
"Ne tikai E.Coli, bet arī salmonella un stafilokoki!" Ārsts aicina pievērst lielāku uzmanību ēdienu kurjeru somu tīrībai

Ir svarīgi iegūt skaidrību par to, kādi cilvēki ierodas mūsu valstī, īpaši ņemot vērā, ka šī problēma var ietekmēt arī sabiedrības veselību un drošību, norādījis Rīgas Stradiņa universitātes profesors, ārsts Andris Skride.
Kā Skride norādīja TV24 raidījumā "Preses klubs", jautājums par iebraucējiem, kas strādā kā ēdienu kurjeri, jāaplūko no vairākām pusēm. Viena lieta ir par nodokļu lietām, otra par demogrāfisko situāciju un to, kas cits šo darbu darīs, bet vēl trešā - par sanitārajiem aspektiem.
Runājot par Rīgas Stradiņa universitāti, Skride skaidroja, ka tās studenti lielākoties ir no Ziemeļeiropas un Rietumeiropas valstīm, un šī augstskola nav iesaistīta "kurjeru lietās", bet vienlaikus ir citas skolas, kur maksa par studijām var būt "zaļā karte uz Eiropu". Ārvalstnieks samaksā studiju maksu, bet vai tiešām viņš šajā izglītības iestādē iegūt izglītību? Viņaprāt, šādām augstskolām vajadzētu tikt īpaši uzraudzītām.
Ēdienu kurjeru somu tīrība - samaksā sodu un turpina strādāt "līdz nākamajai reizei". TV24 raidījumā #presesklubs komentāru sniedza @AndrisSkride @RSUinfo profesors, kardiologs, @SirdsKlinika vadītājs, partija "Izaugsme". pic.twitter.com/Als4NbnB2a
— TV24 (@tv24_lv) April 22, 2025
Skride pievērsās arī veselības jautājumiem, norādot, ka infekcijas, kas saistītas ar pārtiku, ir ļoti nopietnas. Viņš skaidroja, ka tās var izraisīt dažādas baktērijas, piemēram, salmonella un stafilokoki var radīt nopietnas veselības problēmas. "Te nav runa tikai par zarnu nūjiņu jeb kā mēs tagad visi gudri zinām - E.coli, vēl ir arī salmonella un stafilokoki." Inkubācijas periods šīm infekcijām atšķiras, piemēram, zarnu nūjiņai tas var ilgt pat līdz divām nedēļām, tādēļ arī ir tik grūti atrast ierosinātāju, jo cilvēki neatceras, ko ir ēduši pirms nedēļas vai divām.
Tarakānu iznīdēšanas operācija Bolt kurjeru miteklī. Padomājiet, pirms nākamreiz sūtiet ēdienu! @boltapp @pvd_gov_lv šajā pašā miteklī tiek gatavoti rīsi lielos katlos un kaut kur tiek vesti tālāk! labu apetīti! pic.twitter.com/SZlsMWP0an
— Krauklis (@krauklii) September 10, 2023
Viņš arī izskaidroja, kā šīs infekcijas tiek izplatītas: "Tās nav gaisa pilienu infekcijas, bet tās ir, ko mēs varam nodot ar netīrām rokām, nenomazgājot dārzeņus pietiekami vai neapstrādājot gaļu." Skride uzsvēra, ka viens no biežākajiem kļūdainajiem ieradumiem ir tas, ka cilvēki izmanto vienu virtuves dēli gan gaļai, gan augļiem, kas var novest pie bakteriālu infekciju izplatīšanās. "Mums ir jābūt uzmanīgiem," viņš teica, norādot, ka bieži vien problēmas rodas, ja netiek ievērota atbilstoša higiēna pārtikas sagatavošanas procesā.
Skride atzina, ka Latvijā ļoti labi strādā Pārtikas un veterinārais dienests, taču uzsvēra nepieciešamību pēc pastiprinātas kontroles. "Tomēr šeit ir jākontrolē arī šie video, ko mēs esam redzējuši (par ēdienu kurjeriem), kas tiešām ir nepieļaujami."
Sevišķi liels "paldies" progresīvajiem, kas šos cūkas te atveda un nodarbina. Vispār, kāds pārbauda viņu veselību un to somu higiēnas stāvokli? Godīgi, uzsita vēmienu 🤮 Ak, jā, labu apetīti 💩 visiem progresīvajiem pamuļķiem. pic.twitter.com/cOBia9mIio
— AnceAV 🇱🇻❤🇺🇦 (@AnceAV) September 13, 2024