"Paldies par dzīvību!” Aleksandrs, kurš piedzīvojis aknu pārstādīšanu, arī pats reģistrējies kā orgānu donors
foto: Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca
Aknu transplantācijas operācija.
Dzīvības loterija

"Paldies par dzīvību!” Aleksandrs, kurš piedzīvojis aknu pārstādīšanu, arī pats reģistrējies kā orgānu donors

Violanta Dzene

Jauns.lv

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) līdz šī gada vasaras beigām veiktas četras sarežģītas aknu transplantācijas operācijas, kas nebūtu iespējamas bez donoru un viņu piederīgo palīdzības. Viens no cilvēkiem, kas saņēmis otro iespēju dzīvot, ir 29 gadus vecais Aleksandrs Jevdokimovs.

Sarunā ar Jauns.lv Aleksandrs, kurš nesen pārdzīvojis aknu transplantācijas operāciju, atzīst, ka pirmā diena pēc operācija bija smaga, taču tagad sajūtas esot daudz labākas. Arī ārsti sakot, ka pašsajūta ar katru dienu uzlabosies.

Aleksandram 20 gadu vecumā diagnosticēja aknu cirozi un C hepatītu. Par to, ka viņa aknas nespēj vairs veikt savas funkcijas, vīrietis uzzināja pēc tam, kad sāka vemt asinis. "Pēc tam, kad onkoloģists man izsauca ātro palīdzību, man jau slimnīcā Daugavpilī diagnosticēja hepatītu.”

Kopš diagnozes vīrietis pavadījis ilgstošu laiku slimnīcās gan Daugavpilī, gan Rīgā. Papildus tam Aleksandram bija attīstījusies arī čūla. "Trīs mēnešu laikā man bija trīs čūlas.”

Gada vidū vīrietis saņēma no ārsta ziņu, ka viņam ir nepieciešama aknu transplantācija, jo situācija ir ļoti smaga un tikai orgāna transplantācija var glābt viņa dzīvību. Līdz akna transplantācijai un donoram Aleksandram vajadzēja gaidīt trīs mēnešus. Pa vidu Aleksandrs piedzīvojis arī atraidījumu. "Bija orgāns, bet cilvēki pēdējā brīdī atteicās,” atzīst vīrietis.

Lai arī par esošo donoru Aleksandram informācijas nav, viņš atzīst, ka, ja viņam būtu tāda iespēja, viņš pateiktu paldies šai personai, kas dāvāja viņam iespēju uz dzīvību.

Aleksandrs uz iespēju reģistrēties kā orgāna donoram, paužot vēlmi dzīvot turpinājumā citu cilvēku dzīvēs, skatās pozitīvi. Arī viņš pats ir parakstījies, ka viņa orgānus drīkst izmantot, lai glābtu dzīvības. 

Vaicāts, kādas ir sajūtas, apzinoties, ka viņa ķermenī ir cita cilvēka orgāns, Aleksandrs norāda, ka nav sajūtas, ka šīs orgāns būtu kaut kas svešs. Protams, pēc operācijas esot savi sarežģījumi un ātrāk gribētos, lai viss atkal būtu labi, taču Aleksandrs nākotnē skatās pozitīvi.

"Tagad pēc operācijas katru nedēļu mani stingri skatīsies, būs jānodod analīzes, bet pēc tam būs arvien vieglāk un vieglāk,” pauž Aleksandrs, kas jau šonedēļ cer saņemt ziņu, ka varēs doties mājās.

Vīrietis izsaka pateicību Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem un donoram par to, ka viņam ir iespēja dzīvot. 

Latvijā orgānu transplantācija ir 100% valsts apmaksāta ārstēšana un to nodrošina Latvijas Transplantācijas centrs, aknu, sirds un radzenes transplantācijas vienību speciālisti.

2023.gadā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā kopumā veiktas 78 transplantāciju operācijas, savukārt līdz 2024.gada 31.augustam veikto transplantāciju operāciju skaits slimnīcā sasniedz 70. Tomēr slimnīca vērš uzmanību, ka transplantācijas veikšanas iespējamību būtiski ietekmē orgānu un audu pieejamība. Šobrīd transplantācijas operāciju gaida vairāk nekā 90 pacientu.

PSKUS atgādina, ka ikviens var reģistrēties kā orgānu donors, paužot savu vēlmi dzīvot turpinājumā citu cilvēku dzīvēs.