšanos.
Linsēklas
Tās satur daudz šķiedrvielu un ir lielisks augu izcelsmes Omega 3 taukskābju avots. Pētnieki uzskata, ka linsēklas ir viens no spēcīgākajiem zināmajiem pārtikas produktiem, kam piemīt antihipertensīva iedarbība, un to sniegtais efekts ir pielīdzināms patlaban medicīnā lietoto zāļu iedarbībai.
Bietes
Pievērsiet uzmanību produktiem, kas dabīgi satur nitrātus (un tā blakusproduktus nitrītus), piemēram, bietēm, baklažāniem, kāpostiem un zaļajiem salātiem. Ja nitrātu avots ir kāds no augu valsts produktiem, nevis šķiņķis, kam mākslīgi pievienoti nitrāti vai nitrīti, tie var būt pat ļoti noderīgi veselībai. Uzskata, ka nitrāti palielina slāpekļa oksīda līmeni asinīs, tas savukārt paplašina asinsvadus, kas sekmē asinsspiediena normalizēšanos.
Ogas
Ja daudz vairāk ēdīsiet augļus un dārzeņus, tad kopumā labvēlīgi ietekmēsiet savu asinsspiedienu, tomēr īpaši labas šajā ziņā ir ogas. Vielas, kas atstāj pozitīvu iespaidu uz sirds veselību, ir flavonoīdi antocianīni – pigmenti, kas piešķir ogām to intensīvo krāsu. Kādā četrpadsmit gadu ilgā pētījumā tika atklāts, ka cilvēkiem, kuri lietoja uzturā visvairāk antocianīnu, bija par 8% mazāks hipertensijas risks.
Gaspačo
Ja vēlaties nākotnē samazināt augsta asinsspiediena risku, sāciet ēst gaspačo zupu. Kādā pētījumā atklāts, ka šī tomātu zupa var samazināt paaugstināta asinsspiediena risku par 27 procentiem. Agrāk veiktos pētījumos atklāts, ka gaspačo sastāvdaļas atsevišķi, piemēram, tomāti, gurķi, ķiploki un olīveļļa, spēj pazemināt asinsspiedienu, tomēr šis ir pirmais pētījums, kas demonstrē, ka arī pašai zupai ir šāda ietekme. Lai gan gaspačo pievieno sāli, lielais karotīna daudzums, C vitamīns un polifenoli atsver tā nodarīto iespējamo kaitējumu.
Rozīnes
Ja jums ir mazliet paaugstināts asinsspiediens, ko ārsti dēvē par pirmshipertensijas stāvokli, pamēģiniet ikdienas ēdienkartē iekļaut rozīnes. Pētnieki rozīņu pozitīvo ietekmi uz asinsspiedienu skaidro ar bagātīgo šķiedrvielu un kālija daudzumu, ko tās satur.
Olīveļļa
Arī olīveļļa labvēlīgi ietekmē sirds veselību, tomēr, lai panāktu vēlamo rezultātu, jālieto extra virgin olīveļļa, kas satur visvairāk iedarbīgo antioksidantu polifenolu. Kādā pētījumā, kurā piedalījās sievietes ar nedaudz paaugstinātu asinsspiedienu, tām, kuras dienā lietoja 30 mg polifenolus saturošas olīveļļas, sistoliskais spiediens samazinājās par 7,91 mmHg, bet diastoliskais – par 6,65 mmHg. Šādas pārmaiņas netika novērotas grupā, kas lietoja olīveļļu bez polifenoliem.
Tumšā šokolāde
Nedaudz šā saldā kāruma var nākt par labu veselībai. Kādā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki pirmshipertensijas stāvoklī, zinātnieki atklāja, ka tikai pāris gabaliņu tumšās šokolādes katru dienu (6,3 g) var samazināt sistolisko spiedienu par 2,9 mmHg, bet diastolisko spiedienu par 1,9 mmHg. Turklāt pētījuma dalībnieki nepieņēmās svarā. Šokolāde satur daudz flavanolu, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību. Tiesa, tas neattiecas uz balto šokolādi – tā asinsspiedienu neietekmēja.
Olas
Olas ir netaisnīgi ierindotas to produktu sarakstā, kas ir kaitīgi, jo satur daudz holesterīna. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka olas varētu būt pat ļoti noderīgas sirds veselībai. Zinātnieki atklājuši, ka olu baltumos ir kāds peptīds, kas darbojas tieši tāpat, kā visiem zināmie antihipertensijas līdzekļi, tomēr nerada medikamentiem raksturīgo toksisko efektu. Šī peptīda labās īpašības saglabājas arī vārītās olās. Vienas olas (vai olas baltuma) apēšana dienā var būt vienkāršs un drošs veids, kā kontrolēt savu asinsspiedienu.
Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta / Foto: Shutterstock