Ārsts atklāj frāzes, ko visbiežāk cilvēki pasaka pirms nāves
foto: Shutterstock
Dzīvības loterija
2024. gada 6. jūnijā, 06:23

Ārsts atklāj frāzes, ko visbiežāk cilvēki pasaka pirms nāves

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Indiešu izcelsmes amerikāņu onkologs, Pulicera balvas laureāts Sidharta Mukherdžē atklājis, kādus vārdus visbiežāk pasaka cilvēki, esot jau uz nāves gultas.

Kaut arī viņu dzīves ritējušas atšķirīgi, pirms aiziešanas aizsaulē visbiežāk visus vieno četras izplatītākās frāzes, Mukherdžē pauda savā runā Pensilvānijas universitātē ASV.

Šīs frāzes ir:

es gribu tev pateikt, ka es tevi mīlu;

es gribu tev pateikt, ka es tev piedodu;

vai pateiksi, ka mīli mani?;

vai tu man piedosi?

Cilvēki, kuri apzinās nāves tuvošanos, bieži dažādās variācijās pauž iepriekšminētos vārdus, teic Mukherdžē, godalgotās 2011. gada grāmatas “Visu slimību imperators: vēža biogrāfija” (“The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer).

Ārsts skaidro to ar dzīves laikā neatrisinātām lietām, kad cilvēki gadiem ilgi dzīvojuši ar aizturētām dusmām vai vainas sajūtu. No tā izrietošā nožēla, stress, slikta garīgā veselība un pat hormonālā un imūnā nelīdzsvarotība var kavēt personīgo un profesionālo izaugsmi, norāda neirobehaviorālais zinātnieks J. Kims Penbertijs no Virdžīnijas Universitātes.

Muherdžē aicina par mīlestību un piedošanu aizdomāties jau jaunības laikā: “Es gribu iedrošināt jūs lietot šos vārdus. Bet ne kā tukšas klišejas. Ielieciet tajos reālu nozīmi. Dariet to savā veidā, lai kāds būtu jūsu ceļš.”