Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Ceru, ka šis pasargās citus” - basketbolista Kulbokas sieva atklāj apstākļus, kā nomira viņu sešas nedēļas vecais dēliņš
foto: Shutterstock
Dzīvības loterija

“Ceru, ka šis pasargās citus” - basketbolista Kulbokas sieva atklāj apstākļus, kā nomira viņu sešas nedēļas vecais dēliņš

Asnate Baņģiere

Jauns.lv

Šīs vasaras sākumā daudzus satrieca ziņa par traģēdiju, kas skārusi lietuviešu basketbolista Arnolda Kulbokas ģimeni. Viņi zaudēja savu nesen dzimušo puisīti. Lai brīdinātu citus jaunos vecākus, tagad Kulbokas sieva Gitana atklājusi traģiskā notikuma nianses un arī diagnozi, kura autopsijā noteikta mazajam Timotim.

“Ar pārcilvēcīgām sāpēm sirdī paziņojam, ka mūsu Timotis vairs nav kopā ar mums. Dusi mierā, mūsu bērniņ, mēs vēl satiksimies. Šajā laikā lūdzam cienīt mūsu privātumu, kamēr cenšamies pārdzīvot šo traģisko zaudējumu,” šīs vasaras sākumā bija lasāms Arnolda un Gitanas paziņojumā sociālajos tīklos. Timotis piedzima šā gada pavasarī un bija vien sešas nedēļas vecs... 

Simtiem cilvēku Kulboku ģimenei pauda atbalstu un izteica līdzjūtību, pārdzīvojot tik drausmīgu traģēdiju. Tagad Gitana Kulboke publicējusi ierakstu par dēla nāves apstākļiem, cerot, ka ar savu atklātību kādam palīdzēs un šādi brīdinās citus jaunos vecākus.

"Ir pagājuši gandrīz divi mēneši, kopš mūsu mazulis nomira, un, iespējams, ir pienācis laiks atklāt, kāpēc notika šī traģēdija. Es nedalīšos ar visām detaļām, jo šobrīd es to nevaru darīt. Šī raksta mērķis ir pievērst uzmanību sirds slimībai, kas piemeklēja mūsu dēlu.

Mēs devāmies pie savas ģimenes ārstes, jo Timotis siekalojās (zīdainīšiem raksturīgā vemšana) vairāk nekā parasti. Tiklīdz ieradāmies, viņš sāka smagi elpot. Domājām, ka viņam varētu būt vīruss, tāpēc nolēmām doties uz slimnīcu, lai veiktu sīkāku izmeklēšanu. Kad ieradāmies, viņi pārbaudīja viņa skābekļa līmeni, un tas bija 85. Viņu steidzami nogādāja jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā, kur viņa sirds apstājās. Viņi ļoti ilgi un cītīgi centās panākt, lai sirsniņa atkal sāk pukstēt, taču tas nenotika. Viss notika ļoti pēkšņi, un mēs nezinājām par viņa stāvokli. Divas stundas slimnīcā mums bija cerība, ka mūsu mazais atgriezīsies mājās kopā ar mums, jo stundu pirms viņa sirds apstāšanās mēs bijām pie ģimenes ārstes, un viņa nepamanīja, ka viņa sirds tik tikko pukst. Autopsija atklāja, ka viņam ir dilatācijas kardiomiopātija (dilated cardiomyopathy). Mēs nezinājām, ka ar viņa sirdi kaut kas nav kārtībā, nemaz nerunājot par to, ka tā bija trīs reizes lielāka nekā tai būtu jābūt. Tāpēc mēs ne tikai pārdzīvojam sāpes par dēla nāvi, bet arī nespējam saprast, kā tas notika...

Atbildot uz jūsu jautājumiem:

Nē, ultrasonogrāfijas laikā viņi neko nepareizu nepamanīja. Tā kā mūsu ģimenē nav nekādu sirds problēmu, viņi mūs nenosūtīja uz papildu izmeklējumiem. Nē, mūsu ģimenes ārste nepamanīja, ka ar bērna sirdi kaut kas nav kārtībā - pat neilgi pirms viņa nāves. Viņš ēda un pieņēmās svarā, viņš smaidīja un bija ļoti spēcīgs bērns. Mēs nezinām, kāpēc viņam tā bija. Līdz šim viņi nav atraduši atbildi, kāpēc, un pastāv ļoti liela iespēja, ka mēs nekad neuzzināsim iemeslu. Vai bija kādi simptomi? Kā jau teicu, viņš vairāk siekalojās, bet mēs nezinām, vai tas bija saistīts ar viņa sirds slimību, vai tā bija vienkārši sakritība. Viņam bija arī plankumi uz ādas, mēs par to jautājām mūsu ārstei kārtējās vizītes laikā, bet viņa teica, ka viss ir kārtībā. Turklāt viņš sāka smagi elpot, kad mēs ieradāmies pie ārsta. Es ceru, ka šis ieraksts palīdzēs citām ģimenēm un pasargās tās no šīm sāpēm, ko mēs šobrīd izjūtam.

Mēs tevi ļoti mīlam un ļoti ilgojamies pēc tevis, Timi.”

Timotis ir pāra jaunākais dēls. Kulboku vecākais dēls Elijs ir divus gadus vecs.

Ģimenes zaudējums nav vārdiem aprakstāms, un Gitana Kulboke ir viena no retajām māmiņām, kas par savu traģēdiju runā publiski, lai sabiedrībā mazinātu klusēšanas stigmu saistībā ar šo tēmu. “Divu brīnišķīgu puisēnu māmiņa, viens uz zemes, otrs debesīs” – vēstī viņas sociālo profila apraksts. “Es vienmēr runāšu par tevi, lai neviens tevi neaizmirstu. 6 nedēļas kopā ar tevi vienmēr būs labākais laiks manā dzīvē,” raksta Gitana. Viņa dalījusies arī ar īsu video, kā mazuļa piemiņai ģimene iestādījusi koku. Stādīšanā iesaistījies arī divgadnieks Elijs.

Basketbolists Arnolds Kulboka pašlaik ir Ukrainas kluba Slobožanskas "Prometey" spēlētājs. Gaidot jaunāko dēlu, Kulboku ģimene dzīvoja arī Rīgā, kur bija "Prometey" pagaidu mājvieta Krievijas sāktā kara dēļ.

2018. gada NBA draftā Arnoldu Kulboku ar 55. numuru izvēlējās Šarlotas "Hornets", kuras īpašnieks ir par pasaules visu laiku labāko basketbolistu uzskatītais Maikls Džordans. 2021. gada vasarā spēlētājs devās uz "Hornets", kas ar Kulboku parakstīja divvirzienu līgumu 2021./2022. gada sezonai. "Hornets" sastāvā basketbolists debitēja 2021. gada 11. decembrī, taču divās aizvadītajās spēlēs kopā laukumā bija vien piecas minūtes, sezonu aizvadot "Hornets" sadarbības komandā G līgā Grīnsboro "Swarm".