Uz katra pušuma savs plāksteris. Traumatologam ir viedoklis arī par savulaik iecienītajiem zilajiem graudiņiem un briljantzaļo
foto: Shutterstock
Runā speciālists
2024. gada 23. jūnijā, 08:37

Uz katra pušuma savs plāksteris. Traumatologam ir viedoklis arī par savulaik iecienītajiem zilajiem graudiņiem un briljantzaļo

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Dažkārt var iedzīvoties vieglās traumās – neveikli paslīdēt un sasist roku vai nobrāzt celi. Tāpēc vienmēr pa rokai jābūt mājas aptieciņai, kurā glabājas viss nepieciešamais, lai sāpīgo vietu apkoptu.

Konsultē traumatologs ortopēds Sergejs Smirnovs.

Nobrāzumi un noberzumi

● Ja nobrāzta āda, pirmais uzdevums ir apturēt asiņošanu. Stipru asiņošanu aptur, uzliekot spiedošu pārsēju, un izsauc neatliekamo palīdzību. Ja asiņošana no brūces nav stipra, traumēto vietu paceļ augstāk, lai samazinātu asins tecēšanu.

● Brūci skalo ar 0,9 % nātrija hlorīdu jeb fizioloģisko šķīdumu (tas gan ir recepšu medikaments) vai betaīnu saturošu šķīdumu (Prontosan). Brūci var skalot arī ar tīru ūdeni.

● Brūci dezinficē ar ādai neagresīviem šķīdumiem, kas satur povidonjodu, šķīstošo furagīnu (furasola pulveris) vai oktenidīna dihidrohlorīdu.

Traumatologs Smirrnovs neiebilst arī pret ūdeņraža peroksīda (ūdeņraža pārskābe), kālija permanganāta, tautā saukta par zilajiem graudiņiem, pat ne pret briljantzaļā izmantošanu. Piemēram, lai apturētu asiņošanu no nelielas brūces, vislabākais līdzeklis ir ūdeņraža peroksīds.

● Nobrāzumiem un noberzumiem traumatologs iesaka izmantot sudrabu saturošus preparātus ziedes, krēma, gela vai spreja veidā, jo tie ir ļoti efektīvi. Pateicoties koloidālajam sudrabam, kas atrodas šo preparātu sastāvā, tām piemīt izcila pretmikrobu iedarbība. Sudraba preparātu uz brūces var likt vairākas reizes dienā, tikai brūcei ir jābūt tīrai. Ja brūce ir sastrutojusi, sudraba ziedi izmantot nevajag, jo tai nebūs vēlamā efekta.

● Ja brūce ir inficēta, sastrutojusi, tās sākotnējai apstrādei var izmantot furasola šķīdumu, ko pagatavo no aptiekā nopērkama pulvera.

● Šādos gadījumos noderīgi ir gan parastie ikdienā lietojamie dažādu lielumu plāksteru komplekti, gan sterili pēcoperāciju plāksteri, gan līmveida jeb šķidrie plāksteri, kas ir īpaši ērti, ja trauma ir grūti sasniedzamā vietā.

Sasitumi sastiepumi, vai izmežģījumi

● Akūta mežģījuma, sastiepuma, sasituma gadījumā pirmā palīdzība ir aukstuma komprese. Mājās par kompresi der kāds sasalis pārtikas produkts, ko ietin dvielī un ik pēc kāda laika uzliek uz cietušās vietas uz divdesmit minūtēm.

● Pēc tam var lietot kādu aukstuma gelu, ziedi, aerosolu ar atvēsinošām vielām, piemēram, mentolu vai tā maisījumu ar ēteriskajām eļļām. Ar šādu līdzekli apstrādā cietušo vietu ik pēc sešām stundām trīs dienas.

● Ja ir sasitums, zilumi, gan pret tūsku, gan sāpēm ļoti labi darbojas Dolobene gels, arī Lioton 1000 gels.

● Ja ir izmežģījums, traumēto vietu nepieciešams fiksēt ar elastīgo saiti. Tikai tas nav jādara ļoti stingri, lai nenospiestu asinsvadus un neveidotos pastiprināta tūska.