foto: scanpix
Ārsti domāja, ka zēns tikai izmežģījis potīti: nepareizas diagnozes dēļ no smadzeņu vēža mirst 3 gadus vecs britu puika
Logans Makkleins kopā ar savu vecmāmiņu Fionu.
2019. gada 5. augusts, 13:09

Ārsti domāja, ka zēns tikai izmežģījis potīti: nepareizas diagnozes dēļ no smadzeņu vēža mirst 3 gadus vecs britu puika

Jauns.lv

Trīs gadus vecs bērns Logans Makkleins nomiris no smadzeņu vēža pēc tam, kad ārsti viņam nepareizi noteikuši diagnozi, apgalvojot, ka zēnam ir vien izmežģīta potīte.

Logans nomiris tikai dažus mēnešus pēc savas trešās dzimšanas dienas. Zēna pašsajūta bijusi laba, līdz brīdim, kad vecāki pamanījuši, ka Logans sācis klibot uz labās kājas. Ģimenes ārsts gan vecākus mierinājis, ka tas neesot nekas nopietns, vien izmežģīta potīte. 

Dažas nedēļas vēlāk Logans sācis zaudēt spēku arī labajā rokā, un nekavējoties nogādāts ārstniecības iestādē. 

Pēc datortomogrāfijas un magnētiskās rezonanses atklāts, ka zēnam ir iedzimta smadzeņu glioma – nāvējošs smadzeņu vēža paveids, kam dzīvildzes rādītājs ir 0 procentu. 

Sākotnēji ārsti domājuši, ka zēns piedzīvojis mikroinsultu, taču patiesība izrādījās šausminoša. Pēc pareizās diagnozes uzstādīšanas Logans sešas nedēļas saņēma staru terapiju, bet ārsti jau pašā sākumā ģimenei paziņoja, ka zēns dzīvos labi ja pāris mēnešus. 

Logans nomira mājās 2017. gada 17. oktobrī, tikai dažas nedēļas pēc savas trešās dzimšanas dienas. 

“Nebija nekā tāda, ko mēs varētu darīt. Bija jācenšas zēnam sagādāt pēc iespējas vairāk labu sajūtu un piedzīvojumu šajā īsajā dzīves laikā,” atzina 49 gadus vecā Logina vecmāmiņa. 

Makkleinu ģimenē brīdī, kad Loginam tika diagnosticēts audzējs, auga jaunākais brālītis Ezra, kurš tajā laikā bija vēl tikai zīdainis. 

Glioma ir ļaundabīgs smadzeņu audzējs, kas ātri aug un izplatās pa visu ķermeni. Gliomas rodas no smadzeņu gliālajiem audiem, kas sastāv no šūnām, kuras palīdz aizsargāt smadzeņu neironus. Ķirurģiska iejaukšanās ne vienmēr ir iespējama. Standarta terapija diagnozes gadījumā ir staru terapija. 

Tikai 10 procenti bērnu izdzīvo divus gadus pēc diagnozes, mazāk nekā 1% izdzīvo ilgāk par pieciem gadiem. Ik gadu Lielbritānijā no šī vēža paveida mirst 30 līdz 40 bērnu.