Zarnu izmeklējums – kolonoskopija. Gastroenteroloģe stāsta, kāpēc zarnas jāpārbauda visiem jau 45 gadu vecumā
foto: Shutterstock
Runā speciālists
2024. gada 6. jūnijā, 05:08

Zarnu izmeklējums - kolonoskopija. Gastroenteroloģe stāsta, kāpēc zarnas jāpārbauda visiem jau 45 gadu vecumā

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Kolorektālais jeb resnās un taisnās zarnas vēzis ir otrs izplatītākais audzējs Eiropā, tāpēc ļoti svarīgi to atklāt laikus, vēl pirmsvēža stadijā, kad zarnās izveidojušies polipi, bet vēl nav attīstījies audzējs.

Konsultē Kuldīgas slimnīcas un Veselības centra 4 gastroenteroloģe, gastrointestinālās endoskopijas speciāliste Vita Skuja.

Lai nepiemeklētu vēzis

Kolonoskopija ir diagnostikas metode resnās un taisnās zarnas izmeklēšanai. Visbiežāk uz šo izmeklējumu ģimenes ārsts nosūta, lai noskaidrotu, vai pacientam nav resnās zarnas pirmsvēža stāvoklis vai vēzis agrīnā stadijā, ko iespējams veiksmīgi ārstēt un pasargāt no ļaunās slimības attīstības. Kolonoskopiju veic arī pēc audzēja izārstēšanas, lai sekotu līdzi, vai tas nav atgriezies. Iemesls nosūtīt uz izmeklējumu var būt asiņošana, sāpes vēderā, nepieciešamība noņemt polipus, caureja un aizcietējumi. Pirmoreiz kolonoskopiju iesaka veikt jau 45 gadu vecumā arī tad, ja nav nekādu sūdzību, jo visbiežāk resnās zarna audzēju diagnosticē 45–49 gadus veciem cilvēkiem. Savukārt, ja ģimenē kādam pirmās pakāpes radiniekam bijis resnās zarnas vēzis, kolonoskopija jāveic jau 35 gados vai desmit gadus agrāk, nekā audzējs konstatēts radiniekam.

foto: Shutterstock

Sāc gatavoties laikus!

Lai varētu veikt kolonoskopiju, svarīgākais ir zarnu sagatavošana jeb iztīrīšana pirms tās. Ja tas izdarīts pareizi, speciālists var pilnvērtīgi izmeklēt zarnas un izmeklējums nav jāatkārto.

Gatavoties kolonoskopijai jāsāk jau septiņas dienas pirms izmeklējuma, pārskatot savu ēdienkarti un izslēdzot no tās produktus, kas kuņģa-zarnu traktā uzkavējas ilgāk. Nedēļu pirms izmeklējuma nedrīkst ēst rupjmaizi, pilngraudu maizi, pilngraudu makaronus, brūnos un savvaļas rīsus, auzu un citas graudaugu pārslas, kvinoju, kukurūzu, kuskusu, zirņus, pupas, lēcas, visu veidu dārzeņus, sēnes, sīpolus un citus šķiedrvielas saturošus produktus. Īpaši jāizvairās no sēklām, riekstiem, augļiem un ogām ar mizu, jo to klātbūtne zarnu traktā kolonoskopijas laikā būtiski apgrūtina izmeklējumu. Varētu šķist, ka tad jau nedrīkst ēst neko, tomēr tā nav taisnība; jāēd tādi produkti, kurus ātri izvada no kuņģa-zarnu trakta: baltmaize, krekeri, sausiņi, baltie rīsi, pankūkas un vafeles no baltajiem miltiem, gaļa bez ādas un cīpslām, zivis, olas, piena produkti.

Trīs dienas pirms kolonoskopijas sāc lietot pusšķidru ēdienu, samazini porcijas, neēd sarkanus un violetus produktus, jo izmeklējuma laikā, kad resnajā zarnā ievada kolonoskopu – dažus milimetrus lielu optisko kameru –, šīs krāsas var mulsināt ārstu, jo izskatās pēc asinīm.

Zāles zarnu attīrīšanai

Vienu dienu pirms kolonoskopijas nedrīkst ēst vispār. Ja izmeklējums ieplānots trešdienā, pēdējo maltīti ieturi pirmdien ne vēlāk kā astoņos vakarā, turklāt ēdienreizei jābūt vieglai. Visu dienu drīkst dzert gaišas krāsas šķidrumu. Izņēmums – dienu pirms kolonoskopijas drīkst izdzert mazu kafijas tasīti, ja ļoti kārojas.

Dienu pirms izmeklējuma jālieto zarnu tīrīšanas līdzeklis – medikaments, kas izraisa caureju. Svarīgi izlietot visu medikamentu, ko ārsts izrakstījis. Dažkārt mulsinošas var būt zāļu instrukcijas, kur norādīts, ka iespējams lietot mazāku medikamenta devu. Tā nekādā gadījumā nedari, turklāt ļoti svarīgi izdzert arī 4 l šķidruma, jo tas būtiski palielinās zarnu tīrību. Izmeklējuma dienā nedrīkst ēst, šķidrumu jāpārtrauc lietot 3–4 stundas pirms kolonoskopijas.

Polipus noņem uzreiz

Izmeklējuma mērķis ir pārbaudīt, vai zarnās nav attīstījušies polipi. Ja speciālists tos neatrod, tad nākamo kolonoskopiju ieteicams veikt pēc pieciem gadiem un vienu reizi gadā veikt slēpto asiņu testu fēcēs; ja tas ir pozitīvs, izmeklējums jāatkārto ātrāk. Ja polipus atrod, ārsts tos uzreiz noņem un nosūta uz laboratoriju histoloģiskai pārbaudei. Atkarībā no polipa veida ārsts ieteiks, cik drīz nepieciešams nākamais izmeklējums; parasti tas jāatkārto pēc trim gadiem.

Nedrīkst vadīt automašīnu

Izmeklējums notiek stipru miegazāļu iedarbībā, tāpēc 12 stundas pēc kolonoskopijas nedrīkst vadīt automašīnu vai veikt darba pienākumus bīstamos vai atbildīgos apstākļos. Vēlams, lai uz izmeklējumu līdzi nāk kāds tuvinieks, kurš pēc tam pavadīs mājās.

Svarīgi!

Ja tu ikdienā lieto medikamentus, pajautā savam ārstam, vai izmeklējuma dienā tos drīksti dzert un kad vislabāk to darīt. Ja tas ir iespējams, ģimenes ārsta uzraudzībā trīs dienas pirms kolonoskopijas vēlams pārtraukt lietot asinis šķidrinošas zāles. Tad izmeklējuma laikā būs iespējams paņemt biopsiju un noņemt polipus.