33 gadus veca sieviete plāno pati savas bēres: sāpes plecā noved līdz traģiskai diagnozei
foto: Soctīkli
33 gadus vecā Ērika ar bērniem pirms un pēc diagnozes uzstādīšanas.
Esi vesels

33 gadus veca sieviete plāno pati savas bēres: sāpes plecā noved līdz traģiskai diagnozei

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Divu bērnu mamma pēc došanās pie ārsta ar sāpēm plecā spiesta pati plānot savas bēres - viņa saņēma šokējošu diagnozi.

Šobrīd 33 gadus vecā Ērika Diarte Kerra devās pie ārsta ar pleca traumu, taču saņēma šokējošu vēsti - viņai atklāts agresīvs plaušu vēzis. Baisā diagnoze saņemta īsi pirms Mātes dienas 2022. gadā, kad Ērika vērsās slimnīcā ar sāpēm plecā.

ASV Jūtas štatā dzīvojošā Ērika nekavējoties uzsāka ārstēšanu, kas iekļāva vairākas operācijas, biopsijas, staru terapiju un smagas ķīmijterapijas procedūras. Diemžēl, šī gada septembrī viņa nolēma pārtraukt ārstēšanu, jo tā vairs nebija efektīva, vēsta "The Sun".

Ārsti pavēstīja, ka viņai atlicis dzīvot trīs mēnešus: "Trīs mēneši, lai pavadītu laiku ar saviem bērniem un mīļajiem. Trīs mēneši, lai maksimāli izmantotu laiku, kas man vēl ir atlicis," sacīja Ērika.

Pēc vēža diagnozes viņa dažu nedēļu laikā pieņēmās svarā par vairāk nekā 27 kilogramiem. Tāpat viņa sāka ciest no citām medicīniskām problēmām, tostarp kaulu trausluma, augsta asinsspiediena un 2. tipa diabēta. Neraugoties uz to, vientuļā māte turpināja strādāt pilnu slodzi, lai nodrošinātu savus bērnus.

Stāstot par brīdi, kad uzzināja par letālo vēža diagnozi, Ērika sacīja: "Tajā brīdī kaitējums jau bija nodarīts. Tajā brīdī mana un manu bērnu dzīves uz visiem laikiem mainījās."

Ērika ir nolēmusi veltīt vairāk laika saviem bērniem, nepiedzīvojot smagas ārstēšanas sekas un medikamentu radītās sliktās pašsajūtas. Taču viņa tagad saskaras ar smagām finansiālām grūtībām, jo vairāku mēnešu laikā nespēja strādāt veselības stāvokļa dēļ. Ģimene plāno doties uz kempingu, un cer, ka bērniem būs iespēja vēlreiz piedzīvot Ziemassvētkus kopā ar savu māti.

Sīkšūnu plaušu vēzis ir viens no visbīstamākajiem vēža veidiem. Tikai viens no desmit pacientiem izdzīvo vairāk nekā desmit gadus pēc diagnozes saņemšanas. Galvenais iemesls, kāpēc šis vēzis ir tik letāls, ir tas, ka simptomi nav pamanāmi agrīnā stadijā. Kad simptomi sāk parādīties, tie var ietvert:

  • Klepu, kas ilgst trīs nedēļas vai ilgāk un var būt sāpīgs
  • Atkārtotas plaušu infekcijas
  • Klepu ar asinīm
  • Elpas trūkumu
  • Neparastu nogurumu

Smēķēšana ir galvenais plaušu vēža riska faktors, kas veido aptuveni 70% gadījumu. Risks ir lielāks arī tiem cilvēkiem, kuri darba vietā ir ieelpojuši kaitīgus dūmus vai toksiskas vielas, piemēram, azbestu, ogļu dūmus vai silīcija putekļus.